Başak KAYA / ANKARA

Okullarda teknolojiyi iyileştirmek için başlatılan 8 milyar 500 milyon lira bütçeli Fatih Projesinde harcanan paralar ile ihale süreçlerini takip ederek TBMM gündemine getiren, CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter’e ''Ölüm tehdidi'' yapıldı. Daha önce de açılan ihalelerdeki ''Rant kavgası'' nedeniyle bazı bürokratlar ölümle tehdit edilmişti.

8 milyar 500 milyon lira bütçeli proje, 2010 yılında başlamış ve beş yıl içinde tamamlanması öngörülmüştü. Projenin hızlı yürümesi için 2012 yılında yapılan düzenleme ile alımlar Kamu İhale Kanunu kapsamından da çıkarılmıştı. Ancak projede hedeflenen ilerleme sağlanamadı.

ÖRGÜT VAR

‘Ölümle tehdit edildiğini’ açıklayan Serter, Fatih Projesi ile ilgili bir rapor hazırladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunulan raporda şu bilgilere yer verdi.

34 MİLYONLUK YAZILIM

Türk Telekom, DPT, Adalet Bakanlığı ve Milli Eğitim'de örgütlenen bazı kişilerin ihale süreçlerine müdahale ettiği belirtildi. Satın alınan bir yazılım programına 34 milyon TL ödendi. Projede yer alan bazı isimlerin naylon fatura karşılığında toplamda 5 milyon liralık danışmanlık ücreti aldığı belirtildi.

MEB DE KANDIRILIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 84 bin 921 adet etkileşimli tahta dağıtımının yapıldığı açıklamasına karşın bu tahtaların arızalı olduğu ve tablet bilgisayarlar ile bağlantı kuramadığı vurgulandı. Projenin hiçbir okulda uygulanamadığı ve MEB’in bu konuda aldatıldığı belirtiliyor.

ÖLÜM TEHDİDİ

Projenin ihale süreçleri ile ilgili bir soru önergesi veren Serter, önergenin TBMM'ye sunulmasının ardından, Fatih Projesi Alan Ağı Altyapı işlerini yapan, bir şirket tarafından telefonla aranarak ölümle tehdit edildi. Serter hakkında bu firma tarafından 100 bin TL’lik tazminat davası açıldı.

PROJE İLERLEMİYOR

55 bin 224 okulun donanım ve yazılım alt yapısının tamamlanması gerekirken sadece yüzde 6’sının tamamlanabildi. 18 milyon 228 bin 936 öğrenci ve öğretmene tablet bilgisayar dağıtımı yapılması gerekirken sadece 731 bin 503’üne yanı yüzde 4’üne dağıtım yapılabildi.620 bin dersliğin etkileşimli tahta ile donatılması gerekirken sadece yüzde 13.69’una yani 84 bin 921’ine ulaşılabildi.

BAKAN İÇİN GENSORU

Fatih projesi 2010'da başladı. Okullarda öğrencilere tablet dağıtılmasının yanı sıra etkileşimli tahtaların da olduğu proje, hükümetin seçim kampanyalarında ilk sırada yer aldı. Erdoğan her fırsatta bu proje ile övündü. Projenin tamamlanma tarihi sürekli ertelendi, son hedef 2017 oldu. CHP, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı hakkında gensoru önergesi verdi. Önergede Avcı'nın, projede yaşanan yolsuzluklara sessiz kaldığı iddia ediliyor. SÖZCÜ daha önce proje için 402 milyon liralık tutarın nasıl harcandığını açıklamıştı. Uzman öğretmenlerin atıl duruma getirildiği, dışarıdan danışman adı altında getirilen kişilere fazla ücret ödendiği, proje bütçesinden Hacca gidildiği, makam araçları ve yenilenen makam odaları tartışma yaratmıştı.