BAŞAK KAYA/ANKARA

Radyo Televizyon Üst Kurulu’nda boşalan koltuğa kimin oturacağı tartışması TBMM Başkanı İsmet Yılmaz’ın bulduğu formülle daha da alevlendi. Yılmaz, MHP ve HDP’nin eşit milletvekiline sahip olması nedeniyle yeni üyeyi “kura” ile belirlemek yerine “Genel Kurulda yarışışınlar” formülünü ortaya attı. Bu kararla AKP, RTÜK’e hangi partiden üye gönderileceği konusunda da belirleyeceği olacak.

TBMM Danışma Kurulundan yeni üyenin kura ile belirlenmesi eğilimi çıkmasına karşın Yılmaz, partilerin Genel Kurul’da yarışmasını istedi. Partilere gönderdiği yazı ile bu kararı bildiren Yılmaz’a hem MHP’den hem HDP’den “Anayasa ve yasalara aykırı” olduğu gerekçesiyle tepki geldi.

Oylama yarışı HDP ve MHP arasında yapılacak. MHP eşit milletvekili sayısına karşı fazla oya sahip olduğu için MHP’li üyenin atanmasını istiyor. HDP ise kura çekilmesi gerektiğini savunuyor. HDP’nin bu tutumu kendi adayına istediği desteği partilerden toplamayacağı endişesinden kaynaklanıyor. Meclis’teki sandalye sayısına bakıldığında AKP hangi üyenin RTÜK’e seçileceğinde belirleyici olacak. Salı günü RTÜK seçiminin yapılması bekleniyor.

RTÜK’ün mevcut üye dağılımı AKP 5, CHP 2, MHP 1, HDP 1. Seçim sonuçlarının ardından muhalefet RTÜK'te bir sandalye kazanırken AKP bir koltuk kaybetmiş oldu. Milletvekili dağılımına göre AKP'den boşalan bir koltuk muhalefete geçiyor. AKP'li üye ve Başkan Davut Dursun ile AKP'li Hasan Tahsin Fendoğlu, MHP'li üye Esat Çıplak'ın üyelikleri sona eriyor. RTÜK'te boşalan üç koltuk için Genel Kurul oylaması ile seçim yapılacak.