Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP'li vekillerin istifasını, çözüm sürecini, terörle mücadeleyi, 1 Kasım'daki yapılacak olan seçimleri, seçim güvenliğini ve medya özgürlüğüyle ilgili konuları değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Geçici seçim hükümetinde yer alan HDP'li iki bakanın istifa etmelerini ilişkin de "Bugün bu aldığımız istifa haberleri de çok manidardır" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan'ın yaptığı açıklamalardan satırbaşları şu şekilde:

Bu zatların malüm bakan olması aslında bir geçici seçim hükümetinin kurulmasına zemin hazırlayan süreç malum hükümet kurma görevini en fazla milletvekiline sahip olan AK Parti Genel Başkanına vermiştim. Ve Başbakan bir takım görüşmeler yapmıştı ve bu görüşmeler sonrası hükümet kurulmayınca bana görevini iade etti ve ben 5 günlük süre içerisinde ikinci bir hükümet kurma görevini başka bir kişiye vermedim. Büyük bir zaman kaybı olacağından vermedim. Başbakan bakanlık için partilere teklif götürdü ancak CHP kabul etmedi ve MHP'den de sadece Sayın Türkeş kabul etti.

'BUNLARIN ÖNÜNE BU METİN NEREDEN GELDİ?'

Bugün bu aldığımız haber manidardır. İstifa ettiler, kendi takdirleridir, edebilirler. Kalmaya mecbur da değiller. Fakat burada Cumhurbaşkanlığı makamına yönelik yakıştırmaları, suçlamaları bunlar tabii çok çok gerçekten ağır ithamlar ve çirkin ithamlar. Öncelikle bu tür ifadeleri Sayın Başbakan'a kullanmadılar veya Bakanlar Kurulu'nda bunları kullanmadılar. Benim merakımı mucip olan şey şudur; Acaba bunların önüne metin nereden geldi? ve o gelen metin burada okunmak suretiyle kalkıp Saray'ı veya Cumhurbaşkanlığı makamını lekelemeye çalışıyorlar

'ÇÖZÜM SÜRECİNİ YIKAN ONLARDIR'

Burada çok çok çirkin ifadeler var. Bir defa çözüm sürecini başlatan benim. Çözüm sürecini yıkan onlardır. Şuanda arkasına aldıkları terör örgütü ile birlikte ayakta kalmaya çalışanlar da bunlar. Bütün bu yaşanan olaylarda mayınlamalar kimler tarafından yapılıyor? Hendekler kazılıyor bunlar HDP'li belediyeler tarafından kazılıyor. "Silahların susması" ifadesini kabul etmiyorum. Silahların bırakılarak betona gömülmesi lazım

BAHÇELİ'NİN TÜRKİYE'YE HAYIRLI OLSUN DEMESİ GEREKİRDİ

Sayın Türkeş çıktı 'bana milletim görev verdi ben babamdan da bunu yaşıyarak tavsiyemi aldım' dedi. Anında partisin kendisi hakkında aldığı kararlar da belli. Devlet Bahçeli çıktı ne dedi? ''Erdoğan'a hayırlı olsun'' bu yakışır mı. Türkiye'ye hayırlı olsun demesi gerekirdi.

'HOP OTURUP HOP KALKIYORLAR'

AK Parti'nin en yakın partiye olan oy oranı yüzde 16. Şuan da iktidar olan parti seçimi kaybeden değil seçimi kazanan partidir. Ondan sonra gelenlerinde oy oranı ortada. Ben Cumhurbaşkanı olarak bu yorumu yaptığım zaman bunlar hop oturup hop kalkıyorlar. Benim düşüncemi ve yorum yapma kabiliyetimi ortaya koyma hakkım yok mu? Ben burada yetkimi kullanıyorum ve düşüncelerimi açıklıyorum.

2000'İN ÜZERİNDE TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

İçeride ve dışarda Kandil dahil olmak üzere tüm koordinat çalışmasını yaptılar. Tüm yerler vuruluyor. 1288 rakamı Yurt içi öldürülen terörist sayısıdır. Kandil ile beraber bu rakam 2000'in üzerindedir. Son dönemde yapılan operasyonlar çok kararlı operasyonlardır. Burada DAEŞ'te vardır.Sadece hava operasyonları da devam etmiyor bu sürece kara operasyonları da dahildir.

MESCİD-İ AKSA'YA BASKINLAR

Fransa, Almanya, Suudi Arabistan, Ürdün ve Katar ile İsrail konusunu görüştüm. İsrail bence ateşle oynuyor. Yanlış adım atıyor. Mescid'i Aksa ile ilgili attığı adım bir bölme harekatını gerçekleştirmektir. Ne onu ne onu Allah'ın izni ile gerçekleştiremeyecektir. Başta biz olmak üzere İslam dünyası olarak bir dayanışma içerisindeyiz.

AKP KONGRESİ

"Ak Parti'nin listelerini Cumhurbaşkanı yapıyor" mantığı ve anlayışı doğru değil

1 KASIM SEÇİMLERİ

1 Kasım seçimleri bir kırılma noktasıdır, istikrar, güven, huzur istiyorsak vereceğimiz oyu çok iyi düşünmemiz lazım.

RUSYA İLE GÖRÜŞMELER

Putin'le görüşmemizin ana ekseninde, daha önce Bakü'de görüşmüş olduğumuz Suriye meselesi var. Bu konuda onların bazı açıklamaları oluyor. Onların bu açıklamaları üzerine bizim bazı açıklamalarımız oluyor. Bunlar belki her iki tarafı üzüyor. Ama son gelişmelerde bizim üzüntümüzün yüksek düzeyde olduğunu söyleyebilirim. Çünkü aldığımız haberler, yapılan açıklamalar hoş değil. Çünkü bizim Rusya ile olan ilişkimiz çok çok farklı. Ekonomik, ticari, bütün bu ilişkiler çok farklı bir konumda. Buna rağmen bunların olması bizi ciddi manada üzmüştür. Bunları tabii gittiğimizde görüşeceğiz

DAVUTOĞLU'NUN PERFORMANSI

13 aylık dönem içersinde, 5 aylık dönemi malum sıkıntılıydı. Bir de 7 Haziran öncesi dönemi var. Temennimiz şudur ki 1 KasıM'daki kırılma noktası aşılabilirse o zaman çok farklı bir süreç yaşanacakatır. Bu yüzden 1 Kasım'ı çok çok önemsiyorum. Davutoğlu ile aramızda sıkıntı söz konusu değil, olayları yorumlamada farkılılıklar olabilir... Faiz politikaları üzerinde iyi durmamız gerekiyor. Yatırımların devamı çok çok önemli. Bildiğim kadarıyla 1 Kasım sonrasına yönelik çok büyük yatarımların başlayacak.

HOCACI-REİSÇİ TARTIŞMALARI

Söyleyeceğim şey bellidir. Ben AKP kurucu Genel Başkanıyım, 12-13 yıl bu görevi yürüttüm. Cumhurbaşkanı konusu gündeme geldim ve görevi sayın Davutoğlu'na devrettim ve buna bağlı olarak eski hukumuz devam ediyor.

MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜ-İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

Buna ben ancak gülerim... Özgürlüğün herhalde bu kadar istismar edildiği bir dönem olmamıştır. Tek partili dönemde medyanın ne alemde olduğu ortadadır. Yazılı ve görsel medyada aileme ve şahsıma yönelik neler yapıyorlar belli. Bunlara karşı sessiz kalacak değilim. Yargı yoluyla hakkımı arıyorum. Diktatör başlıkları atıyorlar, diktatörün olduğu yerde böyle başlık atabilirler mi? Adamı barındırmazlar barındırmazlar. Bundan 12-13 sene önce hükümeti medya patronları yönetiyordu. Medya patronları hükümet yıkıyorlardı. Ben kendisiyle de konuştum, öyle dönemler oldu ki biz hükümet getirdik, hükümet götürdük dediler. Terörle ilgili mücadele verilirken devletin yanında yer almıyorlar. Maalesef bölücü terör örgütünü arkasına alanlarla hareket ediyorlar. Paralel yapı aynı şekilde, yaptıklarını çok açık ve net görüyoruz.

BAYRAM MESAJI

Bayramda İstanbul'da olacağım. İstanbul'da bayramı geçireceğim. Bu vesileyle tüm İslam dünyasının birliğine beraberliğine, Kurban Bayramı'nın velise olmasını diliyorum. Tüm vatandaşlarımdan rica ediyorum. Birlik ve beraberliklerinden taviz  vermesinler. Silahlı baskıyla otorite temin etmek isteyenlere bu hayali gerçekleştiremeyecekler. Kürt kardeşlerime sesleniyorum bu eşkiyalara karşı dik durun. Sonuna kadar bu mücadelemiz rehavete kapılmadan devam edecek. Şehitlerimize allahtan rahmet, gazilerimize allahtan şifa, ailelerine sabır diliyorum.

Bir tanesi hariç tüm şehit ailelerinde teslimiyet var. Bir tanesi var 5 tane evladım var 5'i de ülkeye veda olsun diyor. Biz onların acılarını sürekli paylaşıyoruz ve aramaya devam ediyoruz. Aramaya da devam edeceğiz.