Zeynep GÜRCANLI/SÖZCÜ

sozcu.com.tr dün öğle saatlerinde, Türkiye'nin Başika'ya 5 Aralık'ta gönderdiği, Bağdat hükümetiyle kriz olan takviye birliklerini geri çekmesinin yetmediğini, Başika'daki kalan askerlerin de geri döneceğini belirtmişti.

Haberin yayınlanmasından sadece saatler sonra, Başika'da görev yapan 160 Türk askeri, sessiz sedasız İbrahim Halil sınır kapısından Türkiye'ye giriş yaptı.

 

BAĞDAT YÖNETİMİ "TAMAMEN ÇEKİLİN" DEMİŞTİ

Bağdat yönetimi, Türkiye'nin 5 Aralık'ta kampa gönderdiği ek birliklerin çekilmesinin yetmeyeceğini, Musul'daki tüm Türk askerlerinin ayrılması gerektiğini açıklamıştı.

 

DAVUTOĞLU "GERİ ÇEKİLME DEĞİL TANZİM" DEMİŞTİ

Başkiya'ya gönderilen Türk askerlerinin kamptan ilk ayrılışları 14 Aralık'ta gerçekleşmiş, ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu kampı terkeden askerlerin "Irak'ın kuzeyine" geçtiklerini, bunun bir "geri çekilme değil tanzim olduğunu" söylemiş, "askeri gereklilik gereği yapıldı" demişti. Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ise, Başika'da kalan askerlerin görevlerine devam edeceklerini söylemişti.

Ancak Davutoğlu'nun söylediği "tanzim" çerçevesinde, Türk askerleri Irak'ı tamamen terk ederek, Türkiye'ye geri döndü. 160 asker gece İbrahim Halil sınır kapısından Türkiye'ye giriş yaptı.

 

Türkiye Musul yakınlarındaki Başika kentinde yaklaşık 2 yıldır, başta Peşmerge olmak üzere, Irak vatandaşlarına IŞİD'le mücadele için askeri eğitim veriyordu. İki yıldır sessiz sedasız devam eden eğitim, Ankara'nın ani bir kararla 5 Aralık'ta Başika'ya ek askeri birlikler ve tanklar göndermesi ile önce Bağdat yönetimi, ardından da Washington ile diplomatik kriz haline gelmişti. (FOTO: DHA/ARŞİV)