Açıklamanın ardından TIR’lara saldırılar başladı. Ağrı Dağı’nda da askerle PKK’liler arasında çatışma çıktı. HDP kaynakları açıklamanın uyarı niteliğinde değerlendirilmesi gerektiği görüşünde. HDP yöneticileri bugün toplantı yapacak.

Ardahan’ın Göle ilçesi kırsalında belediyeye ait bir aracın gasp edilmesi üzerine operasyona çıkan jandarma ile PKK’liler arasında çatışma çıktı. Çatışma bölgesinde ateş altında kalan bir minibüste 1 kişi öldü, 2 kişi de yaralandı. Ardahan Valiliği’nden yapılan açıklamada PKK suçlanırken, HDP Erzurum milletvekili Seher Akçınar Bayar askeri işaret etti.

 

9 Temmuz günü PKK’lilerin gasp ettiği Göle Belediyesi’ne ait aracı almak ve su kesintisini gidermek üzere bölgede operasyon yapan jandarma birlikleriyle PKK’liler arasında dün sabah çatışma çıktı. Çatışma sırasında olay yeri yakınlarında bulunan ve içinde 4 kişinin bulunduğu belirtilen bir başka minibüse de uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Minibüste bulunan ve HDP’li oldukları belirtilen Kanber Morkoç (65) hayatını kaybederken, Sabri Morkoç ve Altan Akın ise yaralandı. Ardahan Valiliği minibüse PKK’liler tarafından uzun namlulu silahlarla ateş açıldığını öne sürdü. Dicle Haber Ajansı’nda yer alan haberde ise minibüsün yaylaya çıkan köylüleri taşıdığı ve askerler tarafından atemilletvekili Seher Akçınar Bayar, Twitter’dan olayla ilgili fotoğraflar paylaşıp, “Roboski’den sonra Ardahan’da da yaylaya çıkan köylülere ateş: ‘Yeni Türkiye’yi kazıyınca altından çıkan çok tanıdık!” yorumunda bulundu.

Ağrı Dağı’nda çatışma

Operasyon için Ağrı Dağı’na gitmek üzere hazırlanan asker ile canlı kalkan olarak operasyon bölgesine gitmek isteyen köylüler arasında Ağrı Dağı eteklerindeki Topçatan ile Gülyüzü köyü arasında gerginlik yaşandı. Köylüler gözaltına alındı. Bu sırada bir grup PKK’li, askerlere ateş açtı. Güvenlik güçlerinin karşılık vermesiyle çatışma yaşandı. Yaralanın olmadığı çatışma sonrası PKK’liler Ağrı Dağı’na geri çekildi.

Gözler HDP toplantısında

HDP’de bugün MYK toplantısı düzenlenecek. Toplantının gündemini, İmralı Heyeti’nin “toplumsal barış için alarm zilleri çalmaya başladı” açıklamasının ardından KCK’nın ateşkesin sona erdiğini ilan etmesi oluşturacak. Çözüm sürecinde İmralı Heyeti ve KCK’den gelen kritik açıklamaların ardından gözlerin çevrileceği HDP’nin, MYK toplantısının ardından tüm bu sürece ilişkin açıklama yapması bekleniyor.

Uyarı yaptı

KCK’nın 2012 yılı sonunda fiiler başlatılan 2013’te ise ilan edilen ateşkesin sona erdiğini açıklaması, yaklaşık 1 aydır koalisyon tartışmaları ile belirlenen gündemi sarstı. HDP kaynakları KCK açıklamasının tümüyle ateşkesin sona erdirilmesi olarak görülmemesi, bir uyarı niteliğinde değerlendirilmesi gerektiği görüşünü paylaştı. HDP, İmralı Heyeti 3 Temmuz’da “Toplumsal barış için alarm zilleri çalmaya başladı” açıklamasını yapmıştı. Uzun bir süredir heyete İmralı’ya gidiş izni verilmemesinin de süreci olumsuz etkilediğine dikkat çekildi.

HDP’nin barış mitingleri

Heyetin açıklamasında, HDP’nin ve sivil toplum örgütlerinin dahil olacağı “büyük barış mitingleri” sürece müdahil olunacağı belirtilmiş, kaous ve savaş ortamının bu yolla engelleneceği ifade edilmişti.

KCK’nin kritik açıklamasının ardından HDP yönetecilerinin de kritik bir toplantı düzenleyeceği belirtildi. Bugün toplanacak MYK toplantısında koalisyon süreci ile birlikte KCK açıklamasının da değerlendirileceği ifade edildi.

Celalettin Can: Savaş değil uyarı niteliğinde

Akil İnsanlar Heyetinden Celalettin Can, KCK’nın açıklamasının “Çözüm süreci durdu, çatışmaya yol açacak şeyler yapma. Yapmamakta ısrar edersen, seni caydırmak için bazı misillemeler yaparım” anlamına geldiğini söyledi. Can, şöyle konuştu: “‘Kalekol, baraj, güvenlik yolları yapmaya devam edersen çözüm süreci zaten durmuş, ama başlaması zorlaşır. Çatışma ortamı doğabilir.’ diyorlar. Caydırmak istiyorlar devleti.” KCK’nın “biraz da tehditkar ve misillemeci bir dil kullandığını” dile getiren Can, “Ama gerilla savaşı biçiminde bir savaşın başlayacağını sanmıyorum” dedi. Kandil’in AKP-MHP koalisyonu istemediklerini “CHP ve AKP koalisyonunun ‘şerhlerini koyarak’ olumlu yaklaştıklarını” ifade eden Can, “Bu olmazsa ‘seçimse seçim’ diyorlar. Bu noktada çatışma yapamazsın” değerlendirmesini yaptı.

Orhan Miroğlu: Seçim boykotu isteyebilirler

AKP Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, KCK sözcüsü Cemil Bayık’ır “ateşkes” ile ilgili açıklamalarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, yeni siyasi konjonktürde herkesin kendi gücünü sınamak istediğini belirterek, “Ateşkes meselesi, Çözüm Süreci için bir çare değil” diye konuştu. Miroğlu, “Ateşkesi bozduk diyen Kandil, yarın seçimlerin boykot edilmesini de talep edebilir. Çünkü bu bir kopuş siyasetidir” dedi. KCK’nin aldığı kararın HDP’nin siyaset yapmasını zorlaştıracak bir durum olduğunu vurgulayan Miroğlu, “Seçim sonrasında karşımıza çıkan önemli iki husus şuydu, Kürt siyaseti artık Öcalan’ın ya da HDP’nin alacağı yasal kararlarla yürüme kabiliyetini kaybetme istidadı gösteren bir siyasetti. İkincisi ateşkesin bozulmasına da yine Kandil karar vermiş oldu. Dolayısıyla iyi bir yerde değiliz” ifadesini kullandı.

Hakan Tahmaz: Kabul edilemez ama süreç zorlanıyor

Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Hakan Tahmaz, KCK’nın açıklamasını “Hiçbir biçimde hiçbir kesimin elinin silaha gitmesini, şiddetin yeniden gündeme gelmesini arzu etmeyiz. Çözüm sürecinin bozulmasını hiçbir gerekçeyle makul, kabul edilebilir, izah edilebilir bulmayız. KCK’nın ‘şöyle olursa ateşkes ortadan kalkmış olur’ türü açıklamasının doğru olmadığını, kabullenebilir olmadığını söyleriz” dedi.

Öte yandan “Çözüm sürecinin çok zorlandığını” belirten Tahmaz, “Kamuoyunun beklentileri açısından, alınabilecek yolun çok uzağındayız. Esas sorumluluk hükümetin. Hükümet burada bir yol haritası açıklamadı. Hükümet Dolmabahçe’de ortaya koyduğu iradeye sahip çıkmadı” dedi. Öcalan ile siyasi görüşmelerin yani HDP Heyeti ziyaretinin Nisan ayından bu yana yapılamadığını anımsatan Tahmaz, “Çözüm süreci İmralı ile Kandil arasında olmayacak, çözüm kalıcı olabilmesi için toplumda olacak. Şeffaf olmayan bir süreç var. Açıklamanın neye yönelik olduğunu görmüyorum, okunabilir olduğunu da düşünmüyorum. Süreç çok zorlanıyor” dedi.