Yavuz ALATAN/ANKARA

Ankara’nın simgesi haline gelen ve 1927 yılından bu yana Ulus meydanında bulunan Atatürk heykeli kaderine terk edildi. Güvercinlerin pislettiği ve çevresinde kötü kokular oluşan heykel, belediye tarafından bir gün olsun temizlenmezken, heykelin etrafı da çöp yığınlarıyla doldu.

Buna karşılık heykelin biraz ilerisinde, Gençlik Parkının girişinde bulunan Kazakistan’ın ilk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in heykeli, çiçekler içinde pırıl pırıl ve son derece bakımlı görüntüsü ile yer alıyor.

Ulus meydanındaki Atatürk heykelinin etrafı ise, çöp ve boş pet şişeleri ile çöp yığınlarından geçilmiyor. Vatandaşlar, “Ankara Büyükşehir Belediyesi Atatürk heykeline bakamıyorsa biz kampanya başlatalım’’ diye tepki gösterdiler.

Büyükşehir Belediyesinin Atatürk’ten esirgediği bakım, Kazakistan Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in Gençlik Parkı’ndaki önüne dikilen heykeli için ise üst seviyede bulunuyor. Ulus’taki Atatürk heykeli ne kadar bakımsız ise Nazarbayev heykeli pırıl pırıl tertemiz ve çiçeklerle donatıldı.

TÜRK HALKI YAPTIRDI

Ankara’nın simgelerinden biri olan ve 1927 yılında Kurtuluş Savaşı kahramanlarının anısına, Türk halkı tarafından yaptırılan Atatürk heykeli, Avusturyalı sanatçı Heinrich Krippel'in eseri… Viyana'da Birleşik Maden İşletmelerinde döktürülen heykel 24 Kasım 1927 tarihinde Ulus Meydanına konuldu.

Heykelin açılışını, Meclis Başkanı Kazım Paşa ile Başbakan İsmet İnönü yaptı. Atatürk, anıtta asker kıyafeti içinde ve “Sakarya” adlı atının üzerinde gösterildi ve ileriyi gören bir önder olarak canlandırıldı. Anıtın yanında taş kaideler üzerinde bronz dökümden ‘’Ülkesini koruyan ve gözeten Mehmetçik’’ ile ulusal dayanışma kahramanı mermi taşıyan Türk kadını simgelendi. Kaidenin ön tarafında ise Namık Kemal'in "Elbet bulunur kurtaracak bahtı kara maderini." sözleri ve Atatürk’ün ünlü ‘’Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri’’ vecizesi yer alıyor.

2002-2015 arası, Türk halkı iyi bir imtihan veremedi

2002-2015 arası, Türk halkı iyi bir imtihan veremedi