Saygı ÖZTÜRK/ANKARA

Türkiye, askerimizin Musul yakınlarda bulunan Başika bölgesine intikal ettiğini sozcu.com.tr’nin “son dakika” haberinden öğrenmişti. Bölgenin askerimiz tarafından tamamen boşaltılmasının söz konusu olmadığını belirten yetkililer, “Yeni düzenleme kapsamında Başika’daki bir kısım asker ve zırhlı araçlar yeni görev kapsamında Kuzey Irak’ta başka bir bölgeye intikal ettirildi. Askerimizin Türkiye’ye çekilmesi söz konusu değil” dediler.

Başika kampına yapılan sevkiyat Türkiye ile Irak'ı karşı karşıya getirmişti.


Türk askerinin, Musul’un kurtarılmasında görev alacak peşmergelerin yanı sıra çoğunluğu Araplardan oluşan Musulluları da eğittiği bildirildi. Askerin Başika’ya gitmesiyle birlikte büyük bir tahlike altında olduğu belirtilen Musul Barajının korunmasında da askerimiz destek oluyordu.

Terör örgütü IŞİD’in baraja sabotaj yapıp bölgede büyük bir felakete yol açabileceğini değerlendiren Kuzey Irak yönetimi, Türk askerinin Başika’ya ek kuvvet göndermesinden sonra, askerimizin bir kısmının baraj güvenliğinde görevlendirilmesi de peşmergeler için büyük moral kaynağı olmuştu.

GERİ DÖNÜŞ YOK!


Türkiye’den giden birliklerin tamamen Başika’dan ayrıldığına ilişkin haberlerin doğru olmadığını belirten bölgedeki askeri yetkililer, SÖZCÜ’nün sorusu üzerine şunları söylediler:

“Askerlerin bir bölümünün Başika’dan çekilmesi, sanki onların Türkiye’ye geri döndükleri biçiminde yorumlanıyor. Oysa gerçek durum öyle değil. Yeniden düzenleme ve görev taksimi kapsamında Başika’da ki bir kısım unsurlarımız Kuzeyl Irak’ın başka bir kesimine intikal ettirildi.”

İRAN ASKERİ DE VAR!


Kuzey Irak’ta 2 bin 600 civarında İran askerinin de bulunduğunu belirten bazı kaynaklar, bu konuda Irak makamlarının sessiz kaldığını ve bu ülkenin askerlerinin bulunmasından herhangi bir rahatsızlık duyduklarına ilişkin açıklamalarının bulunmadığını söylediler.

Rusya’nın ve İran’ın açıklamalarına paralel olarak Irak hükümetinin askerimizin Başika’dan bulunmasından rahatsızlığını dile getirmesinin de ilginç bur durum olduğu kaydedildi.