Foto: DHA


Türkiye'deki IŞİD yapılanmaları ile ilgili araştırmarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Eren Erdem, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması için 100 soruluk önergeyi TBMM Başkanlığı'na sundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu  tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilen soru önergesinde Erdem, IŞİD'ten MİT tırlarına, El Nusra'dan Suriye'deki gelişmelere kadar çeşitli sorular soruyor. Erdem, "Cumhurbaşkanının dün ifade ettiği 'hemen her olaydan sonra istifa mekanizmasını çalıştırmak doğru olmaz' beyanına katılıyor musunuz? Son 5 yılında Soma faciası, 17-25 Aralık soruşturması, Ermenek faciası, Reyhanlı, Diyarbakır ve Suruç katliamlarının yaşandığı 13 yıllık iktidarınızda hangi olaydan sonra istifa mekanizması çalışmıştır?" sorusunu da yöneltti.

İşte CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem'in 100 soruluk soru önergesi:

1.      Sizin Başbakanlığınız döneminde ya da tüm iradenizle teslim olduğunuz ve esasen halen AK Parti Genel Başkanı gibi tutum sergileyen Cumhurbaşkanı’nın Başbakanlık yaptığı dönemde IŞİD terör örgütünün Türkiye yapılanmasına yönelik herhangi bir soruşturma yürütülmüş müdür?

2.      Hükümetiniz IŞİD’in Türkiye yapılanmasına yönelik soruşturma yürütmek için, canlı bombaların ve hücrelerin eylem yapmasını mı beklemiştir?

3.      Irak’ta ele geçirilen IŞİD teröristlerinin internette yayınlanan itiraflarında yer alan ‘Türkiye’den destek gördük’ ifadesi doğru mudur? Doğruysa, bu destek hangi boyutta vuku bulmuştur?

4.      Dış İşleri Bakanlığınız sürecinde cereyan eden ‘MİT Tırları’ hadisesi kapsamında, IŞİD ve selefi terör örgütlerine silah taşıdığı iddia edilen tırların halen ‘Bayırbucak Türkmenlerine’ gönderildiği söyleminde ısrarcı mısınız? Eğer ısrarcıysanız, bunun tam aksi yönünde ifadeler kullanan Türkmenler yalancı mıdır? Eğer yalancı ise bu yalan ‘hükümetinizi devirmeye yönelik bir girişim midir?’ Bu Türkmen liderleri hakkında ‘AKP hükümetini devirme’ suçu kapsamında bir girişim başlatmayı düşünüyor musunuz?

5.      MİT tırlarının içinde ‘insani yardım olduğu’ ifadesi ve sonrasında basına yansıyan görüntülerle birlikte değişen söyleminiz arasındaki çelişki, sürecin devlet sırrı kapsamında olmasından mı ileri gelmektedir? Eğer böyleyse, MGK gündemine girmeyen bir konu nasıl devlet sırrı olabilir? Eğer konu MGK kapsamına girdiyse, niçin ‘Genelkurmay Başkanlığı Askeri Başsavcılığı, ilgili sürecin içinde yer alan askerler hakkında açılan casusluk davasına yönelik soruşturmaya takipsizlik’ vermiştir?

6.      MİT tırlarına eskortluk eden MİT personelinin, gündüz vakti sevkiyat yapması, tırların karayolları kamerası altında durdurulması, tam bu noktada kameraların altından tırların çekilmesi için girişimde bulunan güvenlik personelini tırların anahtarlarını alan MİT’çilerin engelleyerek, kameralar altında tırların aranmasını sağlamaları ve tüm bu trafiği şahsi telefonlarıyla yönetmeleri, sizin için şüphe uyandıran bir durum değil midir?

7.      MİT tırları davası niçin ‘gizlilik’ kapsamına alınmıştır? Bu davada bir ‘devlet sırrı’ mı ifşa edilmektedir? Bir bilginin devlet sırrı olabilmesi için MGK gündemine gelmesi gerekmez mi? Yoksa sizin iktidarınızda ‘devlet sırrı’ kavramının tanımı mı değişmiştir? İlgili davada yer alan bilgiler devlet sırrı olmadığına göre, AKP’nin sırları devlet sırrı kapsamına mı alınmaktadır? Bu teamül ne zamandan beri uygulanmaktadır?

8.      Daily Mail gazetesinin 25 Ağustos 2014 tarihli haberinde yer alan, ‘çok sayıda yabancı teröristin IŞİD’e katılmak için Türkiye’ye akın ettiği ve hükümetinizin bu hususta en ufak bir önleyici yaklaşım sergilemediği’ yönündeki bilgi doğru mudur? Eğer doğruysa, bu tavrınızın nedeni stratejik derinliğiniz midir? Bu davranışınızın ‘stratejik çözümlemesi’ nedir?

9.      Yine İngiliz News gazetesinin IŞİD’e gitmek için Türkiye’ye gelen teröristlerin pasaportuna damga vurulduğu haberi doğru mudur?

10.     New York Times gazetesinin 14 Eylül 2014 tarihli sayısında yer alan bir haberde geçen, ‘IŞİD’in petrol havzasını ele geçirmesiyle beraber Türkiye’nin bu süreçten istifade ettiği, IŞİD ile petrol alışverişi yapıldığı’ yönündeki bilgi doğru mudur? Eğer doğruysa, IŞİD bölgede Türkiye’ye ucuz petrol sağlama görevi mi almıştır? Ekonomide istikrar derken kastettiğiniz bu mudur? Kan deryasından fışkıran petrol ile ekonomiyi rayına oturtma çabası ahlaki ve insani midir?

11.     Washington Post’un 12 Ağustos 2012’de IŞİD’li bir komutanla yaptığı röportajda, “Bize savaşın başında katılan savaşçıların çoğunun yanı sıra teçhizatımız ve tedarikimiz Türkiye üzerinden geldi” şeklinde yer alan bilgi doğru mudur? Eğer doğruysa, İştebrak’ta sırf Alevi olduğu için öldürülen çocukların cansız bedenlerini gördüğünüzde vicdanınızda en ufak bir rahatsızlıklık oluşmuş mudur? Eğer yanlış ise, ilgili gazete hakkında bir tekzip yayınlatma girişiminiz söz konusu mudur?

12.     13 Haziran 2014 tarihli Radikal'e göre, (dönemin) İçişleri Bakanı bir genelge imzalamıştı: "Bölgesel çıkarlarımız temelinde Suriye'de bölücü örgüt PKK uzantısı PYD güçlerine karşı desteklediğimiz El Nusra mücahitlerine aşağıda belirlenen çerçevede desteğin sunulması... Mücahitlerin ülkemiz sınırlarından Suriye'ye geçişlerinde Hatay ilimiz stratejik bir konuma sahiptir. İslamcı gruplara lojistik desteğin aktarılması, eğitimleri ve yaralıların tedavisi ve mücahitlerin geçişleri ağırlıklı olarak buradan yapılacaktır. Milli İstihbarat Teşkilatımız ve ilgili merciler bu konuda görevlendirilmiştir” gibi ifadeler içeren genelde hükümetinizin terörle mücadele yöntemini mi yansıtmaktadır?

13.     CNN Türk 29 Temmuz tarihli haberinde, İstanbul, Düzce ve Adapazarı gibi yerlerin teröristlerin toplanma noktaları haline geldiğine dair bir haber yayınlanmştır. IŞİD militanlarının eğitildiği tarikatlar bulunurken, bu eğitimler sırasında çekilen bazı videolar Türkçe olarak IŞİD propagandası yapan takvahaber.net sitesine yüklenmiştir. CNN Türk’ün haberindeki “Türk güvenlik güçleri eğer isteseydi, bu gelişmeleri engelleyebilirdi” iddiaları yer almıştır. Bu bilgiler ışığında, IŞİD’in Türkiye’de örgütlenmesinin önü hükümetiniz tarafından mı açılmıştır?

14.     Ürdün istihbaratının basına yansıyan 2014 tarihli raporunda yer alan, ‘Türkiye IŞİD’i eğitiyor’ bilgisi doğru mudur? Bu bilgi doğruysa, bahsedilen eğitimin amacı nedir?

15.     Taraf'ın haberinde “IŞİD'in en üst düzey komutanlarından ve El Bağdadi'nin sağ kolu olan Ahmet El H, Şanlıurfa'da bir hastanede tedavi gördüğü, tedavi masraflarının Türkiye devleti tarafından karşılandığı” yer almıştır. Taraf'ın kaynaklarına göre, Türkiye'nin güneydoğusunda her yerde IŞİD militanları tedavi görmektedir. Ağustos’ta hava saldırılarının başlaması sonrası giderek daha fazla militan tedavi için gelmektedir. Örnek vermek gerekirse, 8 IŞİD militanı Şanlıurfa'daki sınır geçişinden getirilmiştir ve isimleri şöyleydir: "Mustafa A., Yusuf El R., Mustafa H., Halil El M., Muhammet El H., Ahmet El S., Hasan H., Salim El D." Bu bilgiler ışığında, IŞİD terör örgütünün üyelerinin tedavi masraflarını hükümetinizin üstlenmesindeki temel gaye nedir?

16.     Alman Yeşiller Partisi’nden bir milletvekilinin gündeme getirdiği, ‘Türkiye’nin petrol karşılığı IŞİD’e silah verdiği iddiaları” doğru mudur? Eğer doğruysa, bu ticari ilişki hangi uluslararası hukuk bağlamında yürütülmektedir?

17.     Amerikan Adalet Bakanlığı yetkililerinden David Cohen’in “IŞİD'in petrolünün Türkiye üzerinden satılmasına aracılık eden Türkler var” ifadesi doğru mudur? Eğer doğru ise bu Türkler kimlerdir? Hükümetinizin bilgisi dahilinde bir ticari hareketlilik midir?

18.     “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 4 Ekim'de, IŞİD'in İstanbul ve Gaziantep'te militan toplamak için ofisler tuttuğunu öne sürdü. 10 Ekim'de, Konya müftüsü dört dün önce kentten 100 kişinin IŞİD'e katıldığını söyledi.” şeklinde müftünün bu beyanatı kapsamında bir soruşturma başlatılmış mıdır? İlgili müftü paralel midir? Eğer değilse, ve söyledikleri gerçek ise, MİT’in kapatılıp yerine AVM yapılması uygun düşmemekte midir?

19.     25 Ağustos 2014’te Cumhuriyet’te yayınlanan, Irak Türkmen Cephesi milislerinden Nihat Yalnız isimli şahsın, Irak’ta 3 IŞİD teröristini yakaladıkları ve bu şahısların MİT personeli çıktığı yönündeki haber doğru mudur?

20.     Alman Devlet kanalı Kanal 1’in yayınladığı Gaziantep’te yer alan IŞİD kamplarına ait görüntüler montaj mıdır? Eğer değilse, bu kamplardan hükümetinizin haberi olmamış mıdır? Eğer olmamışsa, ‘büyük Türkiye, bölgenin lideri’ gibi ifadeler üzerinden yürüttüğünüz siyasetinin gerçekte çökmüş olduğu söylenebilir mi?

21.     23 Haziran 2014 tarihinde gündeme gelen, IŞİD teröristlerinin Diyanet’e bağlı misafirhanelerde konakladığı ve bunun dönemin İçişleri Bakanı’nın yayınladığı bir genelge kapsamında hayata geçtiği bilgisi doğru mudur? Eğer doğruysa, Diyanet İşleri Başkanlığı IŞİD’e kalkan mı yapılmıştır?

22.     IŞİD’in Musul baskınının, baskın öncesinde Amman’da Türkiye’nin de içinde olduğu bir toplantıda planlandığı iddiaları doğru mudur? Aynı şekilde IŞİD’in siyasi liderlerinden biri olan ve Irak’ta idama mahkum edilmiş olan Tarık Haşimi’nin Türkiye’de korunması, ve eş zamanlı olarak İstanbul Yenibosna’da Musul baskını öncesi yapılan bir toplantıda yaptığı konuşmalar istihbarat tarafından takip edilmiş midir? Haşimi’nin Ağaoğlu’na ait bir residence’da korunmasının sebebi nedir?

23.     Hükümetinizin Musul Baskını sonrası bölgenin petrolünden pay alma adına sürece müdahil olduğu iddiaları doğru mudur? MİT üzerinden IŞİD’in komuta edildiği, akabinde silah ve para karşılığı ucuz petrol temin edildiği, bu transferden AKP içinde çok sayıda ismin kişisel kazanç elde ettiği yönündeki iddialar doğru mudur?

24.     Yine Aydınlık gazetesinde yer alan, ‘MİT’in emekli personelinin IŞİD saflarında savaştığı, yüksek maaşlar karşılığında IŞİD’e eğitim verme görevi ile görevlendirildiği’ bilgisi doğru mudur?

25.     IŞİD kamplarına Irak ordusu tarafından yapılan baskınlardan elde edilen görüntülerden anlaşıldığı üzere, IŞİD içerisinde en çok konuşulan dilin Türkçe olduğu doğru mudur? Şu halde, IŞİD’e en yoğun katılım Türkiye’den midir? Türkiye’den kaç kişinin IŞİD’e katıldığı hususunda elinizde bir istatistik var mıdır?

26.     Bir süre önce tutuklanan Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk’un, 2013 yılında ‘IŞİD Türkiye lideri’ olduğu iddiasıyla gözaltına alınması ve akabinde şahsı gözaltına alan polislerin paralel yapılanma üyesi oldukları iddiası ile gözaltına alınıp, Ebu Hanzala’nın serbest bırakılması ve hükümetinize yakın medyada boy boy röportajlar vermesi, akabinde kısa bir süre önce IŞİD’in Türkiye lideri olduğu iddiasıyla tekrar gözaltına alınması sarmalı üzerine ne düşünmektesiniz? Bayancuk’u evvelce gözaltına alan ve IŞİD’in Türkiye hücrelerine yönelik operasyon yürüten emniyet mensuplarının şahsa kumpas kurduğu iddiaları, hükümetinizin kısa süre önce şahsı gözaltına almasıyla birlikte çökmemiş midir?

27.     Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk’un önderliğinde geçtiğimiz yıldan beri düzenli olarak gerçekleşen ‘bayram etkinlikleri kapsamında’ IŞİD sempatizan ve militanlarının Şile Ömerli’de yaptığı toplantılar istihbarat tarafından izlenmiş midir? Eğer izlenmişse, Suruç katliamına kadar niçin en ufak bir operasyon dahi yapılmamıştır? Hükümetinizin IŞİD hücrelerine yönelik son zamanlarda gelişen tavrı, Türkiye’nin IŞİD’e destek verdiği iddialarını çürütmeye yönelik midir? Eğer bu iddialar had safhaya ulaşmasaydı, MİT tırları ve benzeri görüntüler yayınlanmasaydı, aynı operasyonlar için soruşturmalar yürütülecekmiydi?

28.     Diyarbakır ve Suruç katliamları sonrası yaptığımız araştırmalar neticesinde, Adıyaman’da IŞİD hücrelerine yönelik incelemelerimizde ilgili yapılanmanın arzusucennetolanlar.com adlı bir site merkezinde yapıldığı bilgisini raporlarımız aracılığıyla paylaşmamıza rağmen, neden tek bir soruşturma dahi başlatılmamıştır?

29.     Yoksa ilgili hücrelerin bir eylem yapması mı beklenmektedir?

30.     MİT tırlarıyla IŞİD’e silah taşıdığı iddia edilen tırları kullanan şoförlerin ifadelerinde yer alan ‘devlet işi yaptık’ ifadesi bağlamında, ilgili şoförlere bu beyanatı kim vermiştir?

31.     Eğer bu bir devlet işi değilse, yani devletin tüm kurumlarının bilgisi dahilinde yürütülen bir çalışma değilse, MİT içerisinde ‘münferit hareket eden paralel bir yapı mı mevcuttur?’

32.     Eğer MİT içerisinde IŞİD’e destek veren paralel bir yapı var ise, dönemin Başbakanı tarafından hışımla karşılanan ‘dış işleri toplantısı’ ses kayıtlarında terör örgütlerine gönderildiği söylenen tırlar bağlamında konuşan Hakan Fidan’ın bu yapı ile ilişkisi nedir?

33.     Kobani bölgesinde öldürülen 12 IŞİD militanının isimlerinin “İskender Demir, Murat Tin, Serdar Karaçam, Hikmet Y., Mustafa Turan, Halil İbrahim T., Hızır K., Murat Çolak, Necmettin Tuna, Çağrı Ceyhan, Deniz M” olduğu, ve bu kişilerin MİT personeli olduğu iddiaları doğru mudur? Eğer doğruysa, MİT’in orada işi nedir?

34.     Mısır ordusunun Temmuz 2015’te Sina dağında yürüttüğü operasyonlarda ele geçirilen; ‘İsmail Ali Bal (Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı üyesi, Savaş Sahası Operasyonları Koordinatörü); Ziyaeddin Mehmet Gado (Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı üyesi); Fikri Hasan el-Şahdari (Yemen); Ayman Ahmed el-Saadi (Filistin); Bakuş el-HuseyiniYuzmi (Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı); Ali Muhammed el-Şehri (Yemen); Abdullah el-Türki (Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı); Ubeyda Abdullah el-Caburi (Irak)’ adlı kişiler arasında yer alan Türklerin ilgili Mısır kaynaklarının ifade ettiği gibi MİT personeli olduğu doğru mudur?

35.     Eğer bu bilgiler doğruysa, MİT’in kadrolarının çoğunluğu IŞİD saflarında mıdır?

36.     Eğer doğru değilse, bu türden bilgiler kurum tarafından tekzip edilmiş midir?

37.     Sosyal medya sitelerinde yer alan yüzlerce selefi sitenin ‘cihad’ başlığında yaptığı çağrılardan haberdar mısınız? Yüzlerce sayfa üzerinden yapılan bu çağrılar yoluyla, inanç hususunda yeterli bilgi birikimi olmayan gençlerin tuzağa düştüğü gerçeğine binaen bir tedbir planladınız mı?

38.     IŞİD’in inançsal zeminde ‘Alevi, Şii’ inanca karşıt konumlanışına binaen, Türkiye’de fevkalade hızlı biçimde örgütlenen IŞİD’in çok kültürlülüğümüz açısından büyük bir tehlike olduğunu düşünüyor musunuz?

39.     Eğer düşünüyorsanız, bu tehlikeyle mücadele adına ‘demokratik adımlar atmak’ gibi bir yöneliminiz var mı? Alevilerin ibadethanelerinin tıpkı Avusturya’da olduğu tümüyle devlet tarafından meşru zeminde kabul edildiği, demokratik bir program ve paket hazırlığınız var mı?

40.     Eğer yoksa, politik ve inançsal açıdan IŞİD ile aynı çizgide konumlanmış sayılmaz mısınız?

41.     Alevilerin yok sayıldığı bir ülkede, IŞİD’e yönelik hücre yapılanmaları devlet tarafından cesaretlendirilmiş sayılmaz mı?

42.     Gayrımüslimlere ve farklı mezheplere yönelik mezhepçi politikaların izlenmesi, bu temelde şekillenen toplumsal kutuplaşma içerisinden IŞİD’in kolayca güçlenmesini sağlamaz mı?

43.     Yine 17/25 Aralık fezlekelerinde adı bolca yer alan ve El-Kaide’nin finansörlüğünü yaptığı iddia edilen Suudi işadamı Yasin El Kadı ile hukukunuz nedir? Yasin El Kadı IŞİD’in gizli kasalarından biri midir?

44.     Hükümetinizin ve Cumhurbaşkanı’nın Suudi’lere yönelik sempatisinin sebebi nedir? Suriye’ye demokrasi isterken, krallıkla yönetilen Suudi rejimine yönelik tek kelime etmeyişinizin sebebi nedir?

45.     IŞİD’in arkasında Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelerin de olduğu iddiaları doğru mudur?

46.     IŞİD’in Türkiye yapılanmasına ait yüzlerce web sitesi ve sosyal medya sayfasında, Suudi din adamlarının fetvalarının yer alması, Suudi kaynakların Türkiye’de kurulan derneklere para aktarması, hükümetinizi rahatsız etmiş midir?

47.     Bölgede en yakın konumlandığınuz Suudi Arabistan ve Katar ekseninin IŞİD’e desteği bu kadar konuşulurken, bölgesel müttefiklerinle IŞİD hususunda bir fikir ayrılığınız söz konusu olmuş mudur?

48.     Ankara’da gerçekleşen vahim katliam ile ilgili önceden bir istihbarat aldınız mı?

49.     Eğer aldıysanız, niçin bir tedbir alınmamıştır?

50.     Eğer almadıysanız, MİT ve Emniyet’in meşruiyeti hususunda şüpheleriniz oluşmuş mudur?

51.     Canlı bombaların kendilerini patlatmadan önce yakalanamayışı, hangi hukuksal çerçeve kapsamında vurgulanmıştır?

52.     Katliam sonrası resmi açıklamada sergilenen ‘gülücükler’ vicdanınızı rahatsız etmiş midir?

53.     Katliam sonrası, bir zafiyet soruşturması başlatılmış mıdır?

54.     Katliam, Suruç katliamını yapan hücrelerce mi gerçekleştirilmiştir?

55.     Eğer öyleyse, Suruç ve Diyarbakır bombacılarına yönelik bir tahkikat söz konusu mudur?

56.     Adıyaman Emniyet Müdürlüğü’nün, “Suriye-Türkiye arası mekik dokuyan teröristlere müdahale edemiyoruz” ifadesi, sizin açınızdan ne ifade etmektedir?

57.     Dergi dağıttığı için öldürülen, parasız eğitim dediği için cezaevine koyulan gençler ortadayken, Suriye-Türkiye arası mekik dokuyan selefi teröristlere yönelik bir cezai işlem yapılmamasının gerçek nedeni nedir?

58.     IŞİD terör örgütü laik demokratik sisteme bağlı mıdır?

59.     Değilse, eli silahlı olan bu örgüt Anayasa’yı cebren ılgaya teşebbüs suçu işlememekte midir?

60.     Ülkemizde herkesin ‘hükümetin devirme suçundan yargılanması, buna rağmen anayasamızı silah yoluyla yok edip teokratik bir rejim kurma adına örgütlenen bu terör örgütüne yönelik, ‘canlı bombalar eylem yapmadan yakalayamıyoruz’ ifadeniz bir talihsizlik midir?

61.     Eğer bir talihsizlik değilse, bilinçli söylenmiş bir ifade midir?

62.     IŞİD ve benzeri örgütlerin, demokrasimize kast ettiğini düşünüyor musunuz?

63.     Aynı şekilde, bu örgütlenmelerin İslam dininin barışçıl gerçekliğini yok ettiği düşüncesinde misiniz?

64.     Eğer o düşüncede iseniz, Türkiye’nin en yüksek bütçeli kurumlarından biri olan Diyanet’in, IŞİD’in Türkiye yapılanmasına yönelik bir çalışması var mıdır?

65.     Ankara saldırısını dahi önleyemeyen MİT’in bütçesinin artırılmasının nedeni nedir?

66.     MİT ve Diyanet bütçelerinin ne kadarı, IŞİD gibi tehlikelere karşı kullanılmaktadır?

67.     IŞİD’in Musul işgali döneminde, bu eli kanlı terör örgütüne ‘Sünni muhalifler’ diyen milletvekillerinizin yürüttüğü algı operasyonundan rahatsız mısınız?

68.     Sünni itikadına mensup insanlarımızın sempatisini IŞİD’e odaklamak eksenli bu çıkışlar karşılığında, ilgili vekiller hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?

69.     Halen vekil olan bu kişilerin söylemlerine siz de katılmakta mısınız?

70.     Sünni yurttaşlarımızı bu selefi ve vahhabi terör örgütüne yönlendiren ifadeler kullanan kişiler, terör örgütüne yardım ve yataklık suçu işlememekte midir?

71.     IŞİD terör örgütünün Türkiye’de ki eylemlerini arttırmasının nedeni nedir?

72.     Bu eylemselliğin, Türkiye’nin son dönemde gösterdiği tavır değişikliği olduğu iddiaları doğru mudur?

73.     Yine Türkiye’nin tavır değişikliğinin temel nedeninin, ‘AKP-IŞİD ilişkilerinin deşifre olmasından kaynaklı bir kaygı’ olduğu iddiaları doğru mudur?

74.     Eğer doğru ise, hükümetinizin ‘terörle mücadele konsepti, benim teröristim iyidir’ ekseninde mi şekillenmektedir?

75.     Esad rejimini devirme adına yürütülen faaliyetler kapsamında, Ortadoğunun içine itildiği bu trajik sürecin sonucu olarak uluslararası güçlerin çatışır pozisyona gelmesi ve bölgedeki gerilimin tırmanmasının müsebbibi hükümetiniz midir?

76.     Yürüttüğünüz dış politika bağlamında, sıfır komşu noktasına gelişimiz ve bölgesel denklemin tümüyle dışına çıkışımız, ne tür sonuçlar doğuracaktır?

77.     Türkiye’yi, bölgeden tamamen soyutlanmış ve nefret edilen bir ülke olarak mı yöneteceksiniz?

78.     IŞİD’le kurulan stratrajik münasebet, ‘Değerli Yalnızlığı’ gidermek adına kurgulanmış bir strateji midir?

79.     Konya’da yürütülen IŞİD’e yönelik soruşturmalara gizlilik kararı verilmesinin nedeni nedir?

80.     IŞİD’e silah sevkiyatı yaptığı iddia edilen Heysem Topal adlı şahıs MİT personeli midir?

81.     Eğer değilse, davası neden ‘gizlilik’ kapsamına alınmıştır?

82.     IŞİD’in kimyasal silah yapımında kullandığı malzemeleri Türkiye’den temin ettiği doğru mudur?

83.     Yurtdışından gelen teröristlerin önce İstanbul’a, oradan Gaziantep’e geçtiği, burada da sabit yerlerde konakladığı doğru mudur?

84.     Suriye tarafından sınırı geçip Türkiye’ye giren ambulansların Türkiye’den cihadçıları alıp geri döndüğü doğru mudur?

85.     Sınırlarımız bu kadar kevgire dönmüşken, IŞİD’e yönelik bir hareket planı geliştirmek ne derece mümkündür?

86.     IŞİD’e yönelik operasyonlara Türkiye’nin ‘son dönemde gelişen tavır değişikliği, ya da zorunlu tavır değişikliği’ olduğu iddia edilen yaklaşımı üzerinden verilen desteğin akabinde, sürekli olarak terör saldırılarıyla muhatap olacağımız iddiaları doğru mudur?

87.     Huzura ve barışa ihtiyaç duyduğumuz şu dönemde, huzuru bozan terörün arka planına dair bu kadar şüphe söz konusu iken, teamül gereği şüphelerin giderilmesi süreci boyunca hükümetinizin ilgili bakanlarının istifa etmesi gerekmez mi?

88.     Hükümetinize muhalefet eden herkesin darbeci olarak kodlandığı şu dönemde, hükümetinize yakın medya organlarında, geçmişte ‘El-Nusra ve IŞİD lehine konuşmalar yapan’ kişilerin yer alması, bilinçli bir tercih midir?

89.     Cumhuriyet Gazetesi tarafından ortaya çıkartılan görüntülerde yer alan MİT tırları detaylarında ve tutanaklarında geçen ve dönemin Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’a ait olduğu iddia edilen, ‘Bu tırlar Recep Tayyip Erdoğan’ın emriyle gidiyor’ ifadesi doğru mudur?

90.     Eğer doğru değilse, ilgili tutanakları esas alan Genelkurmay Askeri Başsavcılığı nezdinde Genelkurmay Başkanlığı ‘paralelci bir örgüt müdür?’

91.     Eğer doğruysa, Adana Valisi’nin bu ifadesi bağlamında Sayın Cumhurbaşkanı suç işlemiş midir?

92.     Size göre IŞİD’le hangi metotlarla mücadele edilmelidir ya da edilmeli midir?

93.     IŞİD’in katliamları neticesinde yaşamını yitirenler için, katliamın yaşandığı alanlara anıt yaptırılacak mıdır?

94.     Demokrasi ve Barış adına yürüyen insanlarımıza yönelen bu saldırıların tekrarlanmayacağı hususunda bir teminat verebilir misiniz?

95.     Uzak noktalardan devletlerin IŞİD’le mücadele adına yürüttüğü operasyonlar devam ederken, IŞİD terörünün doğrudan hedefinde olan bir ülke olarak IŞİD terörüyle mücadele kapsamında bir operasyon ya da süreç planı söz konusu mudur?

96.     Böyle bir süreç söz konusu ise, bu sürecin detayları nelerdir?

97.     Şu an cezaevlerinde IŞİD terör örgütüne üyelik gerekçesiyle kaç kişi yer almaktadır?

98.     Cezaevinde çok iyi ağırlandığını söyleyen ve takas neticesinde IŞİD’e teslim edilen teröristlerin beyanatları doğru mudur? Eğer doğruysa bu ilginin ve muhabbetin sebebi nedir? Eğer doğru değilse,  işin aslı nedir?

99.     Cumhurbaşkanının dün ifade ettiği 'hemen her olaydan sonra istifa mekanizmasını çalıştırmak doğru olmaz' beyanına katılıyor musunuz? Son 5 yılında Soma faciası, 17-25 Aralık soruşturması, Ermenek faciası, Reyhanlı, Diyarbakır ve Suruç katliamlarının yaşandığı 13 yıllık iktidarınızda hangi olaydan sonra istifa mekanizması çalışmıştır?

100.    Siyasilerce yapılan açıklamalar ve uyarılardan, IŞİD teröristlerinin internet sitelerine yükledikleri tehdit videolarından, gazetelerde ve TV kanallarında hemen her gün yapılan ikazlardan, yabancı ajansların ve siyasilerin vatandaşlarına canlı bomba tehlikesiyle Türkiye’ye gitmeme mesajından, güvenlik birimlerinin ülkemize canlı bombaların girdiğine dair istihbaratlarından, Ankara Katliamı öncesinde atılan uyarı tweetlerinden, Suruç Katliamı’ndan ve yaşanan tüm bu süreçlerden sonra Ankara’da ve devletin en önemli kurumlarının yanıbaşında gerçekleşecek binlerce kişinin katıldığı “barış eylemine” yönelik herhangi bir güvenlik önlemi alınmaması bir zaafiyet değilse nedir? İstifa edilmemesinin gerekçesi Saray talimatı mıdır yoksa koltuk sevdası mıdır?

CİHAN