Üç dönemlikler ve Saray partinin başına Gül’ün getirilmesini planlıyor.

7 Haziran seçimlerinde sandıktan hayal kırıklığı ile çıkan AKP’de hesapların ortak noktası Abdullah Gül oldu. Üç dönemlikler ve Saray partinin başına Gül’ün getirilmesini planlıyor. 7 Haziran seçim sonuçları AKP’deki koltuk hesaplarını da değiştirdi. Seçimlerden önce, AKP’nin tek başına iktidar olması halinde, Efgan Ala gibi “düşük profilli” Başbakan adayları ile yola devam etmeyi planlayan Saray, 7 Haziran sonrasında 11. Cumhurbaşkanı Gül’ün partinin başına geçme formülünü raftan indirdi. Danışmanı tarafından yazılan kitap ile kamuoyunun nabzını tutan Gül de, istediği ilgiyi bulamayınca, Saray ve üç dönemlikler tarafından kendisine sunulan AKP’nin başına geç çağrısına sıcak bakmaya başladı. AKP’deki koltuk hesaplarıyla ilgili ayrıntılar şöyle:

SARAY’DA SİMÜLASYONLAR YAPILIYOR

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 7 Haziran seçimlerinin ardından AKP’nin geleceğine yönelik bazı planlarda “revizyona” gitti. Taraf muhabiri Hüseyin Özay’ın AKP yöneticilerinden edindiği bilgiye göre, 7 Haziran seçimlerinde elde edilen sonuçlar il ve ilçe bazında mercek altına alındı. Bu sonuçlar üzerinde de bir çok simülasyon yapıldı.

“Aday hatası”, gibi bazı nedenlerle bir çok milletvekili kaybedildiği konusunda görüş birliğine varıldı. Ve, üç dönemliklerin de desteği ile, seçimlerin yenilenmesi halinde AKP’nin 18 milletvekillik açığını yani tek başına iktidar olması için gerekli olan sandalye sayısını kapatacağına inanıldı. Bunun içinde, bir plan hazırlandı. Plana göre, Ağustos ve Eylül aylarında yapılacak kogrede AKP yönetimi değiştirilecek. Yeniden 2002 ruhuna yansıtan kadrolar yönetime gelecek. Ardından da erken seçime gidilecek.

GÜL FORMÜLÜ RAFTAN İNDİRİLDİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da üç dönemliklerin baskısı ile bir anlamda ipi çekildi. Partinin üç dönemlikleri, Davutoğlu’nun kesin olarak değiştirilmesi gerektiğini düşünüyor. Bu görüş Saray’da da karşılık buldu. Üç dönemliklerin lobi çalışması sonucu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün AKP’nin başına geçmesine yönelik formül raftan indirildi. Daha önce, Gül’ün AKP’nin başına geçmemesi için her yolu kapatan Saray, 7 Haziran seçim sonuçları ile birlikte Gül ismine yönelik rezervleri araladı.

Şimdi, Gül’ün partinin başına geçmesi projesi ciddi ciddi ele alınmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Gül’ün Meclis’te yaptığı görüşmede bunun ilk adımını oluşturuyor. Saray, AKP’nin tek başına iktidar olması halinde yine Başbakan Davutoğlu’nu değiştirmeyi düşünüyor ve yerine ise İçişleri eski Bakanı Efgan Ala gibi daha düşük profilli adayı getirmeyi planlıyordu. 7 Haziran sonrası ise bu yöndeki kararını askıya aldı.

GÜL’ÜN PARTİYE BÖLMESİNDEN ENDİŞE EDİLİYOR

7 Haziran seçim sonuçları üç dönemlikleri güçlendirdi. AKP’nin ve Saray’ın siyasi stratejilerinin belirlenmesinde üç dönemlikler büyük rol oynuyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Gül konusunda ikna edilmesini de üç dönemlikler sağladı. Üç dönem kriterine takılan partinin ağır ağabeylerinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, “Gül’ü yanımıza almazsak parti dağılır” diyerek ikna ettikleri öğrenildi.

GÜL KİTAPTAN İSTEDİĞİNİ BULAMADI

Saray ekibi tarafından AKP’nin başına getirilmesi planlanan 11. Cumhurbaşkanı Gül de, danışmanı tarafından yazdığı kitaptan istediği ilgiyi bulamadı. Kitabın ardından, Gül’e daha fazla destek geleceği tahmin ediliyordu. Ancak, destekten çok eleştiri gelmesi Gül cephesinde morallerin bozulmasına yol açtı. Bu gelişme üzerine Gül de, Saray’ın gözetiminde AKP’nin başına geçme formülünü sıcak bakmaya başladı.