ASUMAN ARANCA/ANKARA
Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkanı Ramazan Akyürek, Ankara'da yürütülen yasadışı dinleme soruşturması kapsamında "örgüt kurmak ve yönetmek" ve "resmi evrakta sahtecilik" suçundan tutuklandı. İstanbul'daki Hrant Dink soruşturmasında "görevi ihmal" suçundan tutuklu bulunan Akyürek hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

 

TALEP REDDEDİLMİŞTİ
Ankara Cumhuriyet Savcısı Alpaslan Karabay tarafından başta siyasiler olmak üzere Cumhurbaşkanlığı danışmanları, gazeteciler, hakimler ve iş adamlarının aralarında bulunduğu 48 kişinin usulsüz dinlenilmesine ilişkin soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı. Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında "İhmali davranış sebebiyle ölüme sebebiyet vermek","Resmi evrakta sahtecilik" ve "Görevi kötüye kullanma" iddiasıyla tutuklanan Karabay, geçen hafta Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan Akyürek'in ifadesini görüntülü sistem üzerinden almıştı. İfadesinin ardından mahkemeye sevk edilen Akyürek'in tutuklanması talebi, Nöbetçi 4. Sulh Ceza Hakimliğince reddedilmişti.

 

SAVCI KARABAY: USULSÜZ DİNLEMELER ÖRGÜTÜN DELİLİ
Soruşturma savcısı Karabay, mahkemenin bu kararına itiraz etti. İtiraz gerekçesinde, "2006-2009 yıllarında İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yapan Akyürek'in döneminde yapılan hukuka aykırı dinlemelerin, kendisinin bilgisi dışında yapılmasının mümkün olmadığı, İDB içerisinde oluşmuş bu örgütün yöneticisi olduğu, 40 ayrı müşteki ve mağdura karşı gerçekleştirilen eylemlerin tümünden ve kendisi tarafından imzalanan bir belge nedeniyle doğrudan fail olduğundan cezalandırılması gerektiği, usulsüz biçimde dinlenilen kişilerin eski Başbakan, eski TBMM Başkanı, Milletvekilleri ve gazeteciler gibi özenle seçilmiş kişilerden oluştuğunun tespit edildiği, hukuka aykırı eylemlere ısrarla devam edilmesinin de bir örgütün varlığını ve hedefini ortaya koyduğu" belirtildi.

 

2. KEZ TUTUKLANDI
Savcılığın itirazını değerlendiren Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği de, dosya üzerinden inceleme yaparak, Akyürek'in, "üzerine atılı suçu işlediğine dair deliller bulunması ve atılı suçun kanunda ön görülen ceza miktarı" dikkate alınarak tutuklanmasına karar verdi. Akyürek hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan Akyürek, böylece ikinci kez tutuklanmış oldu. Akyürek, Dink Cinayeti soruşturmasından tahliye edilse bile, mahkemenin bu kararı uyarınca serbest kalamayacak.