Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan tarafından konulan Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 5 yıllık hedef olarak belirlemeye hazırlandığı 1 milyon imam hatipli hedefine 1 yılda ulaşıldı. Bu sonuç MEB’in 2014-2015 istatistiklerine yansıdı.

MEB, Bilal Erdoğan’ın talimatları ve AKP’nin dindar nesil hedefleri doğrultusunda canla başla çalışıyor! Şimdi bu hedeflere ulaşılması için yüzbinlerce öğrenciye imam-hatip liselerini dayatabileceği TEOG gibi bir sistem var.

TEOG sonuçları açıklandı. Türkiye genelinde yüz binlerce öğrenci Anadolu lisesini kazanamaması durumunda ya İmam Hatip Lisesine ya özel okula ya da açık liseye gitmek zorunda. Anadolu Eğitim Sendikası Başkanı Cansel Güven “Sınavdan düşük puan alan öğrenci imam hatibe mecbur edildi” dedi.

BAŞARISIZ ÖĞRENCİ ZORLA İMAM HATİBE!

Türkiye genelinde Anadolu liseleri ve diğer meslek liselerinin binaları hızla İmam Hatip lisesine dönüştürülüyor. Öyle ki Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün bir iftar programında yaptığı konuşmada “İmam-Hatip okullarımızın 600 binden 60 bine düşen öğrenci sayısı bugün 1 milyonu buldu” dedi. Sayıları 1 milyonu bulan imam hatip öğrencilerinin büyük bir kısmı ise bu okullara adeta mecbur ediliyor. İstanbul’da 208 Anadolu lisesi varken İmam Hatip liselerinin sayısı 118. İstanbul’da en düşük Anadolu lisesi 306 puanla öğrenci alırken İmam hatip lisesi’nde bu 45 puana kadar düşüyor. Yani öğrenci yalnızca sınava girerek İmam hatip liselerinden birine kaydolabiliyor. Öğrenci bunu istememesi durumunda ise ya özel okul ya da açık liseye gidebiliyor. Bu durumda fakir aileler çocuklarını imam hatip liselerine göndermek zorunda kalıyor.

"MÜDÜRLER BASKI YAPIYOR"

Taraf’a konuşan Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Cansel Güven, fakir ve başarısız öğrencilerin imam hatiplere yönlendirildiğini belirterek şunları söyledi: “ Çocuklar imam hatip lisesine gitmeye adeta mecbur ediliyorlar. 45 puanla öğrenci kabul eden imam hatip lisesi var ama bu puanla Anadolu lisesine giremiyorlar. Oysa önceden başarısız öğrencilerin düz lise seçenekleri vardı. İmam hatibe mecbur değillerdi. Şimdi başarısız öğrenci ya imam hatip ya açık lise ya da özel okula gitmek zorunda. Milli Eğitim Müdürleri de okul müdürlerine baskı yapıyor. Okul müdürlerinden başarılı ama fakir öğrencilerin ailelerinin çocuklarını İmam Hatibe göndermeleri için ikna etmeleri isteniyor. Bu ailelere servis desteği, burs sözü veriliyor. Yani imam hatiplere başarılı ama fakir öğrencilerle çok başarısız ve fakir öğrenciler gidiyor. Bu okulların müfredatı da Anadolu Liselerine göre ağır. Çocuklar hem Anadolu lisesine giden bir öğrencinin aldığı dersleri alıyorlar hem de Arapça ağırlıklı dersler alıyorlar. Bu da çocukların üniversite sınavına yoğunlaşmasını zorlaştırıyor. Bir de dershanelerin kapandığını düşündüğümüzde bu çocukların üniversite sınavında başarılı olmaları daha da zor. Siz imanlı mühendis yetiştirmek istiyorsunuz ama bu kadar olanaksızlık bu çocukların üniversiteye girmelerinin önüne katsayı engelinden daha büyük mağduriyet çıkaracak.”

DİLEKÇE YALANIYLA OKULLAR İMAM HATİP OLUYOR!

Gerçekten ihtiyaç olmayan semtlerde imam hatip açılmasının durdurulması gerektiğini belirten Güven sözlerine şöyle devam etti: “ Okulları imam hatibe dönüştürürken ‘veliler imam hatip istiyorlar bize dilekçe verdiler’ diyorlar ‘dilekçeleri gösterin’ dediğimizde ‘Özel hayatın gizliliği’ deyip dilekçeleri göstermiyorlar çünkü öyle bir dilekçe yok. Buna karşı çıkan veliler de ‘dinsizlik’le suçlanıyor. Velilerin bu uygulamalara direnmeleri lazım. Okullarının dönüştürülmesini istemeyen veliler de dilekçe yazsınlar. ”