Sputnik News'te yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Gollum’a benzettiği için ‘Erdoğan’a hakaret’ suçlamasıyla yargılanan Doktor Bilgin Çiftçi’nin aile hekimliği sözleşmesi feshedildi. Doktor Çiftçi, hastalarına hizmet veremiyor.

[caption id="attachment_1011407" align="alignnone" width="670"] Foto: DHA Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili 'caps' paylaştığı için yargılanan doktorun sözleşmesi feshedildi.[/caption]

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yüzüklerin Efendisi filmindeki ‘Gollum’ karakterinin fotoğraflarının yan yana konulduğu bir ‘caps’ paylaştığı için yargılanan doktor Bilgin Çiftçi’nin aile hekimliği sözleşmesi feshedildi. Çiftçi’nin avukatı Hicran Danışman, yaptığı açıklamada “Memuriyetten men kararına bağlı olarak aile hekimliği sözleşmesi feshedildi” dedi. Doktor Çiftçi, memuriyetten atılması ve ardından sözleşmesinin feshedilmesi nedeniyle şu an hastalarına sağlık hizmeti sunamıyor. Danışman daha önce yaptığı açıklamada, memuriyetten men kararına karşı, yasal yollara başvuracaklarını açıklamıştı.

Doktor Çiftçi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı dava sürüyor. Davanın yanı sıra, kamu görevlisi olan Çiftçi hakkında bir soruşturma açılmış ve neticesinde memuriyetten men edilmişti. Bu kararın ardından bugün, Çiftçi’nin aile hekimliği sözleşmesi de feshedildi.

YÖNETMEN VE SENARİSTİN AÇIKLAMALARIYLA SAVUNMA

Erdoğan’a hakaret davasında, Gollum’un kötü bir karakter olup olmadığının belirlenmesi için, üç kişiden oluşan bilirkişi heyeti atanmasına karar verilmişti. Avukat Danışman, bilirkişi heyetinin atanabilmesi için dava dosyasının İstanbul’a gönderileceğini ve buradaki mahkemenin bilirkişileri görevlendireceğini söyledi. “Dosya henüz İstanbul’a gitmedi” diyen Danışman, Yüzüklerin Efendisi film serisinin yönetmeni Peter Jackson ile senaristlerin yaptığı ortak açıklamadan da yararlandıklarını kaydetti. Danışman “Dosya bilirkişiye gitmeden önce, bilirkişilerin nelere dikkat etmesi gerektiği, hangi hususları değerlendirmesini talep edeceğimize dair bir dilekçe verecektik zaten. O dilekçemizi verirken, yönetmenin beyanlarını da belirttik. Yönetmenin açıklamada bulunması da göz önüne alınarak, görseldeki karakterin Gollum mu yoksa Smeagol mü olduğunun tespit edilmesini de istedik. Bununla birlikte, bilirkişilerden birinin edebiyatçı olmasını talep ettik” dedi.

Doktor Çiftçi’nin avukatı, bilirkişilerin incelemesinde göz önünde bulundurmaları için 28 maddelik bir listeyi mahkemeye sunduklarını söyledi. Danışman, dosyanın birkaç gün içerisinde İstanbul’a gönderilmesini beklediklerini ve 23 Şubat 2016 tarihinde yapılacak duruşma öncesinde bilirkişi heyetinin raporunun davaya bakan mahkemeye ulaşacağını tahmin ettiklerini belirtti.

DOSYA İSTANBUL’A GİDİP GELECEK

Yüzüklerin Efendisi film serisinin senaristleri ile ortak açıklama yapan yönetmen Peter Jackson “Davanın dayanağı gerçekten bu görüntülerse, şunu kesinlikle söyleyebiliriz: O karelerdeki karakter Gollum değil, Smeagol” demişti. Senarist Walsh de Jackson ise Smeagol’un kötü bir karakter olmadığını belirtmişti.

Doktor Çiftçi’nin, Erdoğan’a hakaret ettiği suçlamasıyla yargılandığı dava, Aydın ilinde görülüyor. Duruşmalar devam ettiği sırada, davayı açan savcının ve dosyaya bakan hâkimin Yüzüklerin Efendisi filmini izlemedikleri anlaşılmıştı. Sanık Bilgin ve avukatının, Gollum’un kötü bir karakter olmadığı yönünde savunma yapmaları üzerine, mahkeme dosyayı bilirkişiye göndermeye karar verdi.

Sinema – televizyon uzmanı, davranış bilimci ve psikologdan oluşması beklenen heyetin belirlenebilmesi için dosya İstanbul’a gönderilecek. İstanbul’daki mahkeme, bilirkişi heyetinde yer alması için üç kişiyi görevlendirecek. Heyetin ‘Gollum’un kötü bir karakter olup olmadığına’ ilişkin raporu, Aydın’da davaya bakan mahkemeye gönderilecek. Mahkeme, karar verirken heyetin hazırladığı raporu da göz önünde bulunduracak.