Deniz Ayas/sozcu.com.tr

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Mayıs'ta siyasi partilerin seçim mitinglerini yaptığı Adana İstasyon Meydanı'nda yapmak istediği mitinge vize çıkmadı. Seyhan 1. İlçe Seçim Kurulu,  Adana Valiliği'nin başvurusunu aynı gün Vatan Partisi'nin mitingi olduğu gerekçesiyle reddetti.

Seçim sürecinde meydanlara çıkması ve toplu açılışlarla miting yapması tartışılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Mayıs günü Adana İstasyon Meydanı’nda yapmak istediği miting kentte krize dönüştü. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü dün yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanı anayasaya göre tarafsız olmalı. Seçimden önce Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Adana’ya gelecek olması buna gölge düşürür. Seçimden sonra gelirse kendisini en sıcak şekilde ağırlarız” demişti. Tüm bu gelişmelerin ardından İlçe seçim kurulu da valiliğin miting alanı talebini geri çevirdi.

VALİLİK BAŞVURDU

Adana Valiliği, 15 Mayıs günü Seyhan 1. İlçe Seçim Kurulu’na başvurarak “29 Mayıs 2015 Cuma günü seçim faaliyetleri dışında valiliğimizin bir faaliyeti (Cumhurbaşkanımızın halkla buluşması) bulunmaktadır. Bu nedenle İstasyon Meydanı’nın bu tarihte başka bir siyasi parti faaliyetleri için tahsis edilmesin” dedi. Başvuruyu değerlendirmek için toplanan Seyhan 1. İlçe Seçim Kurul, Yüksek Seçim Kurulu’nun kararlarına atıf yaparak 29 Mayıs 2015 günü için Vatan Partisi’nin mitingi başvurusu olduğunu,  siyasi partilerin miting alanını değiştirme yetkisinin kendilerinde bulunmadığını vurgulayarak valiliğin talebini oy çokluğuyla reddetti.

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mitingi için başka bir yer talep edilebilir. Ancak bu talep Cumhurbaşkanlığı makamı siyasi bir makam olmadığı için miting alanı talebi Seçim Kurulu’ndan değil Büyükşehir Belediyesi’nden yapılabilir. Şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Adana mitingi ile ilgili son söz Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’de.

 BAŞKAN SÖZLÜ: SEÇİMDEN SONRA GELSİN SICAK ŞEKİLDE KARŞILAYALIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 29 Mayıs'ta Adana'da yapacağı toplu açılış için yer tahsisin büyükşehir belediyesi tarafından yapılabileceği dile getirilirken, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de dün Sarıçam Deresi Islahı, Kanalizasyon ve yağmur suyu kolektörlerinin temel atma töreninde yaptığı konuşmada 29 Mayıs’ta Adana’ya gelmeyi planlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, “Cumhurbaşkanı Anayasa’ya göre tarafsız olmalı. Seçimden önce Adana’ya gelecek olması buna gölge düşürür. Seçimden sonra gelirse kendisini en sıcak şekilde ağırlarız” dedi.

Sözlü konuşmasında şunları dile getirdi: “Duyduk ki 29 Mayıs’ta Sayın Cumhurbaşkanı Adana’ya gelecekmiş. Türkiye’nin seçilmiş Cumhurbaşkanı, Anayasa ifadesinde yerini bulduğu gibi tarafsız olmalıdır. Seçimlere doğru gittiğimiz bir dönemde, Sayın Cumhurbaşkanının Adalet ve Kalkınma Partisi’ne açık bir şekilde oy istediği herkesin malumudur. Geçende eski bir belediye binasını Beyoğlu’nda açmış ama ‘seçime giderken de yerinizde yatmayın’ diye taraftarlarına telkinde bulunuyor, talimat veriyor. Elbette Cumhuriyet çocuğu olarak, çağdaş-demokratik Cumhuriyetin bir evladı olarak bir hak ihlaline seyirci kalmak durumunda değilim. Böyle bir üslubu tasvip etmediğimizi siz Adanalıların huzurunda bütün Türkiye’ye ifade etmek istiyorum. Adana Anayasanın çiğnendiği zemin olmamalı. Adana, Cumhuriyeti kuran iradeye ortaklık yapmış, destek vermiştir. Sayın Cumhurbaşkanı’nın seçim münasebetiyle Adana’ya gerçekleştireceği bir ziyarete ev sahipliği yaparak, Anayasanın çiğnendiği bir zemin, Anayasanın ihlal edildiği bir kent olma talihsizliğini yaşamak istemiyor şehrimiz. Adanalı, Demokratik kültür açısından böylesine hoş olmayan bir sayfayı görmek istemiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ricamız seçimden sonra gelsin Adana’ya. O zaman kendisini Adana’nın sıcak misafirperverliğiyle en güzel şekilde ağırlarız. Ülkenin Cumhuriyeti hakkaniyetten, adaletten vazgeçmemeli. Cumhurbaşkanı, bizim Cumhurbaşkanımız olduğunu da göstermeli ki, biz de kendilerine ‘Bizim Cumhurbaşkanımız geliyor’ diye koşarak, heyecan duyarak karşılamaya gidelim.”



Erdoğan'ın sarayındaki gizli koridorlar...

Erdoğan'ın sarayındaki gizli koridorlar...