Diyarbakır Valiliği, Yeni İhya Der Başkanı ve Hüda Par üyesi Aytaç Baran'a yapılan saldırı ve ardından yaşanan olaylarda ölü sayısının 4'e yükseldiğini bildirdi.

Valilikten yapılan açıklamada, güvenlik güçlerince silahlı saldırı olayları ile ilgili yapılan çalışmalarda 6 kişinin gözaltına alındığı belirtilerek, şunlara yer verildi:

"Şu ana kadar daha önce yakalanan 3 kişi de dahil olmak üzere toplam 6 kişi gözaltına alınmış olup, bu kişilerin beraberinde 4 kaleşnikof tüfek, 1 uzi marka otomatik silah, 4 av tüfeği, 1 pompalı tüfek, 1 glock marka tabanca, çok sayıda fişek, 5 sopa ve 1 dürbün ele geçirilmiştir.

Olaylarda daha önce 3 olarak açıklanan ölü sayısı 4'e yükselmiş olup 3'ü basın mensubu 1'i hastane çalışanı olmak üzere toplam 6 vatandaşımız yaralanmıştır."

Çoğunlukla Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde tabanı bulunan ve 2013 yılında partileşen İslami çizgideki HÜDA-PAR, 7 Haziran genel seçimine dokuz bağımsız adayla girdi ancak hiç milletvekili çıkartamadı.

6-8 Ekim 2014'te Kobani'deki gelişmelerin protestoları sırasında da PKK ile yaşanan çatışmalar sonucu dokuz HÜDA-PAR'lı hayatını kaybetmişti. HDP'nin geçen Cuma günü Diyarbakır mitingi sırasında meydana gelen ve faili henüz bulunamayan bombalı saldırıda da üç kişi yaşamını yitirmişti.

Hizbullah'a yakınlığı ile bilinen HÜDA-PAR ile bağlantılı İHYA-DER'in Başkanı Aytaç Baran, Diyarbakır'da evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybederken, ardından çıkan olaylarda da 3 kişi yaşamını yitirdi. İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada saldırıyla ilgili 3 kişinin bir tabancayla yakalandığını duyurdu.

Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Şehitlik Semti'nde bulunan İlim Hizmet Yardımlaşma ve Araştırma Derneği (İhya- Der) Şube Başkanı Aytaç Baran'ın uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirmesinin ardından olay yerine giden gazetecilere bir grup gösterici saldırdı.



Diyarbakır Valiliği: Kriz merkezi oluşturuldu. Jandarmadan da takviye yapılarak her türlü emniyet tedbiri alındı. Olaylarda 4 kişi yaşamını yitirdi. 1 vatandaş ile 2 gazeteci yaralandı.  DHA muhabiri Canan Altıntaş'ın durumunun ağır olduğu belirtildi.

Diyarbakır’da gazetecilere saldırı: 3 yaralı

Diyarbakır’da gazetecilere saldırı: 3 yaralı


Olay bugün saat 15.00 sıralarında merkez Yenişehir İlçesi Şehit Semti'ndeki İhya- Der önünde meydana geldi. Dernek Başkanı Aytaç Baran'ın silahlı saldırıda öldürüldüğü haberi üzerine olay yerine giden gazetecilere, burada gösteri yapıp sağa- sola rastgele ateş açan kalabalık grup saldırdı.

HDP'den saldırı açıklaması

HDP'den saldırı açıklaması


Basın mensuplarının tekme- tokat yere yatırılıp, kamera ve fotoğraf makinelerinin alındığı saldırıda, DHA muhabirleri Canan Altuntaş ve Serdar Sunar ile İHA muhabiri Burak Emek yaralandı. Olaya müdahale eden polislerin hava ateş açmasıyla saldırganların elinden kurtarılan yaralı gazeteciler hemen yakındaki Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Serdar Sunar ile Burak Emek ayakta tedavinin ardından taburcu edilirken, durumu daha ciddi olan Canan Altıntaş hastanede tedaviye alındı. İhya- Der önündeki olay sırasında bir polis de hafif yaralandı.


Diyarbakır'da İlim Hizmet Yardımlaşma ve Araştırma Derneği (İhya- Der) Diyarbakır Şube Başkanı Aytaç Baran silahlı saldırıda öldürüldü, ardından çıkan olaylarda henüz kimlikleri öğrenilemeyen 3 kişi daha yaşamını yitirdi.

İhya- Der Şube Başkanı bugün saat 14.30 sıralarında dernek binasında henüz kimliği belirsiz kişilerin silahlı saldırısında 3 kurşunla ağır yaralandı. Baran kaldırıldığı Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi'nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.

Aytaç Baran'ın öldüğünü duyan bazı kişiler, sonra saat 15.00 sıralarında merkez Yenişehir İlçesi Şehitlik Semti'ndeki dernek binası önünde toplanarak saldırıyı protesto etti. Burada çıkan olaylar çevreye yayıldı ve bazı kişiler çevreye de işyerlerine rastgele ateş ederken olaylar sırasında saldırıya uğrayan henüz kimlikleri belirlenemeyen 2 kişi daha yaşamını yitirdi.

2 KİŞİ KIRATHANE BASKININDA ÖLDÜ

Diyarbakır'da 4 kişinin öldüğü saldırılardan sonra kentte bir dizi önlem alındı. Takviye olarak istenen jandarma Adliye binası ve Kolordu Komutanlığı çevresiyle Batıkent Kavşağı ve Seyrantepe Dörtyol'da jandarmalar nöbet tutmaya başladı. Bu arada İhya- Der Şube Başkanı Aytaç Baran'ın öldürülmesinin ardından diğer 2 kişinin yakındaki bir kıraathaneye düzenlenen baskında yaşamını yitirdiği ortaya çıktı. Bu baskın sırasında 1 kişinin de yaralandı. Ölen bu 3 kişiyle yaralının kimlikleri henüz öğrenilemedi.

VALİLİK'TEN İLK AÇIKLAMA!
Diyarbakır Valiliği olaylar nedeniyle Kriz Merkezi oluşturdu ve polise jandarmadan takviye istedi. Olaylarda 3 kişinin öldürüldüğü belirtilen valilik açıklaması şöyle: "İlimiz merkez Yenişehir İlçesi Şehitlik Semti 190'ıncı sokakta bulunan İhya- Der önünde saat 15.00 sıralarında gerçekleşen silahlı saldırı sonucu dernek yöneticisi Aytaç Baran hayatını kaybetmiştir. Olay yerine yakın bir yerde meydana gelen bir başka silahlı saldırı olayında 2 vatandaşımız daha hayatını kaybetmiştir. Söz konusu olaylarda 1 vatandaşımız da ateşli silahla yaralanmış olup yaralı vatandaşımıza gerekli tıbbi müdahaleler yapılmaktadır. Ayrıca olayı görüntülemek üzere olay yerine giden 2 basın mensubu darp edilmek suretiyle yaralanmıştır. Olaylar üzerine saat 16.00 da valilik bünyesinde kriz merkezi oluşturulmuş olup jandarmadan takviye edilmek suretiyle her türlü emniyet tedbiri alınmıştır. Vatandaşlarımızın sağduyulu hareket ederek provokasyonlara gelinmemesi konusunda duyarlı davranmaları büyük önem arz etmektedir. Yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz."

'3 kişi bir adet tabanca ile birlikte yakalanmıştır'

İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Şehitlik Semti'nde bulunan İlim Hizmet Yardımlaşma ve Araştırma Derneği (İhya- Der) Şube Başkanı Aytaç Baran'ın uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiği ve saldırı sonrası çıkan çatışmada hayatını kaybeden vatandaşların olduğu olayla ilgili 3 kişinin yakalandığını açıkladı.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada konuya ilişkin "Diyarbakır’da 09.06.2015 günü saat 14.20 sıralarında meydana gelen ve toplam 3 vatandaşımızın hayatını kaybettiği olayla ilgili güvenlik güçlerimizce sürdürülen çalışmalarda silahlı saldırı ile ilgili olduğu değerlendirilen 3 kişi bir adet tabanca ile birlikte yakalanmıştır. Olayın aydınlatılmasına ilişkin çalışmalar büyük bir dikkat ve titizlikle sürdürülmektedir" ifadeleri kullanıldı.

İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama

İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Şehitlik Semti'nde bulunan İlim Hizmet Yardımlaşma ve Araştırma Derneği (İhya- Der) Şube Başkanı Aytaç Baran'ın uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi ve saldırı sonrası çıkan çatışmada hayatını kaybeden vatandaşlar ve yaralılar hakkında açıklama yaptı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada benzer eylemlere karşı güvenlik güçlerinin teyakkuza geçirildiği belirtilerek "Diyarbakır’da 09.06.2015 günü saat 14.20 sıralarında YENİ İHYA-DER başkanı Aytaç BARAN isimli vatandaşımız uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir. Saldırı sonrası YENİ İHYA-DER taraftarları ile karşıt grup arasında çıkan çatışmada 2 vatandaşımız daha hayatını kaybetmiş, 1 vatandaşımız da yaralanmıştır. Vatandaşlarımızı bu tür provokasyonlarla karşı karşıya getirmeye çalışan benzer eylemlere karşı güvenlik güçlerimiz teyakkuza geçirilmiş, olay yerinde gerekli tedbirler alınmıştır. Olayın faillerinin yakalanmasına yönelik çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir. Olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, başta aileleri olmak üzere yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralı vatandaşımıza da acil şifalar dileriz" ifadeleri kullanıldı
DHA

DHA VE İHA MUHABİRLERİNE SALDIRDILAR; 3 YARALI

Olay bugün saat 15.00 sıralarında merkez Yenişehir İlçesi Şehit Semti'ndeki İhya- Der önünde meydana geldi. Dernek Başkanı Aytaç Baran'ın silahlı saldırıda öldürüldüğü haberi üzerine olay yerine giden gazetecilere, burada gösteri yapıp sağa- sola rastgele ateş açan kalabalık grup saldırdı. Basın mensuplarının tekme- tokat yere yatırılıp, kamera ve fotoğraf makinelerinin alındığı saldırıda, DHA muhabirleri Canan Altıntaş ve Serdar Sunar ile İHA muhabiri Burak Emek yaralandı. Olaylar sırasında kimliği henüz belirlenemeyen 1 kişinin de hayatını kaybettiği bildirildi..

Olaya müdahale eden polislerin hava ateş açmasıyla saldırganların elinden kurtarılan yaralı gazeteciler hemen yakındaki -Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Serdar Sunar ile Burak Emek ayakta tedavinin ardından taburcu edilirken, durumu daha ciddi olan DHA Muhabiri Canan Altıntaş hastanede tedaviye alındı. İhya- Der önündeki olay sırasında bir polis de hafif yaralandı.