NİL SOYSAL- Özkes "Böyle bir koalisyon kurulursa, AKP’nin 13 yıllık iktidarındaki tahribatlar sona erer Demokrasi yolunda meyveler toplanmaya başlandığı zaman da tadından yenmez!" diyor.



7 Ha­zi­ran se­çim­le­ri son­ra­sın­da tam da Tür­ki­ye­’nin nor­mal­leş­me sü­re­ci­ne gir­di­ği­ni ko­nuş­ma­ya baş­la­dı­ğı­mız gün­ler­de, MHP’­li Yu­suf Ha­la­çoğ­lu­’nun “din­si­z” çı­kı­şıy­la sar­sıl­dık. Sa­yın Ha­la­çoğ­lu­’nu bu çı­kı­şın­dan ötü­rü töv­be et­me­ye da­vet eden CHP’­li emek­li müf­tü İh­san Öz­kes ile soh­be­ti­mi­ze de din ve si­ya­set iliş­ki­si ile baş­la­dık. Par­ti­le­rin di­ni olur mu? Öz­kes, gün­de­me yö­ne­lik de çok sa­mi­mi tes­pit­ler ve açık­la­ma­lar­da bu­lun­du.

İş­te o rö­por­taj:
Din is­tis­ma­rı­nı na­sıl yo­rum­lu­yor­su­nuz?
Bü­tün din­le­rin ta­ri­hin­de din sö­mü­rü­sü var. Ya­ni bu­gü­ne ka­dar bü­tün din­ler­de din is­tis­ma­rı ol­muş, kı­ya­me­te ka­dar da ola­cak. Ta­bir-i ca­iz­se sal­ta­na­ta gi­den yol­da din is­tis­ma­rı işe ya­rı­yor. Ama di­ne ve din­dar­la­ra ya­ra­mı­yor. Bir­çok ki­şi; “Din buy­sa ben yo­ku­m” di­yor.


 MHP’­li Yu­suf Ha­la­çoğ­lu­’nu, “AK­P’­nin ta­bi­riy­le­” di­ye­rek, tır­nak için­de “CHP din­siz par­ti­” söz­le­rin­den ötü­rü töv­be et­me­ye da­vet et­miş­ti­niz... Bu da­ve­ti bir si­ya­set­çi ola­rak mı, yok­sa bir din ada­mı ola­rak mı yap­tı­nız?
Sa­yın Ha­la­çoğ­lu­’nun mü­ba­rek ra­ma­zan ayın­da bu şe­kil­de bir söz söy­le­me­si, ken­di oru­cu­nu gö­tür­müş­tür. Ta­bir-i ca­iz­se oru­cu gü­me git­miş­tir. Bu­nun için pey­gam­be­ri­mi­zin bir sö­zü da­ha var. Şöy­le bu­yu­ru­yor; “Bir ki­şi, bir ki­şi­ye din­siz iman­sız de­di­ği za­man, o din­siz, iman­sız­lık hük­mü, o ki­şi­ye gi­der. Ama o ki­şi ger­çek­te din­siz, iman­sız de­ğil ise, o hü­küm ge­ri dö­ner ve söy­le­yen ki­şi­de ka­lır.” Bu du­rum­da Sa­yın Ha­la­ç-
oğ­lu­’nun ken­di di­ni ima­nı teh­li­ke­ye gir­miş­tir.


 Pe­ki CHP din­dar bir par­ti mi?
İl­le de ku­rum üze­rin­den din­li-din­siz di­ye ba­ka­cak olur­sak, o za­man da ku­rum ola­rak CHP’­den da­ha din­dar bir ku­rum yok­tur! CHP, Di­ya­net İş­le­ri Baş­kan­lı­ğı­’nı ku­ran par­ti­dir. İlk de­fa imam ha­tip okul­la­rı­nı, ila­hi­yat fa­kül­te­le­ri­ni CHP aç­mış­tır. Mev­lü­tü rad­yo­dan ya­yın­la­tan ilk ku­rum yi­ne CHP’­dir. İlk de­fa El­ma­lı­lı Ham­di Ya­zı­r’­a “Hak di­ni, Ku­ran di­li­” tef­si­ri­ni yap­tır­mış­tır. Tec­ri­di Sa­rih ter­cü­me­si­ni yap­tı­ran da CHP’­dir.


DEMOKRASİ GELİR, TA­DIN­DAN YEN­MEZ!


 En sı­cak gün­dem­le de­vam eder­sek; bir­bi­ri­ne ta­ban ta­ba­na zıt iki par­ti olan AKP-CHP koa­lis­yo­nu ku­ru­la­bi­lir mi?
Bir ke­re CHP ile AK­P’­nin ku­ra­ca­ğı or­tak hü­kü­met her an­lam­da Tür­ki­ye­’de bü­yük bir is­tik­rar sağ­lar. Çün­kü böy­le bir koa­lis­yo­nun ger­çek­leş­me­si du­ru­mun­da AKP 13 yıl­lık ik­ti­da­rın­da yap­mış ol­du­ğu tah­ri­bat­la­rıy­la il­gi­li ken­di­si­ni mu­ha­se­be et­miş ve bun­la­rı dur­du­ra­ca­ğı­nı ka­bul­len­miş de­mek­tir. He­le he­le böy­le bir hü­kü­met ku­ru­lup, de­mok­ra­si yo­lun­da mey­ve­ler top­lan­ma­ya baş­lan­dı­ğı za­man da ta­dın­dan yen­mez!


 “Ta­dın­dan yen­me­z” de­di­ği­niz hü­kü­me­tin ek­şi­si de çok ama... Saray konusu var mesela.
AKP ile Tay­yip Er­do­ğa­n’­ı bir­bi­rin­den ta­mı ta­mı­na ay­rış­tır­mak zor­dur. Bu ger­çe­ği ka­bul et­mek zo­run­da­yız. Tay­yip Er­do­ğa­n’­ı o ma­lum sa­ray­dan çı­kar­mak gi­bi kes­kin bir çiz­gi ile bu işe de­vam edi­lir­se,CHP ola­rak biz de öne sü­rer­sek koa­lis­yon ol­ma­ya­ca­ğı açık­tır.


KUŞ­LAR Bİ­LE BAY­RAM EDER!


 Er­ken se­çim olur­sa ne olur?
Bu bir ka­os an­la­mı­na ge­lir ve umut­suz­luk baş­lar. Si­ya­se­te za­ten az olan gü­ven, sı­fır nok­ta­sı­na dü­şer.  Ülke için çö­kü­şün baş­lan­gı­cı olur!


Peki CHP-MHP-HDP koa­lis­yo­nu. En az AKP-CHP ortaklığı ka­dar im­kan da­hi­lin­de de­ğil mi?
Bu bi­zim CHP açı­sın­dan en çok is­te­di­ği­miz mo­del­dir. As­lın­da öy­le bir ik­ti­dar ol­sa, Tür­ki­ye­’nin önü­ne kim­se ge­çe­mez. Tür­ki­ye uçar, çağ at­lar. De­mok­ra­si an­la­mın­da, öz­gür­lük­ler an­la­mın­da, eko­no­mi an­la­mın­da bir bay­ram sü­re­ci­ne gi­rer. Kuş­lar bi­le bay­ram eder bu­na.

“Türkiye’de uyuyan IŞİD hücreleri var!...”

 Genel seçimler öncesinde yaptığımız röportajda; kız çocuklarına türban dayatmasını sormuştum. Siz de “Bu AKP iktidarı tarafından IŞİD’e verilmiş bir tavizdir” demiştiniz...
Bugün Türkiye’nin en büyük sorunu, bana göre gelecekte de en büyük sorunlarından birisi olacak konu IŞİD konusudur. Şu anda Türkiye’de yüzlerce, belki binlerce uyuyan IŞİD hücresi olduğunu düşünüyorum ben.  Belki çok kişinin bu konuda kaygısı yok, ama benim ciddi kaygılarım var.  Çünkü Ortadoğu’yu kasıp kavuran, istediği Avrupa ülkesinde, istediği zaman istediği katliamları yapabilecek bir güçte olan IŞİD’in en büyük konuşlandığı yerlerden birisi olarak Türkiye’yi görüyorum. Bu anlamda Türkiye’nin çok hassas davranması, ciddi önlemler alması, fevkalade tedbirlerle bu musibetten kurtulması gerektiğine inanıyorum ve Türkiye’yi bekleyen olası bir kaos halinde, istedikleri anda Türkiye’de harekete geçebileceklerini düşünmekten de çok rahatsızım...