ANKARA

TBMM Başkanlığı için yapılan ilk iki tur seçimden sonuç çıkmadı. Başkan seçimi bugüne kaldı. İlk iki turda CHP’nin adayı Deniz Baykal’a gelen fireler ise dikkat çekti.

TBMM Başkanlık seçiminin ilk tur oylamasında, beş vekil oy kullanmadı. Bunlardan biri TBMM Geçici Başkan Vekili, CHP'nin Meclis Başkan adayı Deniz Baykal. HDP'den eş başkan Figen Yüksekdağ, AKP’den Mustafa Yel ve Ekrem Erdem, CHP'den ise Okan Yüksel oy kullanmadı. AKP’nin TBMM'de 258 sandalyesi var. İlk turda AKP’li Mustafa Yel ve Ekrem Erdem, mazeret bildirerek katılmadılar. AKP’nin adayı İsmet Yılmaz'a ilk turda 256 oy çıktı. Böylelikle Yılmaz’a AKP’den fire gelmedi.

CHP'de ise, Eskişehir Milletvekili Okan Yüksel ve Deniz Baykal oy kullanmadı. 132 milletvekili olan CHP’de Baykal 125 vekilin desteğini aldı. Bu durumda 5 fire çıktı. 80 sandalyesi bulunan HDP'de, Başkan Adayı Mehmet Mir Dengir Fırat'a 81 oy çıktı. HDP'li Yüksekdağ oylamaya katılmadığı için Fırat’a başka partilerden 2 destek geldi. MHP'nin de milletvekili sayısı 80. Başkan Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu 81 oy aldı. Bu durum da İhsanoğlu’na da bir destek geldi.

İKİNCİ TURDA OYLARINI GERİ ALDI
TBMM Başkanlık seçiminin ikinci tur oylamasında HDP ve MHP'nin aldığı fazla oylar, CHP'ye geri döndü.

CHP'nin adayı Deniz Baykal ise ikinci turda oylarını arttırdı. Oylamaya yine 545 vekil katıldı. İsmet Yılmaz 256, Deniz Baykal 128, Ekmeleddin İhsanoğlu 80, Dengir Mir Mehmet Fırat 80 oy aldı. Bir de geçersiz oy çıktı. Baykal’a bu turda da 2 fire geldi. İkinci turda bir oy da geçersiz çıktı.

Baykal'ın ilk turda aldığı oy sayısı 125'ti. İkinci turda ise 128 oy aldı. İki tur arasındaki bu 3 farklı oyun, bir tanesinin ilk turdaki oylamaya geç kalan ancak ikinci tura giren Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel'den geldiği tahmin ediliyor. Baykal'ın artan diğer 2 oyunun ise HDP ve MHP'ye giden, ancak ikinci turda çıkmayan birer oy olduğu yorumları yapılıyor.