Zeynep GÜRCANLI/ ANKARA
17 Aralık tarihi, Türkiye'nin yakın tarihindeki en sembolik tarihlerden biri; 2013 17 Aralık tarihinde başlayan yolsuzluk operasyonu, Türkiye'de "yıkılmaz" denilen bir ittifakı bitirmiş, AKP ile Fethullah Gülen cemaatini "can düşmanı" haline getirmişti.

[caption id="attachment_1011213" align="alignleft" width="670"] Foto: PHOTODEPOS 17 Aralık'la birlikte sıklıkla Rıza Sarraf da gündeme oturmuştu.[/caption]

Ancak 17 Aralık'ın dünya açısından da çok önemli bir anlamı var. Üstelik çok uzak bir tarih de değil; 17 Aralık 2010 yılı, Ortadoğu'da tüm dengeleri değiştiren olayların başlangıç tarihi olmuştu.

17 ARALIK'TA KENDİNİ YAKTI, ARAP BAHARI BAŞLADI

17 Aralık 2010'da Tunuslu seyyar satıcı Muhammed Buazizi, yolsuzluk ve memurların kötü muamelesini protesto etmek için kendini yaktı.
Buazizi, eyleminden sonra sadece 15 gün yaşayabildi; 4 Ocak 2011'de, yaptığı bireysel eylemin sonuçlarını göremeden öldü.
Buazizi'nin kendisini yakmasından sonra Tunus'ta protestolar başladı. "Yasemin devrimi" adını alan bu protestolar, ülkede 21 yıllık Zeynel Abidin Bin Ali rejiminin sona ermesine yol açtı.
Ancak Arap Baharı,Tunus'la sınırlı kalmadı; Mısır'da Hüsnü Mübarek rejimi, Libya'da Kaddafi rejimi son buldu. Suriye'de Esad rejimi hala direniyor, ama bu direnişin bedeli ülkede çıkan iç savaş, Suriye'nin nüfusunun yarısından fazlasının mülteci durumuna düşmesi oldu.
Fas'ta Kral, mutlak hükümdarlığından vazgeçip, parlamento ve siyasi partilere daha fazla hak tanımak zorunda kaldı, hükümranlığını öyle kurtardı.

TÜRKİYE'DEKİ YOLSUZLUK OPERASYONUNUN 17 ARALIK'TA BAŞLAMASI TESADÜF MÜ?

Tüm bu unsurlar ardarda sıralanınca, Türkiye'de AKP hükümetini sarsan, dört bakanın istifasına yol açan yolsuzluk operasyonu için düğmeye basılması şu soruyu akla getirdi;
Türkiye'de dengeleri değiştiren yolsuzluk operasyonunun, Arap Baharı'nı tetikleyen olayla aynı güne gelmesi tesadüf mü?