Çalışma ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde, köy ve mezralardaki seçmenin şehir veya ilçe merkezlerinde oy kullanabilmesi amaçlanıyor. Böylece söz konusu köy veya mezranın hangi sandıkta oy kullandığı bilinmeyecek.

AKP’nin 7 Haziran seçimleri öncesinde Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) bu yönde bir başvuru yaptığı, ancak kurulun mevzuatı gerekçe göstererek talebi reddettiği de öğrenildi. Yeni hükümetin kurulmasının ardından AKP’nin ilk olarak bu düzenlemeyi gündemine almayı planladığı kaydedildi. Milletvekili genel seçimlerinde özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde birçok köy ve mezrada açık oy kullanıldığı, tek partiye baskıyla halkın yönlendirildiği iddiaları nedeniyle AKP seçim sistemiyle ilgili çalışma başlattı. Özellikle bazı köy ve mezralarda HDP’nin tulum çıkarmasınınn bu çalışmada etkili olduğu vurgulandı.

ÇAPRAZ VE KARMA SANDIK

Çalışmanın partide bir hukukçu ekibi tarafından yürütüldüğü öğrenilirken, AKP, köy ve mezralardaki vatandaşların il veya ilçe merkezlerinde oy kullanabilmesini amaçlıyor. Üzerinde çalışılan düşünceye göre, özellikle güvenlik riski halinde, köy ve mezralardaki seçmen, ilçe veya il merkezine taşınacak. Seçmenler şehirdeki bir okulda çeşitli sandıklara dağıtılacağından sandık sonuçlarına bakılsa bile köyün veya mezranın hangi partiye oy verdiği belli olmayacak. AKP bu yöntemle baskı olmaksızın “seçmen iradesinin sandığa tam olarak yansıyacağı”nı savunuyor. AKP’nin 7 Haziran genel seçimleri öncesinde Yüksek Seçim Kurulu’na seçmenlerin taşınması ve il merkezlerinde oy kullanması yönünde birkaç kez başvuru yaptığı ancak YSK’nın mevzuatı gerekçe göstererek talebi reddettiği de öğrenildi.

İSTİHBARAT YSK’YA İLETİLDİ

Gelen bazı baskı ve tehdite yönelik istihbari bilgilerin de YSK’ya sunulduğu ancak hiçbir karşılık alınamadığı ifade edildi. yeni hükümetin kurulmasının ardından konunun TBMM gündemine getirilecek ilk başlıklardan biri olacağı ifade edilirken, YSK ile ilgili genel bir düzenleme paketinin de gündeme alınabileceği konuşuluyor.