Kamil ELİBOL / ANKARA

Hakan Fidan, TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonuna brifing verilecek. Komisyonda 10 AKP, 4 CHP, 2 MHP, ve de HDP’li vekil bulunuyor.

Yeni kurulan ve Güvenlik-İstihbarat faaliyetlerini denetleyen Komisyon, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri Seyfettin Hacımüftüoğlu ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu’ndan sonra MİT Müsteşarlığı’ndan brifing alacak.

YEMEKLİ BRİFING

Fidan’ın adaylık macerasından önce Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Başkanı AKP Niğde milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ile görüşüp, “Komisyonu MİT’te yemekli bir toplantıda misafir etmek isterim” dediği öğrenildi. Kavaklıoğlu da öneriyi kabul etti. Ancak adaylık araya girimce toplantı ertelendi.

Fidan MİT’e yeniden dönünce bu randevu da güncellendi. Komisyon yakında gerçekleşecek yemekli organizasyonda, Fidan ve ekibinden MİT’in kuruluş, çalışma ve faaliyetleri hakkında bilgi alacak. İmralı ile yürütülen çözüm süreci hakkında komisyon üyelerinin sorular yönelteceği de belirtildi.

‘’MİT İLE MÜŞERREF OLAMADIK’’

Komisyon üyesi MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Komisyon’un yasayla kendisine verilen görevleri yerine getiremediğini savundu ve bugüne kadar MGK ile KDGM’den brifing aldıklarını belirtti. Kalaycı SÖZCÜ’ye şunları söyledi:

“Bu toplantılarda da ısrarlarımıza rağmen, millî güvenliğimizi tehdit eden unsurlar hakkında somut bilgi alamadık. Komisyon üyeleri olarak Millî Güvenlik Siyaset Belgesi'nin yani Kırmızı Kitap'ın kapağını bile göremedik. MİT ile de hâlâ müşerref olamadık. AKP'nin PKK'yla yaptığı görüşmelerin içeriği, ne sözler verildiği, PKK'nın bölgedeki alan hâkimiyeti, haraç toplaması, sözde mahkemeler ve asayiş birimleri kurmasının neden engellenmediği gibi sorularımıza da cevap alamadık’’