Veli TOPRAK/ ANKARA

Koalisyon görüşmeleri AKP’nin yakında yapacağı Büyük Kongre hesaplarını değiştirdi. Kongre takviminin öne çekileceği ve parti vitrinin yeniden oluşturulacağı öğrenildi. En büyük sürpriz ise Ak Saray’ın ‘genel başkan’ değişimi isteyeceği yönünde. Erdoğan’ın çevresi, hükümet kurulamazsa Davutoğlu’nun koltuğunun sallanacağını belirtiyor.

KONGRE TARİHİ ÖNE ÇEKİLECEK

AKP, 4. Büyük Kongresi’ni 30 Eylül 2012’de yaptı. Siyasi partiler, 3 yıl içinde kongresini yapıyor. Takvim işletilirse Eylül sonuna kadar kongrenin yapılması gerekiyor. Ancak koalisyon görüşmeleri ve erken seçim tartışmaları nedeniyle, Ağustos ayında 5. Büyük Kongre’nin gerçekleşmesi  bekleniyor.

HÜKÜMETİ KURUP, GİTMEK İSTİYOR

Davutoğlu, Büyük Kongre’ye hükümeti kurup Başbakan olarak girmek istiyor. Kongrede, partiyi 3 yıl boyunca yönetecek 50 kişilik Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) belirlenecek. Mevcut MKYK Erdoğan’ın belirlediği isimlerden oluşuyor. Davutoğlu, dengeleri değiştirmek ve kendi damgasını vurmayı hedefliyor.

SARAY’IN SÜRPRİZİ

AKP’de kongre yaklaştıkça Saray’a yakın kaynaklar farklı bir senaryoyu gündeme getiriyor. Erken seçim kararı alınması halinde lider değişimi yaşanabileceğini belirtiyorlar. Erdoğan’ın, Davutoğlu ile yola devam etmek istemediği konuşuluyor.

O İSİM YILDIRIM MI?

Erdoğan’ı çevresinde “Kongrede Genel Başkan Binali Yıldırım olsun” görüşü dile getiriliyor. Üç dönem kuralına takıldığı için Cumhurbaşkanına Başdanışman olarak hizmet veren Yıldırım’a AKP Grubu’nda ise fazla şans verilmiyor. Hatta bazı isimler “Davutoğlu kadar performans ortaya koyamaz” diye bu değişimin isabetli olmayacağını dile getiriyorlar.

Fuat Avni'den 'tasfiye' iddiaları

Fuat Avni'den 'tasfiye' iddiaları