AKP’nin organizasyon ekibi Davutoğlu’ndan çok Saray için çalışıyor. AKP ekibinin Erdoğan’ın mitinglerine odaklanması Başbakan’ın katıldığı mitinglerin sönük geçmesine yol açtı. Bu da parti içinde tartışmaya yol açtı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7 Haziran seçimleri için gerçekleştirdiği “örtülü mitingler”, AKP’de sıkıntıya yol açtı. AKP’nin organizasyon ekibinin daha çok Erdoğan’ın mitingleri için çalışması, Başbakan Davutoğlu’nun mitinglerinin sönük geçmesine yol açtı. Bu da, parti içinde “Erdoğan’ın mitingleri partiye yarar mı veriyor, zarar mı” tartışması başlattı. Miting krizinin fitilini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İzmir’de düzenlediği toplu açılış töreni ateşledi. Törene çok az kişi katıldı. Saray çevresi de, İzmir mitinginin faturasını AKP’nin organizasyon ekibine ve parti teşkilatına kesti. AKP yöneticileri ise, kendilerini “çifte miting” ile savundu. Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı ve Başbakan için ayrı ayrı miting düzenlenmesi nedeniyle, partilerin taşınmasında, sıkıntılar yaşanıyor. Yani ekibin gücü ikiye bölündüğü için, “taşımalı seçmen uygulamasında” çeşitli sıkıntılar ortaya çıkıyor. Bu da, AKP’nin mitinglerine istenilen düzeyde seçmen gitmesini engelliyor. Bir de AKP’ye olan tepkinin de eklenmesi nedeniyle mitingler, geçmiş seçimlerin çok gerisinde kalıyor.

İKİ EKİP BİRBİRİNİ SUÇLUYOR

Mitinglerin sönük geçmesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu’nun ekiplerini de karşı karşıya getirdi. Her iki ekip de mitingler konusunda birbirini suçlamaya başladı. Örneğin İzmir’deki toplu açılışa yeterli düzeyde katılım olmamasından AKP teşkilatı sorumlu tutuluyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ekibi de teşkilatın, önceliğini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mitinglerine vermesi nedeniyle zor durumda kalmaktan şikâyet ediyor. Bu da son dönemde parti içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mitinglerinin masaya yatırılmasına yol açtı. Parti de, “Reis’in mitingleri partiye zarar veriyor” sitemlerinin yükselmesine yol açtı. AKP içinde asıl miting tartışmasının seçimler sonrasında yaşanması bekleniyor.

PROGRAMLAR ÇAKIŞINCA DAVUTOĞLU BEKLİYOR

Öte yandan, Saray ile Başbakanlık arasındaki miting yarışı ile ilgili ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. Örneğin, X gününde yapılacak bir miting programı için öncelikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın programı belirleniyor. Ardından da, Başbakan Davutoğlu’nun aynı gün yapacağı mitinglerle ilgili programa geçiliyor. Ancak, Davutoğlu’nun miting programı önceden belirlendiği için bazen programlar çakışıyor. Davutoğlu ise Cumhurbaşkanı ile aynı saatlerde konuşma yapmak istemiyor. Çünkü, bu durumda tüm televizyon kanalları Cumhurbaşkanı’nın konuşmasını vermeye başlıyor. Bu nedenle Başbakan Davutoğlu, Saray’ın konuşma programının belli olması üzerine, “rötarlarla” programında oynamalar yapıyor.