Okulların kontenjan tabloları ve Türkiye geneli yüzdelik dilimleri MEB internet sitesinde yayınlandı. MEB’in yayınladığı tablolarda okulların geçen yılki puanlarına yer verilmemiş sadece yüzdelik dilimlerine yer verilmiş. Bu durumda tercih listesi oluştururken sadece yüzdelik diliminin önemli olduğu görülüyor.

OKULLARIN KONTENJAN TABLOLARI İÇİN TIKLAYIN!

Öğrenciler kendi Türkiye yüzdelik dilimleri ile, gidebilecekleri Anadolu Lisesini görebilirler. (Kendi yüzdelik dilimlerine denk gelen okul) bu sonuç yedek yerleştirme döneminde en fazla iki veya üç okul yükselecektir.

Bu dilimdeki okulları beğenen öğrenciler özel okulları tercih etmeyebilirler. Ancak bu okullar istedikleri okullar değilse özel okul seçmeleri gerekir.

Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, örnek bir tercih listesi hazırlayarak TEOG tercih sürecinde nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini adım adım anlattı.

Yılmaz, öğrencinin Yerleştirmeye Esas Puanının (YEP) 450,9923 ve Türkiye Geneli Yüzdelik Diliminin 7.48 olduğunu ve bu öğrencinin İstanbul’un Avrupa yakasında oturduğunu varsayarak bir tercih listesi oluşturdu.

 TERCİHTE İŞLEM BASAMAKLARI

1- MEB’in internet sitesinden e-okula giriniz.

2- Bu sayfada sınav (TEOG-PYBS) ve nakil işlemlerinin altında 2015 yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Kontenjan listeleri için tıklayınızı uygulayınız.

3- Karşınıza okul türlerine göre tercih tabloları gelecek. Tercih listenizde hangi okul türlerine yer vermek istiyorsanız o tabloları işaretleyiniz.

4- Tercih yapmak istediğiniz ‘’il’’ i seçiniz. Örneğin ‘İstanbul’.

5- İlçe’nin karşısındaki ‘Tüm Liste yi’ işaretleyiniz.

6- Türkiye geneli Yüzdelik Dilimine Göre Listele -1 ‘ seçiniz’ tıklayınız. Karşınıza gelecek ifade de ‘aralığında’ yı tıklayınız.

7- Kendi yüzdelik diliminizi dikkate alarak (örneğin % 7.48) bir aralık belirleyiniz. Örneğin 1. Kutuya 4, ikinci kutuya 10 yazınız ve ‘Listele’ yi tıklayınız.

8- Karşınıza işaretlediğiniz okul türlerinden oluşan yüzdelik dilimine göre sıralı bir liste çıkacak.

9- Bu listede sizin girme ihtimalinizin en yüksek olduğu okul % 7.59 ‘luk dilimdeki Eyüp / Rami Atatürk Anadolu Lisesidir. Bu okulu tercih listenizin 15. Okulu olarak belirleyiniz. Daha sonra yukarıya doğru okulun bulunduğu ilçeyi de gözeterek 14 okul seçiniz. Buna göre 14. tercih Kağıthane Anadolu Lisesi (Almanca) 7.47’lik dilimde. Mesafe olarak gidemeyeceğiniz okulları aradan çıkararak yukarıya doğru 1. okula kadar okul seçmeye devam ediniz.

10- Şimdide kendinizi garantiye almak için 15 okuldan geriye doğru aynı mantıkla 25. okula kadar okul seçmeye devam ediniz.

11- Oluşturduğunuz listedeki okullardan yüzdelik diliminize denk gelen okullardan 14.,15.,16.ve 17. Okullar girme ihtimalinizin yüksek olduğu okullardır. Bu nedenle bu okulları mutlaka görerek tercih listenizde yer veriniz.

ÖZEL OKULLAR İÇİN KAYIT MARATONU BAŞLADI!

Özel okullar için kayıt maratonu bugün başladı. Özel okula kayıt yaptırmak isteyen velilerin öncelikle öğrencilerinin okul türlerine özel puanlarını hesaplamaları gerekmektedir. Hesapladıkları puan istediklerini özel okulun ilan ettiği taban puandan daha yüksek olan okullara takvim doğrultusunda ön kayıt yaptırabilirler. Ön kayıtlar sonucu sırası gelen öğrenciler kesin kayıtlarını yaptırabilirler. Ancak bir özel okula kesin kayıt yaptıran öğrenciler, merkezi tercih ve yerleştirmeye giremezler. Bu nedenle en çok istedikleri okula kayıt sırası gelen öğrenciler kayıtlarını yaptırabilirler.

Özel okul mu, Anadolu Lisesi mi diye düşünen velilerin bir noktayı daha gözden kaçırmamaları gerekiyor.

Sonuç olarak sadece 10 okul için tercih listesi oluşturmanız istense idi de yerleştirme sonucunuz değişmezdi.

ÖZEL OKUL PUANI NASIL HESAPLANIR?

Aynı öğrencinin özel okullarla ilgili puanlarını hesaplayabilmemiz için karne notlarından 1. ve 2. TEOG sınavındaki puanlarını görmemiz gerekiyor.

Öğrencinin 1. ve 2. TEOG sınav puanlarının Türkçe 85-100, Matematik 80-75, Fen ve Teknoloji 85-85, TC İnkilap Tarihi 90-90, Yabancı Dil 100-95 olduğunu varsayalım.

Bu durumda Robert Koleji için 100 üzerinden puanı 783, Fransızlar için 900 üzerinden 697,5 Alman için 900 üzerinden 792,5, Amerikan için 400 üzerinden 345 puan olacaktır.

Sınavla öğrenci alan diğer özel okullar YEP’e göre öğrenci alacaklar.