Yunanistan'da tasarruf karşıtı politikasıyla bir hafta önce iktidara gelen yeni hükümetin, borç silme talebi AB tarafında 'ütopik' karşılanıyordu.

Avrupa Birliği ile borçlar nedeniyle bir kapışma istemediklerini yatırımcılara anlatmak için Londra'da temaslar yapan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Çipras hükümetinin yatırımcıların elindeki tahvillerin değer kaybına uğramasını önleyeceğini söyledi. Reuters'in bir kaynaktan aldığı habere göre, Yunan ekonomisinde reform yapılması vaadini de içeren öneriler, ülkede yürürlükte olan kurtarma programının getirdiği ağır tasarruf politikalarından kurtulma yönündeki seçim vaatlerinden çok farklı. Varoufakis dün akşam yaptığı yazılı açıklamada, yatırımcılara söylediklerinin yanlış anlaşıldığını belirtti. Ancak Yunan medyasında Bakan'ın borcun azaltılacağı vaatlerinden geri adim attığı yorumları yer alıyor.

GERİ ADIM ATMAYACAKTIR

Varoufakis açıklamasında, "Kararlılığımız bazılarını üzse de, hükmet ve maliye bakanı geri adım atmayacaktır" dedi. Yunanistan'ın son önerisinin, kurtarma programının koşullarının yumuşatılmasına iken Almanya tarafından kabul edilip edilmeyeceği de belli değil. Konunun hassasiyetinden dolayı adının açıklanmasını istemeyen kaynak, Varoufakis'in takas önerisini daha önce AB veya Avrupa merkez bankası (ECB) yetkilileriyle görüşmediğini söyledi. Kaynak, "Halen ECB'nin elinde olan bu tahviller yeniden yapılandırılabilir. Bunların süresiz tahviller ya da büyümeye bağlı tahvillere dönüştürülmesi mümkün " dedi. Almanya Maliye Bakani Wolfgang Schaeuble dn Reuters ile yaptigi syleside, Yunanistan'in bor programinda tek basina degisiklik yapmasini kabul etmeyeceklerini sylemisti. Kaynak, neri zerinde alismalarin henz devam ettigi gerekesiyle Varoufakis'in takas iin bir deger belirtmedigini syledi. Financial Times gazetesi, Varoufakis'in "tahvil takasi mens" olarak adlandirdigi nerisinin, artik Atina'nin 315 milyar euroluk dis borcunun silinmesi talebinden vazgetigi anlamina geldigini yazdi.