Foto:CİHAN


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Fahri Doktora ve Açılış Töreninde canlı yayında konuştu. Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Moskova'da görüşmesi için "370 bin insanın kanına giren bir kişiyi, kırmızı halıyla karşılamanın devletlerarası diplomaside yeri olabilir mi? Maalesef insanlık bunu da gördü. Görüşmelerimizde farklı konuşup daha sonra farklı uygulamalara girenleri gördük" dedi.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları...

Düşünebiliyor musun 370 bin insanın kanına giren bir kişiyi kırmızı halıyla karşılamanın devletler arası diplomaside yeri olabilir mi? Ve görüşmelerimizde farklı konuşup sonra farklı uygulamalara girenleri gördük.

DERT KUZEY SURİYE'Yİ ELE GEÇİRMEK


Aynı şeyi işte Kuzey Suriye'deki gelişmelerde görüyoruz. Şu anda Telabyad'da hemen bir kanton ilan etme olayı var. Kanton ilan ederken acaba orada sadece terör örgütü mensuplarının dışında sivil vatandaş olarak kim var? Dert tamamen Kuzey Suriye'yi ele geçirmek.

Şunu açık söylüyorum. Biz Kuzey Suriye'yi bir defa bunların yaptıkları planlamaya asla kurban etmeyeceğiz. Bu bizim için tehdit oluşturmaktadır. Bu tehdide evet dememiz mümkün değildir. Bu Telabyad'da böyledir, Cerablus'ta da böyledir. İşte Kobani'yle yapılanı gördünüz. Yapılan neydi? Aynıydı. Bu insanlar kaçtığı zaman bu millete sığındılar.

HEP LAF VAR


Bize gelip "Size çok teşekkür ediyoruz... Şu anda 2,5 milyon insanı siz hakikaten insanı barındırıyorsunuz. Size bugüne kadar yardımcı olamadık, ama bundan sonra yardımcı olmamız lazım."

Tamam da hep laf var. Uygulamaya gelince bir şey yok. Bakın 8 milyar dolar şu ana kadar yaptığımız harcama, sadece kamplarda. Bugün sadece İstanbul'da 500 bine yakın Suriyeli mülteci var. Aynı şekilde Gaziantep'te kampların dışında sayılar hak getire... Bunları da belediyelerimiz, STK'lar hepsi desteklemek suretiyle altından kalkıyoruz. Ama Batı duyarlı mı değil. O ne yapıyor kapısını kapatıyor. Almam diyor. Denizde boğuluyorlar, bırakın boğulsun diyor. Oralarda sahil güvenlik botlarımız gidiyor kurtarıyor. Alıyor ülkemize getiriyor, sonra da gönderiyor.

NOBEL ÖDÜLÜ MESELESİ ÇIKTI


Nobel ödülü meselesi çıktı. Filanca ülke 30 bin mülteci alacak, hemen bir nobel verelim... Nobeli aslında hak edenler, sınırlarına gelen insanlara kapılarını kapatanlar değil. Ülkelerinin özgürleştirilmesini bekleyen Suriyeli kardeşlerimizdir. Ve onlara sahip çıkan Gaziantepli İstanbullu kardeşlerimdir. Benim de soğuk algınlığı neticesinde sesimdeki sıkıntıdan dolayı, biraz sonra gençlikle de Gaziantep'te bir arada olacağız.