Burçak Cürül Öztürk | bozturk@sozcu.com.tr

Milyonlarca Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlusunun torba yasa ile getirilen imkandan yararlanması için süre azalıyor. Gelir testine girmediği için yüklü borçla karşılaşanlar bu ay sonuna kadar başvuruda bulunması gerekiyor. Yapılacak gelir testi sonucunda da ya borç silinecek ya da azalacak.

2012 yılında Genel Sağlık Sigortası (GSS) geçilmesi ile birlikte çalışan çalışmayan herkes sağlık şemsiyesi altına alındı. Yeni uygulama ile birlikte çalışmayan, gelir testi yaptırmayan ve özellikle 18 yaşını doldurup üniversiteyi kazanamayan gençler için büyük bir borç yükü ortaya çıktı.

1 Ocak 2012'den sonra bugüne kadar hiç gelir testi yaptırmamış olanlar, gelir testine girmiş ve önceki borçları en üst seviyeden çıkartılmış olanlar ve gelir testi yaptırmasına rağmen çıkan borcu ödemeyenler GSS borç yükünün altına girmiş oldular. Buna karşılık sigortalı olanların tamamı, isteğe bağlı sigorta primi ödeyenler, SGK'dan emekli aylığı, malullük aylığı, dul ve yetim aylığı alanlar, geçici süre ile İşsizlik maaşı alanlar, 65 yaş aylığı ve engelli aylığı alanlar GSS borç yükünden muaf olabilecekler.
Gelir Testi Yaptırması Gerekenler ise,

• Sosyal Güvencesi ve hak sahipliği bulunmayanlar.
• Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar, Çağrı üzerine çalışanlar, Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışanlar.
• Öğrenim görmeyen 18 yaşından büyük çocuklar.
• Sigortalılığı sona erenler.
• Lise/Üniversite eğitimi sona erenler.

PEKİ, NE YAPILMASI GEREKİYOR?

Şimdiye kadar hiç gelir testi yaptırmayanların 30 Mart 2015 tarihine kadar en yakın kaymakamlığa gidip gelir testi yaptırması gerekiyor. Yapılan test sonucunda borç yükü ya tamamen ortadan kalkacak ya da azalacak.

Bu kişilerin ailelerinde kişi başına düşen gelir asgari ücretin 3'te 1'inden az ise hiç prim ödemeden sağlıktan yararlanmaya devam edecekler ve borçları silinecek. Gelir testine geç girenler ise girmedikleri dönemler için çıkartılan en üst düzeyden borcu yine aynı şartlarda sildirebilecek ya da gelirlerine göre düşürebilecek. Test yaptırıp borçlarını ödemeyenler için ise yapılandırma imkânı var ki burada da borç taksite bölünüyor. Yapılandırma için ise son tarih 30 Nisan 2015. Borç yükünü azaltabilmek için bu tarihe kadar en yakın SGK birimine başvurmak gerekiyor.