SÖZCÜ/ ANKARA

Kabul edilen teklife göre, vücut bütünlüğünü kaybeden veya ölen kişilerle ilgili tazminat davalarına bakmak üzere ihtisas mahkemesi kurulacak. Kapsamda, silah altındayken ölen Ermeni vatandaş er Sevag Balıkçı gibi isimler de bulunuyor.

DAVALAR YENİ MAHKEMEYE: Aynı zamanda TBMM Adalet Komisyonu Başkanı olan Ahmet İyimaya’nın sahibi olduğu teklif komisyonda kabul edildi. İnsan Zararları Mahkemeleri’nin kuruluşunu içeren teklif seçimden önce Genel Kurul’dan geçecek. Yasa çıkınca özellikle Gezi ölen kişilerin tazminat davalarını etkileyecek. Yeni mahkemeler oluşturulunca davalar ihtisas mahkemesine taşınacak.

HER İL VE 100 BİNLİ İLÇEDE: Teklife göre İnsan Zararları mahkemesi, HSYK’nın olumlu görüşü alınarak Adalet Bakanlığı’nca her ilde ve merkez nüfusu 100 binin üzerinde olan ilçede, tek hakimli ve asliye mahkemesi derecesinde oluşturulacak. Mahkemenin yargı çevresi, kurulduğu il ve ilçenin mülki sınırları olacak.

ASKER-SİVİL DAHİL: Yasa yürürlüğe girdikten en geç iki yıl içinde kurulup faaliyete geçecek mahkeme, askeri olan davalara da bakacak. Her türlü idari eylem ve işlemlerden idarenin sorumlu olduğu sebeplerden doğan, vücut bütünlüğünün kısmen veya tamamen yitirildiği maddi-manevi zararların tazminine ilişkin davalar yeni mahkemede görülecek.