FOTO:Reuters


Türkiye'nin ortadoğu politikasının temel taşını oluşturan "Kürt devleti oluşumuna izin verilmemesi" ilkesine bir darbe de Rusya'dan geldi. Rusya; IŞİD, El Nusra ve ÖSO hedeflerini vurduğu Suriye'de PYD kartını masaya yatırdı. Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı, PYD lideri ile Paris'te görüştü. ABD'den sonra Rusya'nın da yaptığı PYD çıkışı, bölgedeki Kürt devleti oluşumu için önemli bir gelişme olarak değerlendirildi.

 

FOTO:Reuters


RUS BAKAN İLE SALİH MÜSLİM BİRARAYA GELDİ

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim’le Paris’te biraraya geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada görüşmede IŞİD terör örgütüne yönelik operasyonların ele alındığı belirtildi.

Suriye ve bölgede yaşanan gelişmelerin ele alındığı kaydedilen açıklamada, “IŞİD ve diğer terör örgütlerinden kaynaklanan tehditler değerlendirildi. 30 Haziran 2012’de imzalanan ülkenin bütünlüğü ve laik yapısının korunduğu, etnik ve dini gruplara eşit hakların verildiği Cenevre Mutabakatı temelinde Suriye krizinin çözümünün teşvik edilmesi konusunda mutabık kalındı.” ifadesi yer aldı.

Salih Müslim daha önce Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada, Rusya’nın Suriye’de teröre karşı eylemlerini desteklediklerini, operasyonların Suriye’de siyasi çözüm sürecine yardımcı olacağını ifade etmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yaptığı değerlendirmede terör örgütü IŞİD’e karşı sadece Suriye ordusu ve Kürt yönetimlerin etkili mücadele verdiğini söylemişti.

ABD'DE DE PYD'YE ARKA ÇIKMIŞTI!

Geçen ay benzer bir açıklamada Beyaz Saray'dan gelmişti. ABD yönetimi "PYD bizim için terör örgütü değil" diye açıklama yapmış söz konusu açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere hükümet yetkilileri tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

"BEDELİ NE OLURSA OLSUN"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'deki Kürt devleti oluşumuna ilişkin ise "Bedeli ne olursa olsun, güneyimizde bir devlet kurulmasına izin vermeyiz" demişti.

Putin, Suriye’de neyin peşinde?

Putin, Suriye’de neyin peşinde?