Suudi Arabistan'ın devlet televizyonu Arabiya TV, 34 ülkeden oluşan "Terör Karşı İslak İttifakı"nın oluşturulduğunu açıkladı. İttifakta; Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi "körfez ülkeleri" yer alırken, Şii İran'ın olmaması dikkat çekti. Suudi Arabistan Savunma Bakanı da, merkezi Suudi Arabistan'da bulunacak olan askeri ittifakın uluslararası örgütler ve küresel ittifaklarla koordinasyon içerisinde hareket edeceğini duyurdu.

FOTO:Reuters Suudi Savunma Bakanı Prens Muhammed bin Selman yeni ittifakı dünyaya ilan etti


Savunma Bakanı Prens Muhammed bin Selman, 'Teröre karşı İslam ittifakı' olarak adlandırılan yeni yapının sadece Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı değil, karşılaşılan tüm 'terörist' gruplara yönelik olarak mücadele edeceğini savundu. Suudi Arabistan'dan yapılan açıklamada, "Katılımcı ülkeler Suudi Arabistan öncülüğünde askeri bir ittifak kurulmasını onayladı. Operasyon merkezi Riyad'da olacak" denildi.

Şİİ/SÜNNİ VURGUSU


Açıklamada ittifakın amacı ise "Mezhebi ya da adı ne olursa olsun tüm kötülüklerden İslam halkını korumak" olarak tanımlandı.  Bu açıklamaya rağmen Şii İran'ın ittifakta olmaması dikkat çekti.  Yine "Sisi'li Mısır" ile Türkiye'nin nasıl bir ittifak yapabileceği ise soru işaretlerine neden oldu.

İşte ittifakı oluşturan ülkeler; Suudi Arabistan, Türkiye, Mısır, Pakistan, Ürdün, Tunus, Katar, Libya, Mali, Fas, Somali, Sierra Leone, Sudan, Komor Adaları, Moritanya, Nijer, Nijerya, Yemen, Gabon, Somali, Maldivler, Gine, Filistin, Çad, Togo, Cibuti, Senegal, Malezya, BAE, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Lübnan ve Kuveyt.