FOTO:DHA


HDP Meclis Başkanlığı için Mersin milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ı aday gösterdi. AKP kurucularından olan Fırat, 7 Haziran seçimlerinin ardından da HDP'nin Meclis Başkan adayı olarak gösterilmişti.  Yurt dışında olduğu bildirilen Fırat'ın en kısa sürede Türkiye'ye döneceğini öğrenildi. Fırat, seçim çalışmaları kapsamında diğer partilerle görüşmeyeceğini kaydetti.

SEMBOLİK ADAYLIKLAR


Fırat'ın adaylığı tıpkı MHP'nin Meclis Başkan adayı Yusuf Halaçoğlu ve CHP'nin adayı Ayşe Gülsün Bilgehan gibi sembolik bir anlam taşıyor. Meclis'te tek başına iktidarı garantileyen sayıya ulaşan AKP'nin adayı İsmail Kahraman'ın en geç 3.turda Meclis Başkanlığı'na seçilmesi bekleniyor.

FOTO:CİHAN

7 HAZİRAN SONRASI KİMLER ADAY OLMUŞTU?


7 Haziran seçimlerinin ardından HDP şimdiki gibi Dengir Mir Mehmet Fırat'ı 0001 için aday gösterirken, MHP; Meclis Başkanlık koltuğu için İstanbul milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu'nu aday olarak açıklamıştı. CHP ise bu koltuk için Deniz Baykal ismini seçmişti.  Muhalefetin "anlaşamaması" yüzünden AKP'nin adayı İsmet Yılmaz, üçüncü turda Meclis Başkanlığı'na seçilmişti.