Veli TOPRAK / ANKARA

Milletvekillerinin büyük bölümü erken seçime karşı. Başbakan Davutoğlu da vekillerle aynı görüşte. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın erken seçime gidilerek AKP’nin tek başına getirilmesi ihtimalini zorladığı konuşuluyor.

ÜÇ GRUBU DİNLEDİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AKP’li milletvekilleriye 5 ayrı grup halinde görüşme programı yaptı. İlk üç grupta yer alan 150’ye yakın milletvekili grubuyla görüşme gerçekleşti. Milletvekillerinin koalisyon çalışmaları konusundaki görüşü alındı. Ayrıca TBMM Başkanlığı’na AKP’den kimin aday olması konusunda yazılı görüş toplandı.

KOALİSYON KURULSUN

Milletvekillerinin tamamına yakını CHP veya MHP’yle koalisyon kurulması için çalışma yürütülmesini istiyor. AKP tabanına anlatmak ve uyumlu çalışmak için MHP’yle koalisyon istenirken, büyük uzlaşma ve geniş kesimlerin desteği için CHP’yle yapılacak koalisyona da destek çıktı. Vekillerin büyük bölümü CHP, diğer kesimi ise MHP’ye yeşil ışık yaktı.

SEÇİM İSTENMİYOR

AKP’lilerden direkt seçim isteyen çıkmadı. Koalisyon görüşmelerinde muhalefetin olumsuz tavır sergilemesi halinde son seçenek olarak erken seçimin düşünülmesi yönünde görüşler dile getirildi.

DAVUTOĞLU CHP’Yİ İSTİYOR

Edinilen bilgiye göre Başbakan Davutoğlu’nun, AKP-CHP koalisyonuna daha sıcak bakıyor. Özellikle çözüm sürecinin MHP’li bir hükümetle yürümeyeceği düşünen Davutoğlu, Ağustos veya Eylül ayında yapılacak AKP kongresine de Başbakan olarak girmek istiyor.

SARAY ‘SEÇİM’ PEŞİNDE

Başbakan ve AKP’li vekillerin birinci tercihi koalisyon olmasına rağmen, Cumhurbaşkanının öncelikli tercihi seçime gidilmesi yönünde. Saray’a yakın kaynaklar, Kasım ayında yapılacak bir seçimde AKP’nin tek başına iktidara gelmesi için Erdoğan’ın daha dikkatli hareket edeceğini belirtiyorlar.

PLANI NE?

Erdoğan’ın yeniden seçime gidilmesi halinde kongrede lider değişimi dahi bazı projeleri hayata geçirebileceğine dikkat çekiliyor. Özellikle AKP’nin milletvekili listesinde Erdoğan’ın daha belirleyici olacağı konuşuluyor.

ADAY KİM OLACAK?

TBMM Başkanlığı için AKP’li vekillerin yanı sıra MYK, MKYK ve Bakanlar Kurulu’nda değerlendirmeler yapıldı. Cumartesi gününe kadar belirlenecek isim 258 vekilin imzasıyla aday gösterilecek. Kulislerde Ahmet İyimaya, İsmet Yılmaz, Mustafa Şentop ve Ayşenur Bahçekapılı’nın ismi konuşuluyor.