Türkiye sınırından 62 kilometre uzaklıkta bulunan Başika, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kıbrıs Barış Harekatı’ndan beri sınırdışında en kapsamlı konuşlandığı yer oldu. Karargah 2017 ortasına dek faaliyet gösterecek Buradaki askerler mecbur kalmadıkça IŞİD ile çatışmaya girmeyecek.



Emin ÖZGÖNÜL

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Irak’ın kuzeyinde, dinci terör örgütü IŞİD’in kontrolündeki Musul kentine sadece 12 kilometre uzaklıktaki Başika bölgesine yerleşti. Siirt ve Bolu Komando tugaylarından sevk edilen 1400 asker, 30 tank ve 150 zırhlı araçla bölgeye konuşlandı. Böylece Başika, TSK’nın 41 yıl önceki Kıbrıs Barış Harekatı’ndan beri sınırlarımızın dışında en kapsamlı şekilde yerleştiği yer oldu. Başika’daki üssün Türkiye sınırına uzaklığı yaklaşık 62 kilometre.

TSK 19 YILDIR BÖLGEDE

Türk askeri, bölücü terör örgütü PKK’nın bölgedeki faaliyetlerini izlemek ve istihbarat çalışmaları yapmak amacıyla 1996 yılından bu yana Kuzey Irak’ta bulunuyor. TSK’nın yerleşik bulunduğu Kanimasi, Bativa, Bamerni ve Dilmentepe bölgelerinin sınıra uzaklığı ise en fazla 18 kilometre... TSK, bugüne kadar yaptığı sınır ötesi operasyonlarda da en fazla Dohuk yakınlarında bulunan ve Türkiye’ye 30 kilometre mesafede olan Saddam Hüseyin’in sarayına kadar gitmişti.

TSK, Irak’taki peşmerge güçlerine bir yılı aşkın süredir eğitim veriyordu. Son bir yıl içinde peşmergenin yanı sıra 1500 Türkmen’e de silahlı eğitim verdi. Ancak bu sayının yetersiz olduğu düşünülerek Başika’daki yeni üs açıldı. Bu operasyon ile Musul’un IŞİD’den geri alınması için katkı sağlanması amaçlanıyor. Başika üssünün 2017 yılı ortalarına kadar faaliyet göstermesi planlandı. Ankara, bu üsteki eğitimlerle, Türkmenlerin ana yurtlarına geri dönmelerine olanak sağlayacak grupların eğitimine de destek verecek.

BAĞDAT’TAN SERT TEPKİ

Ancak Başika’ya yönelik yapılan operasyon, Bağdat yönetiminin tepkisi ile karşılaştı. Irak merkezi hükümeti Türkiye’ye nota verdi ve askerin derhal geri çekilmesi istendi. Irak Meclisi Güvenlik Komisyonu Başkanı da, Türk askerinin vurulması çağrısı yaptı.
Başika bölgesine yapılan sevkiyatla Irak’taki Türk askeri bu bölgedeki varlığını büyük oranda artırdı. Halen 2 bine yakın asker Kuzey Irak’ta bulunuyor. IŞİD kontrolündeki Musul’a 12 kilometre uzaklıktaki Başika’da Mehmetçik, mecbur kalmadıkça IŞİD’e yönelik operasyonlara katılmayacak.

TBMM TEZKERESİ KULLANILDI

Türkiye’nin Başika bölgesinde askeri üs kurması, Dışişleri eski Bakanı Feridun Sinirlioğlu’nun Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile imzaladığı anlaşma ile hayata geçirildi. TBMM’den geçen ve süresi yeniden uzatılan tezkere de bu gelişmeye olanak tanıdı. 3 Eylül günü süresi 7’nci kez uzatılan tezkerede “Irak ve Suriye’deki terörist örgütlerden ülkemize yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi muhtemel risklere karşı ulusal güvenliğimizin idame ettirilmesini sağlamak amacıyla hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yabancı ülkelere gönderilmesi’’ öngörülmüştü.