Başbakan ve AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Antalya'da partisinin İl Kadın Kolları Kongresi'nde üç kez 'Kadına uzanan eller kırılsın' diye slogan attı ve Özgecan Aslan'ın katilleri için “Adaletin onlara en sert şekilde mukabelede bulanacağına inanıyorum" dedi. Davutoğlu'nun korumalarının yalnızca kadınlardan oluşması dikkat çekti.
Başbakan Davutoğlu, Antalya'da partisinin İl Kadın Kolları'nın Turgut Özal Spor Salonu'nda düzenlediği 4'üncü Olağan Kongresi'ne katıldı. Davutoğlu, kongrede yaptığı konuşmasına salonu dolduran kadınları “Demokrasi mücadelesi gerektiğinde sağına soluna bakmadan öne çıkan AK Parti'nin ak kadınlarına, ak bacılarına selam olsun" diye başladı.



Mersin'de öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'dan gelen haberle yüreklerinin dağlandığını söyleyen Başbakan Davutoğlu, “Masum bir genç kızımız hunharca katledildi. Özgecan kardeşimize buradan bir kez daha rahmet diliyorum. Evladımıza bunu yapanları lanetliyorum. Adaletin onlara en sert şekilde mukabelede bulanacağına inanıyorum" dedi. Özgecan'ın annesi Songül Arslan'la telefonla konuştuğunu belirten Davutoğlu, “Bu tür şiddetinin bir daha olmaması için ne gerekiyorsa yapacağız. Bugün Antalya'dan bir kez daha bu hunharca katliamı lanetliyor ve Özgecan kardeşimizin adının yaşaması için, herkesin bu adı anması için Antalya'dan bir haberimizi ailesine iletiyorum. Antalya'da bir gençlik merkezi açıyoruz. Bu gençlik merkezinin adını Özgecan Aslan koyacağız. Ta ki bu genç kızımın acısı unutulmasın. Ta ki bu genç kızımızı katledenler karşısında bütün bir millet olarak" diye konuştu.

'O ELLERİ KIRACAĞIZ'

Konuşması salondan yükselen “Kadına uzanan eller kırılsın" sloganıyla kesilen Başbakan Davutoğlu, “Ne güzel söylüyorsunuz. Özellikle de erkeklerin bu sloganı her yere yaymasını istiyorum. Kadına uzanan eller kırılsın. Kim uzatırsa uzatsın kadına uzanan eller kırılsın. O elleri kıracağız" diye konuştu. İnsanoğlunun gördüğü en namert kişinin kadına el uzatan kişi olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, kendisinin, Torosların zirvesinde annesinden aldığı 'Erkeğin kötüsü kadına el uzatır kadının kötüsü çocuğuna' kültürüyle büyüdüğünü anlattı. Davutoğlu, “Kadınlarımızı ve çocuklarımızı da koruyacağız. Bu kültürü yaygınlaştıracağız, inşallah" dedi.

KORUMA MERKEZİ SAYISI ARTTI

Dışişleri Bakanlığı döneminde 2012 yılında, Türkiye adına Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi dönem başkanlığında, kadına ve aile içi şiddete karşı mücadele sözleşmesini Türkiye Cumhuriyeti adına kendisinin yürüttüğünü ve ilk imzayı bizzat kendisinin attığını belirten Davutoğlu, “İstanbul Sözleşmesi dedik adına. İstanbul'da attık. Barışın diyarı İstanbul'da attık. İstanbul'da kadına karşı şiddete sesimizi yükselttik" dedi.
Kadına yönelik şiddetin dünyada tasfiye edilmesi için bu uluslararası sözleşmeyi yaptıklarını belirten Başkana Davutoğlu, Ak Parti iktidarları döneminde kadına ve çocuğa karşı şiddete karşı en kararlı tutumu sergilediklerini söyledi. Anayasa'da yapılan değişiklikle kadına yönelik pozitif ayrımcılığı getirdiklerini anlatan Başbakan Ahmet Davutoğlu, 11 olan kadın koruma merkezi sayısını 131'e çıkardıklarını söyledi.

'EN ÖNEMLİ KORUMA SAYGI İLE BAŞLAR'

Koruma altında olan kadın sayısının 283'ten 3 bin 382'e çıktığını, 1991 - 2001 yılları arasında kadın koruma merkezlerinden 5 bin 482 kadın istifade ederken 2002 - 2015 yılları arasında bu sayısının 72 bin 435'e çıktığını kaydeden Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu: “Hükümet ne kadar tedbir alırsa alsın en önemli koruma faaliyeti kadına saygı ile başlar. En önemli koruma faaliyeti daha aile eğitiminde kızlarımıza ve erkeklerimize büyüdüklerinde şiddetten uzak durmaları yönünde verdiğimiz eğitimle başlar. Kadınlar bizim başımızın tacıdır. Annelerin ayaklarını altından öpmeyi en büyük nimet sayan kültürden geliyoruz. İnşallah bütün bu birikim üzerinde önümüzdeki dönemde kızlarımızın kadınlarımızın eğitimine büyük bir katkı yapmaya devam edeceğiz."

ANTALYA'DAN KAMPANYA BAŞLATTI

Konuşmasında kadını zerafet, nezaket, aşk, disiplin olarak anlatan Davutoğlu, Ak Parti siyasi hareketinin en büyük öncülerinin kadınlar olduğunu 9 milyon üyenin 4 milyonunun kadınlardan oluştuğunu söyledi. Başbakan Davutoğlu, Antalya'dan kadına yönelik şiddete karşı bir kampanyayı da başlattı. Davutoğlu “Ben ve eşim bugünden itibaren kadına yönelik şiddet konusunda kapsamlı bir seferberlik başlatıyoruz. Sizler de buna eşlerinizle birlikte katılın. Özgecan için, şiddet görmüş bütün kadınlar için kadınlarımız seslerini yükseltmeli. Ayağa kalkmalı. Hep beraber için ayağa kalkalım. Özgecan için bütün kardeşlerimiz için hep beraber söyleyelim" diye konuştu ve salon ayakta yeniden 'Kadına uzanan eller kırılsın' sloganları yükseldi.

FATİHA OKUNMASI ÇAĞRISI

Başbakan Davutoğlu da bu sloganı 3 defa tekrarladı ve “Kadına uzanan eller kırılacak, inşallah. Kim ne sebeple olursa olsun hele kadına yönelik şiddet kullanırsa karşısında sizleri bulmalı. Kadına yönelik şiddeti tümüyle ortadan kaldırmak için seferberlik ilan ediyoruz" dedi ve Özgecan Aslan ve şiddet nedeniyle hayatını kaybeden bütün kadınlar için Fatiha okunması çağrısı yaptı. Başbakan Davutoğlu, tribünlerde devam eden tezahürata “Özgecan nerede?" diye karşılık verdi “Burada" yanıtını aldı. Bunu da üç kez tekrar eden Ahmet Davutoğlu, “Artık Özgecan'ın adı da Antalya'da Gençlik Merkezi'nde yaşayacak" dedi.

'TÜRKİYE TEK VATANDIR'

Başbakan Davutoğlu, evlat acısına, annelerin acısına son vermek için Türkiye'yi boydan boya kardeşlik coğrafyası haline getirmek için gece gündüz çalıştıklarını belirterek devam ettiği konuşmasında, “Bu bizim için en temel hedeftir. Çözüm süreciyle kastettiğimiz doğusuyla batısıyla kuzeyi güneyiyle bütün bir Türkiye'nin kardeş olmasıdır" diye konuştu. Katıldığı il kongreleri ve ziyaret ettiği yerlerde bu mesajı vermeye özen gösterdiğini belirten Başbakan Davutoğlu, “Türkiye ayrılmaz bütündür tek bir vatandır" dedi.



DAVUTOĞLU'NU KADINLAR KORUDU

Salona omuzlarında yörük poşusuyla giren Davutoğlu, platform üzerinden delegeleri ve partilileri selamladı. Davutoğlu, bu sırada delegelerin bulunduğu alanda dikkatini çeken bir bebeği kucağına alarak sevdi, folklar kıfayeti giyen bir kızı da platforma çıkararak öptü. Başbakan Davutoğlu, davullarla kendisine yapılan tezahürata da kayıtsız kalmadı ve platformdan ayrılarak tribünlere çıktı, partililerle tokalaştı. Davutoğlu, platformda diz çöküp yaşlı bir kadının da elini öptü.
Başbakan Davutoğlu'nu konuşma yaptığı sahnede kadın korumalar korurken kadın korumaların fazlalığı da dikkati çekti. Davutoğlu'nun salonu selamladığı platformun güvenliği de kadın korumalar tarafından sağlandı. (DHA)