Erdoğan SÜZER / SÖZCÜ

Cumhurbaşkanı ile yaşadığı faiz tartışmasıyla gündeme gelen Yılmaz’ın kapısını bu kez siyaset çaldı. Ancak Yılmaz, muhalefetin tekliflerine temkinli yaklaşıyor: CHP ve MHP vekillik önerdi fakat siyaset benim kaldırabileceğim bir yük değil.
Ekonominin önemli isimlerinden Durmuş Yılmaz, AKP döneminde Merkez Bankası Başkanlığı yaptı. Görev süresi dolunca da 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ekonomi başdanışmanı olarak Çankaya Köşkü’ne çıktı. Yılmaz, Gül’ün görev süresinin dolmasıyla birlikte Köşk’ten ayrıldı. Yeni görevi, TOBB’un düşünce kuruluşu Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nda (TEPAV) Direktörler Kurulu Üyeliği... Ancak Durmuş Yılmaz, son günlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaşadığı tartışmalarla gündemde... Bir de siyaset ve milletvekilliği teklifleriyle...

ERDOĞAN’LA TARTIŞTI, AKP’NİN HEDEF TAHTASINA OTURDU...

Merkez Bankası başkanlığı koltuğunu devraldığı eski Başkan Süreyya Serdengeçti ile birlikte ekonomiye odaklanma planları yapan Yılmaz, son günlerde Erdoğan ile yaşadığı ‘faiz’ tartışmasıyla iktidarın hedefine oturdu. Tartışma ise Erdoğan’ın, Merkez Bankası’na yönelik ‘faizi düşürün’ baskılarıyla başladı. Yılmaz, “Düşük faizle büyüme arasında bağ yok. Benim işim bu” dedi. Erdoğan, bu sözlere “Durmuş Bey kendi işine baksın, başarısı ortada” cevabını verdi. Erdoğan’ın ardından bakanlar da Yılmaz’a yönelik sert eleştirilerde bulundu.

MUHALEFET PARTİLERİ “GEL VEKİLİMİZ OL” DEDİ AMA...

Erdoğan’la yaşadığı tartışma sonrası AKP’lilerin topa tuttuğu Yılmaz’ın kapısını bu kez de siyaset çaldı. Her dönem objektif değerlendirmeleriyle dikkat çeken Yılmaz, muhalefet partilerinin vekillik için ilgi odağı oldu. Kamudaki irili ufaklı neredeyse tüm bürokratların adeta siyasete akın ettiği bu günlerde Yılmaz siyasilere değil, siyasiler Yılmaz’a gitti. Milletvekilliği, belki de bakanlık için ilk teklif CHP’den, hemen ardından da MHP’den teklif sunuldu.

Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, her iki partiye de nazikçe, “Siyasete girme konusunda pek istekli değilim” mesajını iletti. Ancak ısrar vardı. Parti temsilcileri kesin kararı vermeden önce biraz düşünmesini önerip ayrıldılar. Şimdi top Durmuş Yılmaz’da. Peki aktif siyasete girmek konusunda Durmuş Yılmaz ne düşünüyor? Yılmaz, merak edilen bu sorunun yanıtını SÖZCÜ’ye verdi:

SIRADAN EMEKÇİ BİR ADAMIM İSTİFA ETMEM GEREKMİYOR

- Sizi bundan sonraki dönemde siyasette mi göreceğiz? TEPAV’dan istifa etmeniz de gerekmiyor, aday adaylığı için zamanınız var.
Açıkçası hem MHP’den hem de CHP’den teklif geldi. Ancak ne yalan söyleyeyim, ben bu işe pek istekli değilim. Siyaset çok zor bir iş. İstifa konusu da söylediğiniz gibi. Malum kamu görevlisi değilim. Sıradan emekçi bir adamım. Siyasete girmek için istifam gerekmiyor.
- Siyasetin sizin deneyiminizde bir isme ihtiyacı olduğunu düşünmüyor musunuz?
Bana sorarsanız siyasetin hiç kimseye ihtiyacı yok. Baksanıza her yer dolu. Her yer dolup taşıyor. Bana ihtiyaç yok.

SİYASETE GİRERSEM SÖZÜMÜN HİÇBİR AĞIRLIĞI KALMAYACAK

- Peki, zaman zaman ekonomiye ilişkin yaptığınız eleştirilerinizi siyasette dile getirmeyi düşünmediniz mi?
Bulunduğum ortam ve deneyimim itibariyle yaptığım değerlendirmeler tamamen objektif nitelik taşıyor. Siyaset yapmıyorum. Doğru bildiğimi söylüyorum. Beni doğru tanıyanlar da sözlerimin arkasında siyaset aramıyor. Oysa siyasete girersem bir etiketim olacak. Siyasi bir kimliğim olacak. Yine aynı şeyleri söyleyeceğim, ancak bu sefer sözlerimin ağırlığının olmayabileceği endişesini taşıyorum. Böyle bir risk ne yazık ki var.

İSTEKLİ DEĞİLİM, YİNE DE DÜŞÜNMEK İÇİN SÜRE VAR

- Siyasete kapınızı tamamen kapattınız mı, yoksa az da olsa açık kapı bıraktınız mı?
Siyaset teklifi almak güzel. Teklif getirenlere, gönderenlere çok teşekkür ediyorum. Onları kırmak istemem. Ancak siyaset benim kaldırabileceğim bir yük değil. Siyasetin gergin, kavgalı ortamı benim mizacıma uygun değil. Bu nedenle siyasete sıcak bakamıyorum. Açıkçası siyasete hiç de istekli değilim. Ancak yine de düşünmek için zaman var.