Musul’a bağlı Başika bölgesindeki kampa konuşlandırılan Türk askerlerinin önemli bölümü çekilmeye başladı.


FOTO:DHA Başika kampına yapılan askeri sevkiyat Türkiye ile Irak yönetimini karşı karşıya getirmişti


Kuzey Irak merkezli yayın yapan Rudaw televizyonunun haberine göre, Başika kampına konuşlandırılan askerlerin büyük bölümü, bu sabah kamptan ayrılarak Türkiye’ye doğru yola çıktı. Türk askerlerinin gün içinde Habur sınır kapısından Türkiye’ye giriş yapması bekleniyor.

Televizyonun haberine göre, gece çok sayıda askeri TIR Türkiye'den Kuzey Irak'taki Kürt bölgesine geçti. Başika bölgesine giden TIR'ların geri dönerek Duhok’a ulaştığı, sınır kapısından Türkiye’ye giriş yapmak üzere olduğu kaydedildi. Rudaw’ın bildirdiğine göre Türk askeri konvoyu 10 araçtan oluşuyor. Başika’da az sayıda asker ile ekipman ve silahtan oluşan küçük bir Türk askeri birliğinin kaldı.

HÜKÜMET KANADI DOĞRULADI


Reuters'e konuşan hükümet yetkilileri de Rudaw'ın haberini doğruladı. Ajansa konuşan 'İsimsiz yetkililer' "Yeni düzenleme kapsamında Irak'ın kuzeyinde bulunan Başika'da bulunan askerlerin bir bölümü kamptan ayrılıyor" dedi.

AĞIR SİLAHLAR OLDUĞU İDDİA EDİLMİŞTİ


4 Aralık’ta Musul’un Başika ve Zelikan Kampı’na yerleşen Türk birliğinin ağır silahlar, tanklar ve toplarla donatıldığı ileri sürülmüştü.  Bağdat, Türk Ordusu’nun bölgeden çekilmesi için önceki gün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) başvurmuştu.

FOTO:Reuters Cumartesi günü, Irak’ın başkenti Bağdat toplanan binlerce kişi Türkiye bayrağını yakarak askerin Musul’dan çekilmesini istemişti.


Merkezi IŞİD’in işgalinde olan Başika, Musul’un kuzeydoğusunda, IŞİD karargahlarına da 10 kilometre mesafede bulunuyor. Başika’nın çevresi ve yüksek tepeleri Peşmerge Güçleri’nin kontrolünde. (Cihan)