Başak KAYA / ANKARA

CHP oyları HDP ve MHP’ye kaydı. CHP kurmayları ise AKP’nin tek başına iktidara gelememesini olumlu olarak nitelendirdi. CHP’nin milletvekili adaylarını önseçim ile belirlemesi de oy artışı sağlamadı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu AKP ile koalisyon yapmayacaklarını açıklamış ancak MHP ve HDP ile olası bir koalisyon hakkında fikir beyan etmemişti. Ekonomi odaklı projeleri ile seçim sürecini götüren CHP, AKP’den oy alamadı.

OYU KORUDU, VEKİL DÜŞTÜ

CHP, 2002’de yüzde 19.8, 2007’de 20.8, 2011’de 25.9 oy alan CHP 2015 seçimlerinde ise yüzde 26 oy aldı. Kılıçdaroğlu lider olarak girdiği ikinci seçimde de oylarını korudu. CHP’nin 2011’de 135 çıkarmıştı 2015 seçimlerinde ise 130 milletvekili çıkarabildi.

CHP’nin Bülent Ecevit liderliğinde 1977’de yüzde 42 oy oranını yakalayarak rekor kıran CHP, Deniz Baykal’ın önderliğinde 2002’de yüzde 19.8 oy aldı. 2007’de ise parti yüzde 20.8 oy oranına çıkılabildi. 2009 il genel meclisi seçiminde ise 23.08 oy oranına ulaşıldı. 2011’de ise Kılıçdaroğlu önderliğinde girdiği seçimlerde CHP yüzde 25 barajını aştı. Bu oranla Kılıçdaroğlu 1989 yerel seçimlerinde il genel meclisi seçimlerinde yüzde 25.13 oy alan Erdal İnönü’nün başında olduğu SHP’yi de geride bıraktı. Kılıçdaroğlu yüzde 25.88’e ulaştı. 2015 seçimlerinde ise yüzde 26 oy oranı korundu.

2007 seçimlerinde DSP ile birlikte 112 milletvekili ile Meclis’e giren CHP, DSP’lilerin ayrılması ile 99 vekil sayısına düşmüştü. Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı ile birlikte katılımlarla 102 milletvekiline ulaşılmıştı. 2011 seçimlerinde vekil sayısı 135’e yükselmişti.

TUNCELİ’DE SÜRPRİZ

CHP, 2007’de milletvekili çıkaramadığı Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’de, 2011’de yüzde 56.4 oy oranına ulaşarak 2 milletvekilliğini de almıştı. Dünkü sonuçlar Tunceli için de sürpriz oldu. HDP Tunceli’den iki milletvekili çıkardı.

GENEL MERKEZ’DE TOPLANTI

Sonuçların açıklanması ile birlikte CHP Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) toplanması beklendi ancak Kılıçdaroğlu Genel Merkez’e gelmedi. Kılıçdaroğlu oyunu kullandıktan sonra sonuçları evinden takip etti. MYK toplantısının bugün yapılması ve ardından açıklama bekleniyor.

Parti genel merkezinde ise Genel Sekreter Gürsel Tekin, Genel Başkan Yardımcıları Bülent Tezcan, Haluk Koç, Enis Berberoğlu, Tekin Bingöl, Murat Özçelik, Yakup Akkaya ve bilişimden sorumlu başdanışman Erdal Aksünger anlık olarak takip etti.

CHP kurmayları ise AKP’nin tek başına iktidar olamamasının ‘normalleşme’ açısından olumlu karşıladı. AKP ile koalisyona kapıları kapatan CHP kurmayları, MHP ve HDP ile olası bir koalisyon için yorumsuz kaldı. HDP’nin barajı aşmasının demokrasi açısından olumlu karşılayan kurmaylar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yarıştığı ve devlet imkanlarının iktidar tarafından sınırsızca kullanılması nedeniyle seçimlerin adil olmadığı görüşünde birleşiyor. Ancak CHP yönetimi açıklama yapmaktan kaçındı.
Genel Merkez’in önünde toplanan partililer ise CHP’nin oy oranı nedeniyle hayal kırıklığı yaşarken, AKP’nin tek başına iktidara gelememesini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık yarışını kaybetmesini alkışlarla kutladı. Partililer “Kemal başbakan” sloganları atıldı.

Genel merkezden notlar:

-Genel Merkezde YSK’dan gelen sonuçları takip etmek ve örgütlerden gelen sonuçlarla karşılaştırmak amacıyla “Seçim Koordinasyon Merkezi” oluşturuldu. Binanın ikinci katında basın mensuplarının çalışması için özel bir alan oluşturuldu.

-Oy kullanımı, sayım ve tasnifi ile ilgili hukuki şikayetlerin değerlendirilmesi için ayrıca bir hukuk komisyonu da oluşturuldu.

-CHP Genel Merkezi’ne seçim çalışmaları gerekçesi ile giriş yasağı uygulandı. Genel Merkez binasına, sabah saatlerinden itibaren gazeteciler ve görevliler dışında kimse alınmadı.