Davutoğlu, Hakan Fidan'ın istifasıyla ilgili "Ben hiçbir zaman ayaküstü açıklama yapmam. Benim gazetelere bir demecim olmadı. Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Hakan Fidan'la ilgili daha sonra ifade ettiği kanaatlerse aslında iki şeyi ortaya koyar. Bir: Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Hakan Fidan'a verdiği önemi, iki: Sayın Cumhurbaşkanımızın MİT Müsteşarlığına verdiği önemi. Yani bu iki makama da kişiye de çok önem vermiş olması dolayısıyla bir önem vermiş olması dolayısıyla bu ifadelerin arkasında esas itibarıyla bu yaklaşım vardır" dedi.



Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

ÇÖZÜM SÜRECİ

Demokratik siyasetin gereği yapılmalı. Süreçte birçok provokasyonlarla karşılaşıldı. Toplumsal destek çok güçlü. Hükümet kanadı olarak ne yapılması gerekiyorsa onu yapıyoruz. Türkiye'nin demokratikleşme çabalarında olağanüstü gelişmelere imza attık. Toplumun bütün kesimleri sürecin muhatabı. Sürecin olmasını isteyenler kadar istemeyenler de var.

(Silahların terk edilmesi) Her şeyin hukuk içinde yapılabilmesi konusunda adımlar atıldı.

2013 nevruzunda verilen sözün tutulmasını bekliyoruz. Halkın huzurunu bozacak hiçbir şeye izin vermeyiz. Siyasetin normalleşmesi için herkes her yerde siyaset yapabilmeli.

Partiler toplumun bütününü kuşatan bir dil geliştirmeli Demokratik siyasi mücadeleye dönüşecekler mi; yoksa silahlı yöntemlerle mi devam edecekler? Ümit ederiz bu nevruz yepyeni bir bahar olur.

İÇ GÜVENLİK PAKETİ

Düzenlemelerin hepsini tek tek ele aldık. Düzenlemelerin örnekleri AB ve ABD'de var. Bu tür uygulamalar sınır aşıldığı zaman başlar.

CHP, MHP ve HDP bugünlerde aynı dili kullanıyor. Mesele bir kaos ortamı içinde hükümete karşı bir cephe oluşturmak.

Kılıçdaroğlu'na insanlara sokak değil sandık çağrısı yaptım. Bir daha ülkede, hiçbir şehrimizde 6-7 Ekim olayları görüntüsü olmasın istiyoruz. Özgürlüklerin korunması güvenlikle olur. Düzenleme gelecek hafta Meclis'te gündeme gelecek.

HAKAN FİDAN'IN İSTİFASI

Öncelikle benim basına yansıyan değerlendirmelerim konusuna bir açıklık getireyim. Ben hiçbir zaman ayaküstü açıklama yapmam. Mutlaka planlanmış bir şekilde açıklama yaparım. Önceden ilan edilir, özellikle gazetelere benim tek başıma demeç verdiğim hiç görülmemiştir. Dolayısıyla bugün bir demecim söz konusu olmadı.

Hakan Fidan konusunda ise bununla ilgili kanaatlerimi geçtiğimiz hafta ifade ettim. Sayın Hakan Fidan devlete büyük hizmetler yapmış, bundan sonra da inşallah hizmet yapacağına inandığım bir arkadaşımızdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Hakan Fidan'la ilgili daha sonra ifade ettiği kanaatlerse aslında iki şeyi ortaya koyar. Bir: Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Hakan Fidan'a verdiği önemi, iki: Sayın Cumhurbaşkanımızın MİT Müsteşarlığına verdiği önemi. Yani bu iki makama da kişiye de çok önem vermiş olması dolayısıyla bir önem vermiş olması dolayısıyla bu ifadelerin arkasında esas itibarıyla bu yaklaşım vardır. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda kanaatini bana da söylemiştir. Bu kanaati sayın Fidan ile paylaşmışımdır. Sayın Fidan'ın diğer bütün üst düzey bürokratlar gibi kendisiyle kararı verme hakkı var. O kendisiyle ilgili kararı ifade ettiğinde ben de bu karara, Sayın Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi bende olan yetki itibarıyla bu karara saygı duydum ve bu anlamda da gereken adımlar atıldı. Buradan daha başka anlamlar çıkarmak doğru değil.

BÜROKRASİDE ADAYLIK İSTİFALARI

Milletin vekili olabilmek büyük bir onurdur; herkes aday olabilir. 12 yılda böyle güçlü bir siyasi gelenek oluşturmuş başka bir parti yoktur. Bunlar demokrasinin sıhhat işaretidir.

Hiç kimseye bir taahhütte bulunamayız; kimseye de verilmiş bir taahhütümüz yok. Çok sağlam bir istişare geleneğimiz var.

Hedef koymak ayrı ancak tahminde bulunmayı doğru bulmuyorum. Görevimiz ülkeyi suhuletle seçime götürmek. Seçimden sonrasıyla da ilgili güçlü bir anayasa vurgusu yapıyoruz. Bu yeni anayasa içinde başkanlık sistemi  ele alınabilir. Türkiye'de sağlıklı işleyen bir parlamenter sistem yok. Türkiye'de sistemin yenilenmeye ihtiyacı var.