SÖZCÜ / ANKARA

Koalisyon pazarlıklarında stratejik öneme sahip olan Meclis Başkanlığı için kulisler hızlandı.

AKP’nin adayını seçtirebilmek için dışarıdan destek bulması gerekiyor. MHP destek verirse, AKP adayını TBMM Başkanı seçtirebilir. Muhalefet partilerinin ortak hareket etmeleri durumunda, AKP’nin adayının seçilmesi zor görülüyor.

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın Meclis Başkanı olmasına seçimlerin hemen ardından kesin gözüyle bakılıyordu. Diğer siyasi partiler de Baykal’a yeşil ışık yakmıştı. Ancak Baykal’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından bu tavır değişti. Baykal en yaşlı üye sıfatıyla Meclis’in açılışında geçici başkan olacak.

CHP'DE ADAYLAR

CHP’de Genel Başkan yardımcısı Haluk Koç ile Grup Başkanvekilleri Engin Altay ve Akif Hamzaçebi’nin Başkanlık yarışında adı geçiyor. CHP'nin TBMM Başkanlığı seçimine yönelik iki temel hedefi bulunuyor. TBMM Başkanı'nın AKP’li bir isim olmamasını sağlamak ve üç muhalefet partisinin uzlaşmasıyla bir CHP'liyi TBMM Başkanlığı koltuğuna oturtmak… CHP'nin adayının yemin töreninden sonra kesinleşmesi bekleniyor.

MHP’de ise çatı aday İstanbul Milletvekili Ekmelettin ihsanoğlu ile eski bakan İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu adı öne çıkıyor. Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel’in de aday gösterilebileceği belirtiliyor.

AKP’de de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya’nın adı geçiyor.