Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali’deki bomba yüklü araçla yapılan saldırıya ilişkin olarak, “Terör gruplarına yönelik de bizler pes edemeyiz. Bizler insani, vicdani ve İslami görevlerimizi yerine getireceğiz. Bu görevleri yerine getirirken şehitlerimiz de tabii ki olacak ama unutmayalım ki şehadet sadece o kardeşlerimiz için ‘olur veya var’  diye bir şey yoktur. Aynı şey Allah nasip ederse bizim için de olabilir. Bunlardan kaçmak, çekinmek gibi bir hakkımız da yoktur. İnandığımız bu yolda çekinmeden bu yolculuğumuzu, bu insanlığa hizmet aşkımızı gerçekleştireceğiz. İşte buradaki tabloyu görüyorsunuz bu tablo içerisinde yaşayan insanlara karşı sessiz, duyarsız kalırsak bunun hesabını ülke olarak veremeyiz. Onun için buradayız ve bugün bu adımları attık. İnşallah bundan sonra da atmaya devam edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika Boynuzu ülkeleri ziyareti kapsamında Somali’nin başkenti Mogadişu’da Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Mahmud ile baş başa görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 3,5 yıl aradan sonra tekrar Mogadişu’da olmanın mutluluğu içerisinde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somalililere misafirperverlikleri ve muhabbetleri için teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Somali Büyükelçiliği’nde görev yaparken 27 Temmuz 2013'te terör saldırıları sonucu şehit olan polis memuru Sinan Yılmaz’ı rahmet ve minnetle yad ederek, aynı şekilde Somali’de görevlerini yaparken hain saldırılar sonucu hayatını kaybeden Sadettin Doğan ve Uğur Tezcan'ı da rahmetle andı ve ailelerine başsağlığı diledi.

Son 3,5 yıl içinde sivil toplumdan ve resmi kurumlardan birçok vatandaşın her türlü tehlike, sıkıntı ve badireyi göze alarak Somali’de görev yaptığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Onların bu gayretleri, fedakârlıkları ve hizmetleri sayesinde bugün bu seviyelere geldik. Kendilerine en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Allah'a hamdolsun üç buçuk yıl önce verdiğimiz sözlerin tutulmaya başlandığını ve bunların ortaya çıktığını görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir. Önceki ziyaretimizden bu yana mevcut gelişmeler bizleri geleceğe yönelik umutlandırıyor” diye konuştu.

“SONUNDA BİR HİÇ ÇIKAN DEĞİL, SONUNDA NETİCE ÇIKAN TOPLANTILAR İSTİYORUZ”

Somali’nin aynası olacak ve ülkenin imajına çok olumlu katkı sağlayacak Mogadişu Havalimanı yeni terminalinin de bugün açılışını yaptıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok kısa zamanda tamamlanan terminal binasının, 300 kişiye istihdam sağlayacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanının şu an itibarıyla günde 5 bin yolcuya hizmet verebildiğini kaydederek, Türk Hava Yolları’nın (THY) bugünden itibaren, haftanın her günü Mogadişu’ya sefer düzenleyeceğini bildirdi. Mogadişu Limanı yönetimini devralan Albayrak şirketinin liman modernizasyonu çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Erdoğan, Somali için önemli bir gelir kaynağı teşkil eden Mogadişu Limanı’nın çok stratejik bir yerde bulunduğunu kaydetti. Konteyner limanına bir vincin ilave edildiğini, yeni bir vincin de şubat ayı içinde ekleneceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki boşaltma, yükleme noktasında limanın çok hareketli hale geleceğini söyledi. Havalimanı ile şehir merkezi arasındaki yolun asfaltlanmış olarak bitmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye olarak biz, Somalili kardeşlerimize hizmet ürettik, dert üretmedik. Bu kardeşliğimizin bir gereğiydi, bunu yapmanın memnuniyeti içindeyiz. Yeterli mi? Değil. Bu dayanışmamız devam edecek” dedi.

Konuşmasında uluslararası toplumu, Somali ile olan bağlarını güçlendirmeye, Somali'nin dertleriyle yakından ilgilenmeye davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Donörler toplantısı yapmak suretiyle sonunda bir hiç çıkan değil, sonunda netice çıkan toplantılar istiyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, gerek resmî kurumlarıyla gerekse sivil toplum kuruluşlarıyla, yönetimle iş birliği içinde 3 yılı aşkın süredir, Somali'de yeniden yapılanma sürecine katkı sağladığını belirterek, ailelerinden uzak, fedakârca çalışan, gayret eden herkese teşekkürlerini ifade etti.

Ebolaya karşı mücadele amacıyla temin edilen yardım malzemelerinin, Batı Afrika'da bu hastalıktan en çok etkilenen ülkelere ulaştırıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuda Afrika ülkelerine desteğin devam edeceğini bildirdi.

“SOMALİ’NİN İYİ YÖNDE GİTMESİNDE TÜRKİYE’NİN KATKISI BÜYÜK”

Cumhurbaşkanı Şeyh Mahmud da yaptığı açıklamada, “Bugün Somali için çok mutlu bir gün. Kardeşimiz Erdoğan’ın burada bizimle olması Somali halkı için çok önemli. Ziyaret kısa, birkaç saatlik ama Somali için önemi büyük. Somali halkı bu anlamlı ziyarete müteşekkir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Şeyh Mahmud, dışarıdan bakanların ilişkilerin bu kadar kısa sürede nasıl böyle geliştiğine anlam veremediğini belirterek, iki ülke arasındaki tarih ve kardeşlik bağlarına bakmadan durumun anlaşılmayacağını kaydetti. Somali’nin iyi yönde gitmesinde Türkiye’nin büyük katkısı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Şeyh Mahmud, Somali Cumhuriyeti adına Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ettiğini söyledi.

Konuşmaların ardından, Cumhurbaşkanı Şeyh Mahmud, Somali’ye katkılarından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a madalya ve sertifika verdi.

“TERÖR GRUPLARINA YÖNELİK DE BİZLER PES EDEMEYİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasını ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir basın mensubunun, Somali’deki bomba yüklü araçla yapılan saldırıya ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin terör konusunda benzer sıkıntılar yaşadığını ancak kendilerinin her vilayete gittiklerini ve yatırımlarına devam ettiklerini anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Somali’de attıkları adımların devam edeceğini belirterek şunları söyledi:

“Terör gruplarına yönelik de bizler pes edemeyiz. Bizler insani, vicdani ve İslami görevlerimizi yerine getireceğiz. Bu görevleri yerine getirirken şehitlerimiz de tabii ki olacak ama unutmayalım ki şehadet sadece o kardeşlerimiz için ‘olur veya var’  diye bir şey yoktur. Aynı şey Allah nasip ederse bizim için de olabilir. Bunlardan kaçmak, çekinmek gibi bir hakkımız da yoktur. İnandığımız bu yolda çekinmeden bu yolculuğumuzu, bu insanlığa hizmet aşkımızı gerçekleştireceğiz. İşte buradaki tabloyu görüyorsunuz bu tablo içerisinde yaşayan insanlara karşı sessiz, duyarsız kalırsak bunun hesabını ülke olarak veremeyiz. Onun için buradayız ve bugün bu adımları attık. İnşallah bundan sonra da atmaya devam edeceğiz.”

Basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali’deki temaslarını tamamlayarak Türkiye hareket etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Mogadişu Havaalanı’nda Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Mahmud uğurladı. (ANKA)