A&G araştırma şirketinin sahibi Adil Gür, genel seçimlerde yurt dışında verilecek oyların önemi ile ilgili, "Yurt dışında kullanılan oylar bu seçimin kaderini belirleyecek. AKP'nin tek başına iktidar olup olamayacağını da HDP'nin yüzde 10 ülke barajını geçip geçemeyeceğini belirleyecek oylar yurtdışından gelecek" dedi.

2014'teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçimlere katılım yüzde 8,3 gibi düşük bir oranda kalmıştı. Seçimlerde yurtdışında Tayyip Erdoğan yüzde 62,3, Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 27,9, Selahattin Demirtaş yüzde 9,8 oy almıştı.

'OY KULLANMA ORANI ÇOK YÜKSELECEK'

Bu seçimlerde Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uygulanan randevu sistemini kaldırdı. Mahmut Hamsici'nin BBC Türkçe'de yayımlanan haberine göre, yaklaşık 2 milyon 800 bin seçmen, 54 ülkedeki 112 temsilcilikte, 8-31 Mayıs arasında, temsilcilikler için belirlenen günlerde oy kullanabilecek. Ayrıca 7 Haziran'a kadar 33 gümrük kapısında oy verilebilecek.

Adil Gür, "hem randevulu sistem hem de sonuçların önceden belli olması nedeniyle Cumhurbaşkanlığı seçiminde katılımın düşük kaldığını, ancak bu nedenlerin ortadan kalkması ve yurt dışından gelecek oyların dört büyük siyasi parti açısından da bu seçimlerde çok önemli olması nedeniyle bu seçimlere yurt dışında katılımın bu kez çok yüksek olacağını düşündüğünü" söylüyor.

Gür'e göre yurtdışında seçmenlerini en fazla motive edecek partiler AKP ve HDP:

"Yurtdışındaki bir takım partnerlerle, sivil toplum kuruluşlarının yaptığı çalışmalarda çıkan sonuç şu: Yaklaşık yüzde 50'nin üzerinde AK Parti'ye oy çıkacağı görülüyor. O nedenle yurtdışında katılım yüksek olduğu takdirde AK Parti'nin alacağı oylar, Türkiye genelindeki oylarını yüzde 1 oranında yükseltebilir."

"HDP'nin yurtdışında 400 bin civarında bir oy beklentisi var. Bu da yüzde 20 civarında bir oy demektir. Ben tüm siyasi partilerin bundan etkin şekilde faydalanacağını düşünmekle beraber AK Parti ve HDP'nin yurt dışındaki seçmenleri sandığa götürme motivasyonu bakımından daha şanslı olduklarını düşünüyorum."

AKP BİRİNCİ, HDP İKİNCİ!

Gür bununla birlikte, CHP ve MHP 'nin de bir önceki seçimin üzerinde oy almak gibi hedefleri olduğu için onlar açısından da yurtdışı oyların önemli olduğunu belirtiyor.

Gür, HDP'nin neden ikinci sırada yer alacağını tahmin ettiğini şöyle aktarıyor:

"HDP'ye oy verebilecek kitlenin önemli bir bölümünün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmadığını düşünüyorum. Gittikleri ülkelerde vatandaşlık elde etmişler."