Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde gözaltına dört gazeteci serbest bırakıldı. Gazetecilerin, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük'e sorulan bir sorunun ardından gözaltına alındığı bildirildi.

Gözaltına alınan gazeteciler arasında Die Zeit'tan Özlem Topçu, Cumhuriyet'ten Pınar Öğünç ve Evrensel'den Hasan Akbaş'ın da olduğu belirtilmişti. Serbest kaldıktan sonra Öğünç de, "Gözaltı değil, kimlik tespitiymiş!! Soru sorduğumuz için... Arayan soran herkese teşekkürler" diye tweet attı.



OLAY NASIL GELİŞTİ?

DHA'nın haberine göre, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, öğleden sonra geldiği Akçakale Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulundu ve çıkışta gazetecilere açıklama yaptı. Suriye’den gelen sığınmacılara ilişkin bilgiler veren Vali Küçük, daha sonra bir gazetecinin "Bu insanlar kimden kaçıyor, IŞİD’den mi, çatışmalardan mı?" sorusuna; "Hayır, PKK-PYD’den kaçıyor ve Amerikan bombardımanından kaçıyor" yanıtını verdi. Bu cevabın ardından başka bir gazeteci "Burada konuştuğumuz hiçbir insan bunu söylemiyor. Siz bu veriyi neye dayanarak söylüyorsunuz?" şeklinde yeni bir soru yöneltti. Bu soruyu yanıtlamayan Vali Küçük, "Arkadaşlar bu kadar açıklamam. Tartışılacak bir nokta yoktur" dedi.

Bu sırada bir başka gazeteci ise "Buraya gelen insanların can güvenliğinin tehdit altında olduğu ve IŞİD’lilerin olduğu söyleniyor, Akçakale’de IŞİD’lilerin olduğu söyleniyor" sorusuna ise "Hayır hiçbir tehdit yoktur. Tamam arkadaşlar açıklamam bu kadar" diyerek sınır kapısının bulunduğu alandan ayrıldı.

Evrensel gazetesinin iddiasına göre, Vali Küçük ayrılırken polislere gazetecileri işaret ederek "Alın bunları" dedi.

Vali Küçük’ün ayrılmasının ardından polislerce gözaltına alınan ve İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen üç gazeteci, kimlik kontrollerinin ardından serbest bırakıldı.

"İN CİN Mİ BİLEMEYİZ"

BBC Türkçe'ye konuşan Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden Haber Koordinatörü Arif Saraç, gazetecilerin gözaltına alınmadıklarını, kimlik ibraz edemedikleri için kimlikleri tespit edilmek üzere polis tarafından "alındıklarını" söyledi.
"Gazeteci olduklarına dair basın kartlarını göremedik," diyen Saraç, "Sarı basın kartı, kurum kartı, kurumda çalıştıklarına dair bilgi evrak olmadığı için. Herkesin gazeteci olduğunu bilemeyiz" dedi.

Gazetecilerin sordukları soru nedeniyle gözaltına alınıp alınmadıkları sorusuna Saraç "Böyle bir şey yok, onların gazeteci olduklarını tespit edemedik. Sınırda in mi var cin mi var bilemeyiz" diye yanıt verdi.





Türkiye'nin Suriye korkusu!

Türkiye'nin Suriye korkusu!