Başak KAYA/ANKARA

Yerli turistin ekonomik sıkıntısına yabancı turistte Suriye krizi ve Çinli turistlere yapılan saldırılar eklendi. Bütün bunların etkisiyle otellerde doluluk oranı yüzde 55’te kaldı. Dev tatil köyleri ve oteller tek tek el değiştirmeye başladı.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Türkiye turizminde büyük bölümü Antalya kaynaklı olmak üzere ciddi bir daralma yaşandığını, Hükümet’in “müjde” olarak açıkladığı uçuş desteği ile kredilerin de verilmediğini söyledi. Budak, “Müjdeci hükümetin Turizm Bakanı da teşvikleri de ortada yok. Sezonun geri kalanını ve 2016 ile 2017’yi kurtarmak için teşvikler bir an önce verilmeli” dedi. CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"DOLULUK YÜZDE 55’TE KALDI"

Cari açığı 45 milyarı aşan Türkiye için 34 milyar dolar girdi sağlayan turizm sektörü, 1 numaralı sektör niteliğindedir. Ancak bu sektörün bir sahibi yok. Bakanlığın adı var ama Bakan’ı yok. Hükümet’in turizm politikası yok. Bugün turizm sektöründe bir yangın var. Kıyı  turizminin merkezi olan Antalya, İzmir, Muğla’da ortalama doluluk yüzde 55-60 düzeyinde. Yani yüksek sezonda doluluk yüzde 55. Kemer hayalet şehir gibi.  Esnaf kan ağlıyor. Sezon ortasında işten çıkarmalar başladı. Bu görülmüş bir şey değil. Turizm emekçileri işsiz kalıyor. En yoğun sezonda bu kadar kayıp varsa, diğer ayları düşünmek bile istemiyorum. Bu gerileme gıda, tarım ve içecek gibi bütün sektörleri etkiliyor. Bundan mahalle bakkalı bile etkilenecek.

"MARKA OTELLER ZOR DURUMDA"

Büyük otellerin, turizmde marka olmuş otellerin zor durumda olmamı veya el değiştiriyor olması turizmde bir çıkmaza girildiğinin en önemli kanıtıdır.  Bunlar buz dağının görünen yüzüdür. Bu el değiştirmeler, işletmecilik kusuruyla açıklanabilecek durumlar değil. Turizmde bir yangın var. Bir an önce su dökülmezse yangın daha da büyüyecek, iflaslar artacak. İşsizler ordusu büyüyecek. Bunu görmek için kahin olmaya gerek yok. Yandaşlara rant aktarma, yandaşlara koltuk sağlama konusunda her gün kararname üstüne kararname yayınlayanların, turizmdeki yangını görmezden gelmesi,  turizm için hızlı davranmaması kabul edilemez. Bunun için hükümetin kurulmasını beklemeye gerek yok. Acil önlemler gerekli. Uçuş teşviği, kredi desteği bir an önce verilmelidir. İstihdam üzerindeki yükler ile ilgili yeni bir yapılandırma olabilir.

MHP'li Aslan’dan Yunan adaları çıkışı...

MHP'li Aslan’dan Yunan adaları çıkışı...