Başak KAYA/ANKARA

Musul'da IŞİD tarafından rehin alınan Başkonsolos Öztürk Yılmaz CHP'den milletvekili seçildi. Parti, 7 Haziran’ın ardından 3 vekili aday göstermemiş, 1 vekil de partiden istifa etmişti. Aydın’da Mehmet Fatih Atay, Erzincan’da Erdoğan Özyalçın, Ordu’da da Mustafa Adıgüzel tekrar seçilemeyen 3 vekil oldu.

1 KASIM SEÇİM SONUÇLARININ DETAYLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Buna karşın Ardahan’da eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, İzmir’de Atilla Sertel ve Murat Bakan, Mersin’de Serdal Kuyucuoğlu, Niğde’de Ömer Fethi Gürer, Tunceli’de de Gürsel Erol, İstanbul’da Yakup Akkaya ve Sibel Özdemir, Tokat’ta Kadim Durmaz ve Gaziantep’de Akif Ekici, CHP’nin yeni vekilleri oldu.

10 İL 7'YE DÜŞTÜ


7 Haziran’da CHP 10 ilde birinci olmuştu. Ancak 1 Kasım'la birlikte bu sayı 7’ye düştü. Parti Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, İzmir, Aydın, Muğla’da ilk sırayı alırken, 7 Haziran’da kazandığı Mersin, Çanakkale, Eskişehir ve Zonguldak’ta AKP’ye kaptırdı.

CHP, Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’de bir şok yaşamıştı. Partinin oy oranı yüzde 20.6’ya düşerken, kentteki iki vekillik de HDP’nin olmuştu. CHP açısından seçimin tesellilerinden biri, Tunceli'deki 1 vekilliğin tekrar kazanılması oldu. Partinin oy oranı yüzde 29’a ulaşınca, 2 vekilden 1’i de CHP’ye geçti. Diğer vekilliği de HDP kazandı.

35 İLDEN VEKİL YOK


CHP, 7 Haziran seçimlerinde Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Bayburt, Batman, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırşehir, Kırıkkale, Kütahya, Kilis, Mardin, Muş, Nevşehir, Osmaniye, Rize,  Siirt, Van, Şanlıurfa, Şırnak, Yozgat, Niğde, Ardahan, Kahramanmaraş ve Tunceli olmak üzere 38 ilden vekil çıkartamamıştı. Parti dün Niğde, Ardahan ve Tunceli’den birer vekil çıkardı ancak, bu kez de Erzincan’daki 1 vekilliğini kaybetti. Böylece vekil çıkartılamayan il sayısı 35 oldu. Parti 7 Haziran’da olduğu gibi en düşük oyu Şırnak’tan aldı. Partinin oy oranı 1.16’da kaldı.