Zeynep GÜRCANLI/SÖZCÜ
Saldırının duyulmasının ardından yaşanan gelişmeler de, kafaları iyice karıştırdı.İşte, saldırıdan sadece saatler sonra, sosyal medyada gündeme gelen Başika soruları;

SALDIRIYI KİM YAPTI?

Türkiye, saldırının IŞİD tarafından gerçekleştirildiğini resmen açıklarken, saldırıyı Irak Hizbullah'ı adlı örgüt üstlendi. Ankara'da saldırı sonrasında hem Genelkurmay Başkanlığı, hem de Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan iki ayrı yazılı açıklamada, saldırıdan IŞİD'in sorumlu olduğunu açıkladı.

Ancak Irak'ta faaliyet gösteren Irak Hizbullahı adlı Şii silahlı grup, yaptığı açıklama ile saldırıyı resmen üstlendi. Irak Hizbullahı IŞİD'e karşı Irak resmi birlikleri ile birlikte savaşıyordu. Grup, Türkiye'nin 5 Aralık'ta Başika kampına ek askeri birlikler ve tanklar göndermesine de sert tepki göstererek, Irak'ta Türk mallarına boykot çağrısı yapmıştı. Irak Hizbullahı ayrıca, Peşmerge güçleri ile de zaman zaman karşı karşıya geliyor.

SALDIRI NEDEN BUGÜN YAPILDI?

Sosyal medyada saldırının zamanlaması konusunda da tartışmalar başladı. Tartışmalar, Başika'ya saldırının, Türkiye'nin, pek de gönüllü olmadan, Irak'ın krizi büyütmesi ve Rusya'nın da devreye girmesi ile asker çekmesinden sadece 48 saat sonra gerçekleşmesi üzerine odaklandı.

Nitekim Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da, Türkiye'nin Başika'ya 5 Aralık'ta asker konuşlandırması, ardından da olayın Bağdat yönetimi ile kriz boyutuna varmasının ardından 14 Aralık'a ek askeri birlikleri geri çekmesine atıf yapan diplomatik cümleler kullanıldı. Dışişleri'nin yazılı açıklamasında, saldırının IŞİD tarafından gerçekleştirildiği vurgulanırken, "Bu saldırı, Başika/Zelikan kampının güvenliği konusundaki endişelerimizin ne kadar yerinde ve buraya konuşlandırmak istediğimiz koruma unsurunun dane kadar gerekli olduğunu ispat etmektedir" denildi.

MADEM GEREKLİYDİ, NEDEN ASKERİN KALMASINDA ISRAR EDİLMEDİ? NEDEN BAŞBAKAN DAVUTOĞLU GERİ ÇEKİLMENİN "ASKERİ GEREKLİLİK" OLDUĞUNU SÖYLEDİ?

Dışişleri'nin, gönderilen takviye askerlerin geri çekilmesinin "gönülsüz yapıldığını" ima eden bu açıklaması nedeniyle de yine sosyal medyada "Madem gerekliydi, o zaman neden geri çekildi?" sorusu gündeme geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başika kampına gönderilen askerlerin, Bağdat'la kriz sonrasında kamptan çıkarılıp, Irak'ın Türkiye sınırına daha yakın olan Kürt kontrolündeki bölgeye çekilmesini "askeri gereklilik" olarak açıklamıştı. Başbakan Davutoğlu, çekilme için "askeri gereklilik nedeniyle yaptık" dedikten sadece 48 saat sonra, ek TSK birlikleri ve tanklarının geri çekildiği Başika kampı saldırıya uğradı.