FOTO:DHA


Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2 polisin şehit düştüğü Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin de öldüğü kanlı çatışmanın ardından "Tahir Elçi'ye suikast planı olabilir. Hedef açıktır, hedef Türkiye'dir. Faili meçhul bizim dönemimizde kalmaz kalmayacaktır. İdari soruşturma süratle yapılacak ve kamuoyuyla paylaşılacaktır" dedi. Davutoğlu'nun sözlerindeki "Faili meçhul bizim dönemimizde kalmaz" cümlesi gözleri AKP dönemindemi faili meçhul cinayetlere çevirdi.

Konuyla ilgili son istatistik CHP'li Sezgin Tanrıkulu'nun Haziran ayında kamuoyuyla paylaştığı raporda yer aldı. Tanrıkulu'nun açıkladığı rapora göre; AKP’nin iktidar olduğu günden bu yana 208 kişinin faili meçhul cinayetlere kurban gittiği ortaya çıktı. Aynı raporda; yargısız infaz, dur ihtarı ve rasgele ateş sonucu da 520 kişinin öldüğü ve 451 kişinin cezaevinde yaşamını yitirdiği belirtiliyordu.

İşte Türkiye'deki "ünlü" faili meçhul cinayetlerden bazıları;

NECİP HABLEMİTOĞLU SUİKASTI


AKP'nin son yıllarda mücadele ettiği'paralel yapı'yı 2002'de kaleme alan, Alman vakıfların ile 'uğraşan' Necip Hablemitoğlu, evinin önünde uğradığı suikast sonucu 18 Aralık 2002 tarihinde hayatını kaybetti. Suikastın failleri halen bulunamadı.

FOTO:DHA

MUHSİN YAZICIOĞLU


Bundan tam altı buçuk yıl önce bir seçim döneminde Büyük Birlik Partisi lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nun içinde bulunduğu helikopter bilinmeyen bir sebepten dolayı düştü. İki gün sonra Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin cesetleri köylüler tarafından bulundu. Keş Dağları’nda karların altında bulunan helikopter ve yolcularının başına neler geldiği ve kazanın sebebi hâlâ aydınlatılabilmiş değil. "Kaza mı yoksa suikast mı?" sorusu aradan geçen süreye rağmen hâlâ tartışılıyor.

FOTO:DHA/Arşiv

ASELSAN MÜHENDİSLERİ


ASELSAN mühendislerinin şüpheli şekilde ölmesi için son olarak MHP araştırma komisyonu kurulmasını önerdi ancak AKP buna karşı çıktı.

HRANT DİNK SUİKASTI


19 Ocak 2007’de Şişli'deki Agos Gazetesi’nin önünde uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. Üzerinden sekiz yıldan fazla zaman geçmesine rağmen tetikçilerin öne sürülüp asıl faillerinin hâlâ bulunamadığı cinayet en son paralel yapı soruşturmalarına konu oldu. Ancak hâlâ aydınlatılamadı.

RAHİP SANTORO CİNAYETİ


Santa Maria Kilisesi Rahibi Andrea Santoro, 5 Şubat 2006’da uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti. O tarihte 16 yaşında olan katil zanlısı Oğuzhan A. 18 yıl hapis cezası aldı. Davada sadece tetikçinin cezalandırıldığını düşünen kamuoyu tatmin edici bir gelişmenin yaşanmadığı görüşünde.

FOTO:DHA

ULUDERE KATLİAMI!


29 Aralık 2011’de Şırnak’ın Uludere ilçesinde 34 sivil, terörist oldukları gerekçesiyle TSK'nın yaptığı hava harekatı ile hayatını kaybetti. Katliamla ilgili dava dosyası kapatılırken olayın üzerindeki sis perdesi hâlâ aydınlatılmadı.

ZİRVE YAYINEVİ SUİKASTI


18 Nisan 2007 tarihinde Malatya’daki Zirve Yayınevi’nin çalışanları öldürüldü. Suçüstü yakalanan 5 gencin ve diğer şüphelilerin yargılandığı davanın seyri de yakın zamanda değişti. Gelinen noktada beş genç dâhil bütün sanıklar serbest kaldı. Davada yargılanan tutuklu sanık kalmadı. Bir dönemin "çöp tenekesi" olan Ergenekon kumpasına süpürülen Zirve Yayınevi suikastı da hâlâ aydınlatılmayı bekliyor.

CEYLAN ÖNKOL CİNAYETİ


Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Şenlik köyünde, 28 Eylül 2009 günü hayvan otlatırken askeri mühimmatın patlamasıyla 12 yaşındayken öldürüldü. Olayın üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen sorumlular bulunamadı.

HACI İRFAN ATSIZ CİNAYETİ


Dindar kimliği ile tanınan 60 yaşındaki Yüksekovalı Hacı İrfan Atsız, maskeli kişilerce evinin önünde ensesine kurşun sıkılarak öldürüldü. Hukuki süreç halen sürüyor.

FOTO:DHA

BİNGÖL DOSYASI


Geçtiğimiz yıl Bingöl il emniyet müdür yardımcısı ve bir başkomiser sokak ortasında silahlı saldırıya uğradı. Yapılan operasyonda 4 kişi öldürüldü ancak daha sonra bu kişilerin olayla ilgili olmadığı ortaya çıktı. Sürece haber yasağı getirilirken, HDP’nin olayla ilgili Meclis araştırma komisyonu kurulma talebi ise reddedildi.

FOTO:DHA

KOBANİ EYLEMLERİ


Kobani eylemlerinde 46 kişi öldü. Failleri ise henüz bulunamadı.