Şenol GEZER

Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarında polis, ‘risk’ kapsamında gördüğü kişileri tespit ederek ülkeye sokmadı

Son 15 gün içerisinde, dinci terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saflarında savaşmak için Türkiye üzerinden Suriye’ye geçmek isteyen 17 ayrı ülkenin vatandaşı 34 kişi, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yakalanarak sınır dışı edildi.

Türkiye üzerinden Suriye geçen yabancı savaşçıların engellenmesi için İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanları’nda MİT’le koordineli olarak çalışan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (TEM) ile İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, “risk kapsamına” giren onlarca kişiyi evine gönderdi. IŞİD’e katılım özellikle mart ayında zirve yaptı. Türkiye’ye girer girmez mülakata alınan 17 ülke vatandaşı 34 kişi, profil uzmanlarınca sorgulandı ve sınır dışı edildi. Atatürk Havalimanı’ndaki risk masası tarafından sınır dışı edilenler arasında 3 ve 4 yaşındaki 2 çocuğuyla İstanbul’a giriş yapan Rusya uyruklu 34 yaşındaki E. Shodmonova da var. Görüşme sırasında tutarsız beyanlarda bulunan anne,  Türkiye’ye sokulmadı.

BARCELONA VE STOCKHOLM YOLCULARI

Görüşmelerde Türkiye’ye giriş gerekçelerini,  ‘akraba ve arkadaş ziyareti’, ‘iş’, ‘turistik’ ve ‘tedavi’ diye açıklayan bu kişilerin büyük bir kısmı İngiltere vatandaşı. Uyruk sıralamasında listenin başında Somali, Fas ve Sırbistan geliyor. Liste, Rusya, Türk, Tacikistan, Afganistan, Çeçenistan, Irak, Somali ve Azerbaycan ile son buluyor. IŞİD sempatizanlarının geldiği ülkelerin başını ise İspanya’nın Barcelona kenti ile İsveç’in başkenti Stokholm çekiyor. Bu arada kısa bir süre önce Belçika üzerinden İstanbul’a gelen ve ardından Suriye’ye geçerek  Irak Şam İslam Devleti (IŞİD/DEAŞ) örgütüne katılan  3 İngiliz kadın, uluslararası arenada Emniyet Genel Müdürlüğü’nü hedef haline getirdi. Suçlamaların ardından yapılan araştırmalar, İngiltere polis teşkilatının IŞİD’e katılan vatandaşlarına yönelik Türkiye makamlarına bilgi aktarmadığını ortaya koyarken, aileler de polisten davacı oldu.

Kapıdan döndüler

1-Adil Af­ro­ukh (Fran­sa) 2-Tho­mas Tseng (Bel­çi­ka) 3-Am­mar Abo­go­da (ABD) 4- M. Nas­ser Shıkh Su­lı­man (Su­ri­ye) 5-Amer Mou­fid (Su­ri­ye) 6-A. A. Fa­re­ed Al­sa­mar­ra­i (Irak) 7-A. F. Ja­sim Al­sa­je­e (Irak) 8-K. Shod­mo­no­va (Rus­ya) 9-M. Shod­mo­no­va (Rus­ya) 10-E. Shod­mo­no­va (Rus­ya) 11- Sa­lo­mi­din Sayk­hu­nov (Ta­ci­kis­tan) 12- Ma­rufd­zhon Khak­na­za­rov (Ta­ci­kis­tan) 13-A. Has­san Awa­le (İs­veç) 14-A. Mam­do­uh Al­ham­ma­ri (Suu­di Ara­bis­tan) 15-Tur­ki Ayed O Als­ham­ma­ri (Suu­di Ara­bis­tan) 16- Ali Hes­sa­mi (İran) 17-Mus­ta­fa S. O. El­ke­ik­hi­a (Lib­ya) 18- E. A. Eb­hi­ri El­maçh­rbi (Lib­ya) 19-H. K. Ah­med Fat­hi (Lib­ya) 20-Mu­ham­mad M. Ad­nan (Pa­kis­tan) 21-Shkod­ran Zu­ka (Sır­bis­tan)  22-Shkel­zen Ali­de­ma (Sır­bis­tan) 23-Ali Sa­çak­lı (Al­man­ya va­tan­da­şı, Türk) 24-Mu­das­ser Khan (İn­gil­te­re va­tan­da­şı, Af­gan) 25-Khe­di­ja Ghe­za­li (So­ma­li) 26-Ayup Man­na­i (So­ma­li) 27-Amal Sa­id (So­ma­li) 28-Sha­mil Bek­pa­lov (Çe­çe­nis­tan) 29-Gha­fo­or Hus­sa­in (İn­gil­te­re va­tan­da­şı, Fas) 30-Mo­ham­med Ghaf­far (İn­gil­te­re va­tan­da­şı, Fas) 31-M. Amo­udi (İn­gil­te­re va­tan­da­şı, Fas) 32-Mo­ham­med Ghors­hid (Irak) 33-Mu­rat Bzheks­hi­ev (Rus­ya) 34-Rov­san Oruj­za­de (Azer­bay­can)