HDP milletvekilleri Pervin Buldan ile Sırrı Süreyya Önder bölücü başı Apo'nun mektubunu kürsüden okudu. Öcalan; PKK'ya "silah bırak" çağrısı yerine "kongre topla" çağrısı yaptı. 30 bin kişinin katili kendisi değilmiş gibi de IŞİD'i "katliam yapıyor" diye kınadı...

Diyarbakır'da Nevruz kutlamaları geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Pervin Buldan'ın İmralı'da kaleme alınan bölücü başı Abdullah Öcalan'ın mektubunu Kürtçe okumasının ardından Sırrı Süreyya Önder Türkçe olarak okudu. Önder mektubu okumadan öcen "Bir gün kendisi buraya gelecek" dedi.

İŞTE ÖCALAN'IN O MEKTUBU

"Tüm halklarımıza barışın yanında yer alan halklarımızın ve dostlarımızın nevruzunu selamlıyorum. Acil bir müdahale, dini inançlarımız, siyasi ve ahlaki sorumluluğumuzun gereğidir. Yürüttüğümüz mücadele bugün tarihi bir eşiktedir. 40 yıllık hareketimizin acılarla geçen mücadelesi boşa gitmediği gibi sürdürülemez bir aşamaya da varmış bulunmaktadır. Tarihi Dolmabahçe Sarayı'nda hepimizce resmen ilan edilen 10 maddelik deklerasyon sürecinde yeni bir süreci başlatmakla karşı karşıyayız. PKK’nın Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı yaklaşık 40 yıldır yürüttüğü silahlı mücadeleyi sonlandırmak ve yeni dönemin ruhuna uymak için bir kongre yapmalarını gerekli ve tarihi görmekteyim.
Kongremiz toplanıp yeni bir dönem başlatmalı. Anayasal vatandaşlığı, eşit ve özgür yaşamı esas alan dönemin startı verilmeli. Çatışmalı süreçten sonra barışın olduğu sürece giriyoruz.
Kongre ile birlikte artık yeni bir dönem başlamaktadır. Yeni dönemde Türkiye Cumhuriyeti dahilinde özgür ve eşit anayasal yurttaşlık temelinde demokratik kimlik sahibi, demokratik toplum olarak barış içinde ve kardeşçe yaşama sürecine giriyoruz.
90 yıllık cumhuriyet tarihinin çatışmalarla dolu geçmişi aşıp gerçek barış ile örülmüş bir geleceği yürüyoruz. Nevruz’un gerçek tarihine yaraşan da huzurunuzda böyle bir aşamayı selamlamaktır. Selam olsun…
Son zorbalık IŞİD görüntüsünde ortaya çıkmıştır. Barbarlığın bile anlamını zorlayan bu örgüt, kadın çoluk çocuk demeden bütün bölge halklarına, vahşice katliamlar sergiledi.
Bugün vesilesiyle mahşeri topluluğunuzun ezici çoğunluğunu teşkil eden, özgürlüğe kanat çırpan kadınları ve gençleri önümüzdeki dönemin özgürlük ve eşitlik mücadelesinde en aktif bir şekilde yer almaya ve başarmaya çağırıyorum.
Ayriyeten hem bölgemiz için hem de uluslararası dünya için büyük anlamı olan Kobani direnişi ve zaferini selamlıyorum. Bu temelde gelişen eşme ruhunu halklarımız arasında yeni tarihin sembolü olarak selamlıyorum. Tarihimizin ve güncelliğimizin toplum olarak yeniden revizyonu ve restorasyonu ve yeniden inşası için değerli bir çağrıdır. Yaşasın Nevroz, yaşasın halkların kardeşliği.
Abdullah Öcalan – İmralı Cezaevi"



NEVRUZ'DAN NOTLAR

Aralarında Demokratik Toplum Kongresi'nin de (DTK) bulunduğu tertip komitesince düzenlenen nevruz kutlamasına katılmak için kentin farklı noktalarından belediyeye ait araçlarla parka ücretsiz taşınan vatandaşlar, yoğunluk nedeniyle yaklaşık bir kilometre mesafede araçlardan inerek, yaya olarak alana geldi.



Büyük bölümü yöresel kıyafetlerle kutlamalara katılan, çocuklar da dahil tüm vatandaşlar polis noktasında üst aramasından geçirildi. Alana girişler sırasında zabıtaların yanı sıra tertip komitesinin görevlileri de koordinasyonu sağladı.



Zabıta ekiplerince belirlenen alana yerleştirilen çok sayıda seyyar satıcı, yiyecek ve su satışı yaptı. Platformda Kürtçe ve Zazaca, "Nevruz kutlu olsun" pankartı yer aldı.

Çok sayıda televizyon kanalının canlı olarak yayınladığı kutlamayı izlemek için yurt içi ve dışından Diyarbakır'a gelen 700'ü aşkın gazeteci akreditasyon yaptırdı.

Alanda toplanan gruplar yağmura rağmen Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekerek eğlendi. Sabahın erken saatlerinden itibaren alana gelmeye başlayan aileler,
beraberinde getirdikleri malzemelerle veya seyyar satıcılardan aldıkları yiyeceklerle kahvaltı yaparken, çocuklar da alanda oyun oynadı.


(Ajanslar)