Gökmen ULU/SÖZCÜ

Aydın’da, Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Facebook’ta yayımladığı fotoğraflarla hakaret ettiği iddia edilen Doktor Bilgin Çiftçi'ye açılan ceza davasının dördüncü duruşmasında da karar çıkmadı. Mahkeme heyeti, Erdoğan’ın fotoğraflarının benzetildiği, Yüzüklerin Efendisi filmindeki “Gollum” karakterinin kötü olup olmadığına bilirkişinin karar vereceğini bildirdi. Sanık Çiftçi hakkında, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.



Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “yeme, içme, şaşırma” hallerinde yakalanmış fotoğraflarını Gollum’a benzeten bir fotoğrafı internette yayımladığı için geçen ay memuriyetten atılan Doktor Çiftçi’nin ceza davasına bugün devam edildi. Aydın 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, sanık Bilgin Çiftçi ve avukatları katıldı. Savcının katılmadığı duruşmada avukatlar, sanığın ifade özgürlüğünden dolayı beraatini talep etti.

BİLİRKİŞİYE GOLLUM'U SORACAKLAR


Mahkeme başkanı, Gollum'un nasıl bir karakter olduğunun tespiti için bilirkişi istenmesine karar verdi. Avukatların da bu yönde talepleri doğrultusunda dava dosyasının İstanbul Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine, öncelikli öğretim üyesi bilirkişi tercih edilerek, iki uzman davranışbilimci ya da psikolog, bir de sinema ve televizyon eserleri hususunda uzman bilirkişinin, Gollum karakterinin yer saldığı filmde karakter analizi yaparak mahkemeye sunmasına karar verildi.

"HAKİM FİLMİ İZLEMEMİŞ"


Davanın, dünyaca ünlü bir filmde yer alan karakterin üzerinden yürüdüğünü söyleyen sanık Çiftçi’nin avukatı Hicran Danışman, daha önceki duruşmada mahkeme başkanı ve savcının, filmi seyretmemiş olduğunu söyledi. Bu duruşmada, filmi seyredip seyretmediğinin sorulması üzerine mahkeme başkanı, kısmen seyrettiğini ancak bilirkişi raporunun gerekli olduğunu söyledi. Duruşma, 23 Şubat 2016 tarihine ertelendi.

FOTO:SÖZCÜ/Gökmen

"GOLLUM KÖTÜ DEĞİL"


Kimseye hakaret etmediğini söyleyen sanık Dr. Bilgin Çiftçi ise Gollum’un kötü bir karakter olmadığını iddia etti. J.R.R. Tolkien'in romanından sinemaya uyarlanan Yüzüklerin Efendisi isimli filmde yer alan Gollum karakteri, yüzüğün etkisinde kalan ve ona göre hakaret eden bir karakter.