Kamil ELİBOL / ANKARA

10 bin asker ve polisin PKK'ya operasyon düzenlediği Cizre ve Silopi’deki devlet hastanelerinde görev yapan doktorlar can güvenliği riski yüzünden isyan noktasına geldi. İlçede kurdukları barikatlarla asker ve polisle çatışan PKK’lı teröristler, iki gün içerisinde Cizre Devlet Hastanesi’ne 9 roket saldırısı gerçekleştirdi. En son atılan roketlerden biri doktor odasının kolonuna diğeri ise içine isabet etti. Şans eseri can kaybı yaşanmadı.

Foto: DHA -Cizre'de hastaneye 9 kez roket saldırısı düzenlendi


Hastanenin ikinci katına isabet eden roket sonrası doktorlar bodrum kata sığınmak zorunda kaldı. Bodrumda sabaha kadar mahsur kalan doktorlar Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başta olmak üzere bakanlıktan üst düzey yetkililere ulaşmaya çalıştı. Ancak, ne Müezzinoğlu ne de bakanlık üst yöneticileri ile görüşemediler.

Çatışma ve operasyon öncesi Cizre Devlet Hastanesi’nde 600 sağlık çalışanı olduğu ve bunlardan 450’sinin ilçeyi terk ettiği öğrenildi. Personel sayısı 150’ye düşen hastaneye geçici görevle 25 doktor gönderildi. Sağlık Bakanlığı’nın operasyon öncesi Valiliğin talebi ile Şırnak merkez, Cizre, Silopi ve İdil’deki Devlet Hastaneleri’ne Türkiye’nin çeşitli illerinden 100’e yakın uzman hekim ve cerrah takviyesi yaptığı da öğrenildi.

Foto: DHA -Tanklar Cizre sokaklarında

BİZİ BURADAN ÇEKİN


Polisin de hastaneden çıkmalarına izin vermediği doktorlar yalnızca Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Beyazıt İlhan ile CHP’li bir milletvekili ile irtibat kurabildi. Doktorlar, “Bizi buradan çekin. Mucize eseri bir roketten kurtulduk. Ancak devamında yapılacak silahlı ve roketli saldırılarda hayatımızı kaybedebiliriz” diye isyan ettiler. Cizre’de görevli doktorlar sosyal medya üzerinden de “Cizre’deki hekimlerin çığlığı” başlıklı şu mesajı paylaştılar:

“Hekimlik mesleği etik kurallarının koşulları ortadan kalktığı için sağlık hizmeti verilememesi nedeni ile sağlık personeli çatışma içine çekilmiş durumda. İki gündür hastane dokuz kez roket saldırısına uğramış olup iki tanesi doktor odasına isabet etmesi nedeni ile doktor odası kullanılamaz halde. Bir ambulans görev anında taranması nedeniyle ambulans görevi aksamakta. Sonuç olarak, sağlık personeli hedef durumunda ve sağlığın değil çatışmanın bir parçası halinde. Derhal sağlık personelleri güvenli alana çekilmeli ve can güvenliğimiz sağlanmalı”