Başak KAYA-Ankara

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 7 Haziran 2015 seçimlerinde milletvekili adaylarını hangi yöntemle belirleneceğini netleştirdi. Türkiye genelinde 55 seçim çevresinde ön seçim kararı alındı. Yalova’da merkez yoklaması yapılmasına karar verilmesi ise parti kulislerini hareketlendirdi. Muharrem İnce’nin nasıl bir yol izleyeceği merak konusu oldu.

İNCE'NİN ÖNÜ MÜ KESİLİYOR?

Geçtiğimiz eylül ayında Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı Genel Başkan adayı olan Muharrem İnce'nin, “önseçim yapılması” talebinde bulunduğu Yalova’da, "merkez yoklaması kararı"nın alınmasının bir “ön kesme” girişimi olduğu belirtiliyor. Ancak bu söylemlere genel merkez yöneticileri “İnce eğer istiyorsa MYK’nın yetkisi var, Yalova’da ön seçim yaparız” restini gösteriyor.

İNCE, KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

SÖZCÜ’nün edindiği bilgiye göre Muharrem İnce, hafta sonu Kılıçdaroğlu ile telefonla görüştü. Kılıçdaroğlu’nun “Yalova 1. sıradan seni göstereceğiz, ön seçim yok'' dedi. İnce ise tercihinin ön seçim olduğunu vurguladı.

"YALOVA’DAN ADAYIM"

Muharrem İnce, "Yalova'da  ön seçim olsa da olmasa da başka bir ilden değil Yalova’dan adaylığını koyacağını" belirtti ve SÖZCÜ'ye şunları söyledi: “Benim tercihim ön seçimdi ama madem böyle bir karar alınmış yapacak bir şey yok. Genel başkanımıza ilettim. Ancak bana merkez yoklaması yapılacağını söyledi. Yapacak bir şey yok Yalova’dan adayım.”

FİKRİ SAĞLAR İTİRAZ ETTİ

Kılıçdaroğlu’nun listesinde olmamasına karşın delegenin oylarıyla Parti Meclisine giren Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar’ın da Mersin’deki kontenjan sayısına itiraz ettiği öğrenildi. Sağlar, Parti Meclisi toplantısında söz alarak birinci ve dördüncü sıra adayların kontenjanla belirlenmesinin "fazlaca kontenjan kullanımı" olduğunu söyledi.

MYK’NIN TAMAMINA KONTENJAN YOK

Parti kulislerinde Kılıçdaroğlu’nun MYK üyelerinin tamamı için kontenjan kullanmayacağı belirtiliyor. Kılıçdaroğlu’nun gençlik kolları ve kadın kolları başkanları dahil olmak üzere 6 veya 7 kişiyi taşıyacağı belirtiliyor.

ATİLLA KART'A KÖTÜ HABER

Bazı illerde kontenjan kullanmaması ve üç büyük ilde kontenjan hakkının sınırlı tutulması “gayri resmi bir üç dönem kuralı uygulaması” olarak yorumlandı. Konya’da Atilla Kart, Kayseri’de Şevki Kulkuloğlu gibi isimlerin ön seçimden çıkamayacağı görüşü hakim.

KAMER GENÇ VE HÜSEYİN AYGÜN MUAMMASI

Tunceli’de ise ön seçim yapılacağı beklentisi boşa çıktı. Merkez ataması yapılacak olan ilde Kamer Genç’in yeniden aday gösterilip gösterilmeyeceği merak ediliyor.

BAYKAL'DA ÖN SEÇİME GİRECEK

Eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın da ise Antalya’da ön seçime girmesi bekleniyor. Antalya’da 3. sırada kullanılacak kontenjan hakkının ise bir iş adamından yana kullanılacağı belirtiliyor. Çankırı hakimliği görevinden istifa eden Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun Artvin’de yapılacak ön seçimden çıkma şansının ise yüksek olduğu belirtiliyor.