Veli TOPRAK/ANKARA

AKP, 7 Haziran seçimleri öncesi Güneydoğu’yu ‘’OHAL kalktı baskılar bitti’’ afişleriyle donattı. Ancak bölgede adı konmamış bir sıkıyönetim var. Terör saldırıları sonucu 1 milyon 500 bine yakın kişi eve kapandı. 300 bin kişi de göç etmek zorunda kaldı

[caption id="attachment_101055" align="alignleft" width="670"] FOTO: DHA Terör saldırıları sonucu 1 milyon 500 bine yakın kişi eve kapandı. 300 bin kişi de göç etmek zorunda kaldı[/caption]

Teröristler Güneydoğu’da 7 Haziran seçimlerinin ardından ilçe ve şehir merkezlerinde hendek kazarak polis ve askere saldırılara başladı. Yollar kesildi, eğitim durdu, hastaneler bombalandı. Sivil halk olaylardan etkilendi, göçler başladı. Bunun üzerine İl İdaresi Kanunu uygulanarak sokağa çıkma yasakları konuldu. Saldırılar sonucu Güneydoğu’da üç il ve 12 ilçede, bugüne kadar 50 kez sokağa çıkma yasağı konuldu. Türkiye’nin 12. büyük şehri Diyarbakır’da 4 ayda 25 kez sokağa çıkma yasağı konuldu.1 milyon 500 bine yakın kişi yasaktan etkilenerek eve kapanmak zorunda kaldı. 300 bin kişi evini bırakıp göç etti.



AÇILIM SÜRECİ DEVAM EDERKEN 6 AY ÖNCE GÜNEYDOĞU’DA BU AFİŞ VARDI
Oslo görüşmelerinde MİT-PKK görüşmeleriyle başlayan, İmralı’da teröristbaşı Apo’yla sürdürülen ‘Açılım’ sürecinde AKP iktidarı 7 Haziran seçimleri öncesinde Güneydoğu’yu bu afişle donatmıştı.

17 AĞUSTOS’TA 10 SAATLİK YASAKLA BAŞLADI


Bugüne kadar Diyarbakır’ın Sur, Bismil, Yenişehir, Lice, Silvan, Hani ve Hazro, Şırnak’ın Cizre ve Silopi ile Mardin’in Nusaybin, Dargeçit ve Derik ilçelerinde sokağa çıkma yasağı uygulandı.
DİYARBAKIR: İlk olarak Diyarbakır Lice’de, 17 Ağustos’ta 10 saatlik sokağa çıkma yasağı konuldu. Yasak daha sonra Hazro ve Hani ilçeleri için de uygulandı. Olayların en yoğun yaşandığı merkezdeki Sur İlçesi’nde ise ilk olarak 13 Eylül’de yasak başladı ve aralıklarla bugüne kadar devam etti. Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinden sonra 28 Kasım’da yeniden yasak ilan edildi. Diyarbakır’ın Sur, Bismil, Yenişehir, Lice, Silvan, Hani ve Hazro ilçelerinde bugüne kadar 25 kez sokağa çıkma yasağı uygulandı.
ŞIRNAK: Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde de şimdiye kadar 5 kez sokağa çıkma yasağı uygulandı. Yasak ilk olarak 4 Eylül günü başladı ve 11 Eylül’e kadar sürdü. 13-14 Eylül’de yeniden yasak konuldu. Yasak, Silopi ilçesinde ise 7 Ekim’den itibaren aralıklarla uygulandı. Cizre ve Silopi’de uygulama halen devam ediyor.
MARDİN: Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde ilk olarak, 1-6 Ekim arasında sokağa çıkma yasağı konuldu., 13-26 Kasım tarihlerinde yeniden uygulandı. Nusaybin ve Dargeçit ilçelerinde halen yasak devam ediyor. Derik İlçesi’nde ise 27 Kasım günü ilan edilen yasak bugüne kadar 2 kez uzatıldı ve 3 Aralık’ta sona erdi.

CHP’Lİ GÖK: BU DURUM ANAYASAYA AYKIRI


CHP Grup Başkanvekili Levent Gök yaşananları şöyle değerlendirdi: “Anayasa’nın 15’inci maddesi, ‘Savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü hâllerde milletlerarası hukuka uygun olmak kaydıyla temel haklar sınırlandırılabilir’ diyor. Güneydoğu’da savaş mı, seferberlik mi, sıkıyönetim mi var? Meclis’in onayı olmadan, izni olmadan Türkiye’de sıkıyönetim, olağanüstü hâl ilan edilemez, sokak yasakları konulamaz.’’

MHP’Lİ AKÇAY: ASAYİŞ ÖRGÜTE TESLİM’


MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da “Ülkenin güvenliği, asayişi Türkiye’nin belli bölgelerinde adeta bir terör örgütüne teslim edilmiş’’ açıklamasını yaptı. CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre de “Sokağa çıkma yasağının ihlali, Kabahatler Kanunu’na göre para cezası. Ama şu anda fiilî karşılığının çok daha ağır olduğunu hepimiz biliyoruz. Türkiye bu ayıptan kurtulmalı’’ dedi.